Korzár logo Korzár
Pondelok, 25. september, 2017 | Meniny má Vladislav

Herečka Karin Haydu neznáša pečienku

Keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

K. Hajdu robí varením rada druhým radosť(Zdroj: archív)

To, že sa dievčatká motajú v kuchyni okolo mám, či babičiek je v podstate bežné. Ale keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

Mala vtedy 10 rokov. "Jedného dňa som naozaj ušla zo školskej družiny a doma som podľa babkinho receptu upiekla bábovku. Keď mama prišla domov, zavolala babke a poďakovala sa jej, že nám napiekla. Babka ju hneď vyviedla z omylu, a tak som sa musela priznať. Odvtedy som mohla v kuchyni urobiť viac ako dovtedy, keď som mohla len poutierať riad či vniesť smeti," vysvetľuje sympatická tmavovláska.

Týmto sa vlastne odštartovala jej kuchárska vášeň, ktorá sa postupne zlepšovala. Samozrejme, neobišlo sa to bez typických kuchynských pohrôm. Aj tej najšikovnejšej gazdinej sa očas predsa len čosi nevydarí. Ani Karin nebola výnimkou.

„Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mnoho receptov som po prvotných nezdaroch musela robiť aj niekoľkokrát než sa mi vydarili. Pripečené koláče, nedovarené jedlo, prekorenené, alebo presolené... Ale rokmi človek získava skúsenosti a napríklad aj presolené jedlo sa dá ešte zachrániť," konštatuje herečka, ktorá varenie považuje za relax a spájanie príjemného s užitočným.

„Páči sa mi, keď po mne ostáva hmatateľný výsledok a najradšej mám, keď ním môžem urobiť radosť druhému. Najväčším ocenením je ak konzumentovi jedlo chutí. Je to taká malá satisfakcia."

Na rozdiel od mnohých herečiek, ktoré o jedle rady teoretizujú, ale hrnce vytiahnu tak raz za mesiac, Karin v kuchyni trávi veľa času. S láskou vyvára najmä pre dve malé stravníčky - svoju dcérku Vanesku a priateľovu malú Charlottku. Keďže tá má celiakiu, Karin musí mnoho jedál variť dvojmo, pre ňu z bezlepkovej múky.

„Najpopulárnejší je u nás kurací perkelt, parené buchty, palacinky, či dukátové buchtičky, ale aj pečené kurča, kuracie mäso na rôzne spôsoby a mojím favoritom je knedlo – vepřo – zelo, kapusta však musí byť červená, sladkokyslá, pripravená na karameli," opisuje fajnotky zo svojej kuchyne.

Karin sa však nezavďačíte žemľovkou, ani ryžovým nákypom, tieto jedlá jej prídu na spôsob – čo špajza dala. Ale najviac neznáša pečienku, tú vraj nemôže ani len cítiť. A do jedál nepridáva ani alkohol, či rumové esencie. Je totiž absolútny abstinent a takáto chuť jej v jedle a koláči prekáža.

O to viac sa Karin dokáže vyšantiť keď vypeká. Miluje totiž sladké a na koláčoch sa jej páči to, ako sa dajú krajšie a pestrofarebnejšie dozdobiť, a tak môže nechať voľnosť svojej fantázii. „Pri varení je dôležitý vizuálny vnem, myslím si, že stále platí, že jeme aj očami. Je veľkou devízou, ak okrem výbornej chuti jedlo aj dobre vyzerá, alebo je pekne na tanieri nadekorované. Je to taký milý, ale podstatný bonus. Varenie je umenie."

Keďže Karin rada pečie, na naše požiadanie prezradila recept na jeden z jej obľúbených zákuskov.

ico

Ľahký letný zákusok

Cesto: 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 7 PL vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, olejom a vodou a postupne počas miešania pridávame vyšľahané bielka s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a omúčený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov Celzia asi 15 minút do zlatista. Na upečené a vychladnuté cesto vylejeme plnku.

Plnka: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 vanilkové cukry (ak chcete sladšie aj 4-5)

Postup: Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanil. cukry. Poriadne vymiešame a rovnomerne vylejeme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti: jahody, maliny, čučoriedky, kiwi, broskyne, mango .... a kým si pripravíme želatínu, dáme opäť zachladiť do chladničky.

Želatína: 2 Frutiny – vyberáme ich podľa chuti a farby ovocia. Ak máme červené ovocie, dáme višňovú a pod. Postupujeme podľa návodu s tým, že miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia (ak je zavárané), pre krajšiu farbu a vôňu. Stuhnutú želatínu vylejeme na ovocie a dáme to celé v plechu na niekoľko hodín (cca 4-5 hod.) do chladničky zachladiť, aby všetko stuhlo. Nakrájame na kocky a môžeme podávať naaranžované s čerstvo natrhanou mätou, drobným lesným ovocím, alebo šľahačkou. Môžeme vytvoriť aj mini tortičky, cesto tortovými formičkami povykrajovať a priamo do nich pridávať potrebné ingrediencie a nechať zachladiť priamo na tanierikoch, z ktorých to budeme podávať.

Dobrú chuť všetkým maškrtným jazýčkom praje Karin.






Neprehliadnite tiež

Už si s Číňanmi tľapli? Šepká sa, že áno. U. S. Steel: Sú to fámy

Američania by vraj mali dostať 1,17 miliardy eur.

Severný obchvat Prešova na papieri existuje. Pozrite si projekt

Otázny je termín, peniaze, aj konečná podoba R4 pri meste.

Americký denník opäť písal o Spišskom Hrhove

The New York Times chválil prácu s Rómami.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 045
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 432
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 053
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 582
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 768
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 301
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 165
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 979
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 968
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 468

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop