Korzár logo Korzár
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Herečka Karin Haydu neznáša pečienku

Keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

K. Hajdu robí varením rada druhým radosťK. Hajdu robí varením rada druhým radosť (Zdroj: archív)

To, že sa dievčatká motajú v kuchyni okolo mám, či babičiek je v podstate bežné. Ale keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

Mala vtedy 10 rokov. "Jedného dňa som naozaj ušla zo školskej družiny a doma som podľa babkinho receptu upiekla bábovku. Keď mama prišla domov, zavolala babke a poďakovala sa jej, že nám napiekla. Babka ju hneď vyviedla z omylu, a tak som sa musela priznať. Odvtedy som mohla v kuchyni urobiť viac ako dovtedy, keď som mohla len poutierať riad či vniesť smeti," vysvetľuje sympatická tmavovláska.

Týmto sa vlastne odštartovala jej kuchárska vášeň, ktorá sa postupne zlepšovala. Samozrejme, neobišlo sa to bez typických kuchynských pohrôm. Aj tej najšikovnejšej gazdinej sa očas predsa len čosi nevydarí. Ani Karin nebola výnimkou.

„Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mnoho receptov som po prvotných nezdaroch musela robiť aj niekoľkokrát než sa mi vydarili. Pripečené koláče, nedovarené jedlo, prekorenené, alebo presolené... Ale rokmi človek získava skúsenosti a napríklad aj presolené jedlo sa dá ešte zachrániť," konštatuje herečka, ktorá varenie považuje za relax a spájanie príjemného s užitočným.

„Páči sa mi, keď po mne ostáva hmatateľný výsledok a najradšej mám, keď ním môžem urobiť radosť druhému. Najväčším ocenením je ak konzumentovi jedlo chutí. Je to taká malá satisfakcia."

Na rozdiel od mnohých herečiek, ktoré o jedle rady teoretizujú, ale hrnce vytiahnu tak raz za mesiac, Karin v kuchyni trávi veľa času. S láskou vyvára najmä pre dve malé stravníčky - svoju dcérku Vanesku a priateľovu malú Charlottku. Keďže tá má celiakiu, Karin musí mnoho jedál variť dvojmo, pre ňu z bezlepkovej múky.

„Najpopulárnejší je u nás kurací perkelt, parené buchty, palacinky, či dukátové buchtičky, ale aj pečené kurča, kuracie mäso na rôzne spôsoby a mojím favoritom je knedlo – vepřo – zelo, kapusta však musí byť červená, sladkokyslá, pripravená na karameli," opisuje fajnotky zo svojej kuchyne.

Karin sa však nezavďačíte žemľovkou, ani ryžovým nákypom, tieto jedlá jej prídu na spôsob – čo špajza dala. Ale najviac neznáša pečienku, tú vraj nemôže ani len cítiť. A do jedál nepridáva ani alkohol, či rumové esencie. Je totiž absolútny abstinent a takáto chuť jej v jedle a koláči prekáža.

O to viac sa Karin dokáže vyšantiť keď vypeká. Miluje totiž sladké a na koláčoch sa jej páči to, ako sa dajú krajšie a pestrofarebnejšie dozdobiť, a tak môže nechať voľnosť svojej fantázii. „Pri varení je dôležitý vizuálny vnem, myslím si, že stále platí, že jeme aj očami. Je veľkou devízou, ak okrem výbornej chuti jedlo aj dobre vyzerá, alebo je pekne na tanieri nadekorované. Je to taký milý, ale podstatný bonus. Varenie je umenie."

Keďže Karin rada pečie, na naše požiadanie prezradila recept na jeden z jej obľúbených zákuskov.

ico

Ľahký letný zákusok

Cesto: 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 7 PL vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, olejom a vodou a postupne počas miešania pridávame vyšľahané bielka s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a omúčený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov Celzia asi 15 minút do zlatista. Na upečené a vychladnuté cesto vylejeme plnku.

Plnka: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 vanilkové cukry (ak chcete sladšie aj 4-5)

Postup: Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanil. cukry. Poriadne vymiešame a rovnomerne vylejeme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti: jahody, maliny, čučoriedky, kiwi, broskyne, mango .... a kým si pripravíme želatínu, dáme opäť zachladiť do chladničky.

Želatína: 2 Frutiny – vyberáme ich podľa chuti a farby ovocia. Ak máme červené ovocie, dáme višňovú a pod. Postupujeme podľa návodu s tým, že miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia (ak je zavárané), pre krajšiu farbu a vôňu. Stuhnutú želatínu vylejeme na ovocie a dáme to celé v plechu na niekoľko hodín (cca 4-5 hod.) do chladničky zachladiť, aby všetko stuhlo. Nakrájame na kocky a môžeme podávať naaranžované s čerstvo natrhanou mätou, drobným lesným ovocím, alebo šľahačkou. Môžeme vytvoriť aj mini tortičky, cesto tortovými formičkami povykrajovať a priamo do nich pridávať potrebné ingrediencie a nechať zachladiť priamo na tanierikoch, z ktorých to budeme podávať.

Dobrú chuť všetkým maškrtným jazýčkom praje Karin.






Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  5. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 18 616
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 967
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 993
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 267
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 663
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 984
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 639
  8. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu 4 544
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 426
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 4 138

Blogy SME

  1. František Cudziš: Na tému – Protest proti klimatickej zmene
  2. Anton Kaiser: Historické premeny Oponického hradu
  3. Marian Baran: Električka číslo štyri
  4. Martin Sukupčák: Komunistický zločinec
  5. Štefan Vidlár: Pomýlený gazda
  6. Miriam Studeničová: Prečo mnohí nedokážu vnímať duchovno?
  7. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  8. Martina Paulenová: Odchádzame na prechádzku
  1. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 15 034
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 8 933
  3. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 816
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 316
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 670
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 5 087
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 587
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 184
  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: František Mikloško.

Ako Mikloško s odstupom času hodnotí odkazy pápeža?


a 1 ďalší 27. sep
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Nebola to politická tlačovka. Bol to prejav ombudsmanky občana.


4 h
Momentka zo zápasu Šachtar Doneck vs. Inter Miláno.

Ajax Amsterdam rozhodol o výhre už v prvom polčase.


Sportnet a 1 ďalší 2 h

Blogy SME

  1. František Cudziš: Na tému – Protest proti klimatickej zmene
  2. Anton Kaiser: Historické premeny Oponického hradu
  3. Marian Baran: Električka číslo štyri
  4. Martin Sukupčák: Komunistický zločinec
  5. Štefan Vidlár: Pomýlený gazda
  6. Miriam Studeničová: Prečo mnohí nedokážu vnímať duchovno?
  7. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  8. Martina Paulenová: Odchádzame na prechádzku
  1. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 15 034
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 8 933
  3. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 816
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 316
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 670
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 5 087
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 587
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 184
  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu