Korzár logo Korzár
Utorok, 21. február, 2017 |Meniny má Eleonóra

Herečka Karin Haydu neznáša pečienku

Keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

K. Hajdu robí varením rada druhým radosť(Zdroj: archív)

To, že sa dievčatká motajú v kuchyni okolo mám, či babičiek je v podstate bežné. Ale keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

Mala vtedy 10 rokov. "Jedného dňa som naozaj ušla zo školskej družiny a doma som podľa babkinho receptu upiekla bábovku. Keď mama prišla domov, zavolala babke a poďakovala sa jej, že nám napiekla. Babka ju hneď vyviedla z omylu, a tak som sa musela priznať. Odvtedy som mohla v kuchyni urobiť viac ako dovtedy, keď som mohla len poutierať riad či vniesť smeti," vysvetľuje sympatická tmavovláska.

Týmto sa vlastne odštartovala jej kuchárska vášeň, ktorá sa postupne zlepšovala. Samozrejme, neobišlo sa to bez typických kuchynských pohrôm. Aj tej najšikovnejšej gazdinej sa očas predsa len čosi nevydarí. Ani Karin nebola výnimkou.

„Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mnoho receptov som po prvotných nezdaroch musela robiť aj niekoľkokrát než sa mi vydarili. Pripečené koláče, nedovarené jedlo, prekorenené, alebo presolené... Ale rokmi človek získava skúsenosti a napríklad aj presolené jedlo sa dá ešte zachrániť," konštatuje herečka, ktorá varenie považuje za relax a spájanie príjemného s užitočným.

„Páči sa mi, keď po mne ostáva hmatateľný výsledok a najradšej mám, keď ním môžem urobiť radosť druhému. Najväčším ocenením je ak konzumentovi jedlo chutí. Je to taká malá satisfakcia."

Na rozdiel od mnohých herečiek, ktoré o jedle rady teoretizujú, ale hrnce vytiahnu tak raz za mesiac, Karin v kuchyni trávi veľa času. S láskou vyvára najmä pre dve malé stravníčky - svoju dcérku Vanesku a priateľovu malú Charlottku. Keďže tá má celiakiu, Karin musí mnoho jedál variť dvojmo, pre ňu z bezlepkovej múky.

„Najpopulárnejší je u nás kurací perkelt, parené buchty, palacinky, či dukátové buchtičky, ale aj pečené kurča, kuracie mäso na rôzne spôsoby a mojím favoritom je knedlo – vepřo – zelo, kapusta však musí byť červená, sladkokyslá, pripravená na karameli," opisuje fajnotky zo svojej kuchyne.

Karin sa však nezavďačíte žemľovkou, ani ryžovým nákypom, tieto jedlá jej prídu na spôsob – čo špajza dala. Ale najviac neznáša pečienku, tú vraj nemôže ani len cítiť. A do jedál nepridáva ani alkohol, či rumové esencie. Je totiž absolútny abstinent a takáto chuť jej v jedle a koláči prekáža.

O to viac sa Karin dokáže vyšantiť keď vypeká. Miluje totiž sladké a na koláčoch sa jej páči to, ako sa dajú krajšie a pestrofarebnejšie dozdobiť, a tak môže nechať voľnosť svojej fantázii. „Pri varení je dôležitý vizuálny vnem, myslím si, že stále platí, že jeme aj očami. Je veľkou devízou, ak okrem výbornej chuti jedlo aj dobre vyzerá, alebo je pekne na tanieri nadekorované. Je to taký milý, ale podstatný bonus. Varenie je umenie."

Keďže Karin rada pečie, na naše požiadanie prezradila recept na jeden z jej obľúbených zákuskov.

ico

Ľahký letný zákusok

Cesto: 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 7 PL vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, olejom a vodou a postupne počas miešania pridávame vyšľahané bielka s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a omúčený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov Celzia asi 15 minút do zlatista. Na upečené a vychladnuté cesto vylejeme plnku.

Plnka: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 vanilkové cukry (ak chcete sladšie aj 4-5)

Postup: Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanil. cukry. Poriadne vymiešame a rovnomerne vylejeme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti: jahody, maliny, čučoriedky, kiwi, broskyne, mango .... a kým si pripravíme želatínu, dáme opäť zachladiť do chladničky.

Želatína: 2 Frutiny – vyberáme ich podľa chuti a farby ovocia. Ak máme červené ovocie, dáme višňovú a pod. Postupujeme podľa návodu s tým, že miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia (ak je zavárané), pre krajšiu farbu a vôňu. Stuhnutú želatínu vylejeme na ovocie a dáme to celé v plechu na niekoľko hodín (cca 4-5 hod.) do chladničky zachladiť, aby všetko stuhlo. Nakrájame na kocky a môžeme podávať naaranžované s čerstvo natrhanou mätou, drobným lesným ovocím, alebo šľahačkou. Môžeme vytvoriť aj mini tortičky, cesto tortovými formičkami povykrajovať a priamo do nich pridávať potrebné ingrediencie a nechať zachladiť priamo na tanierikoch, z ktorých to budeme podávať.

Dobrú chuť všetkým maškrtným jazýčkom praje Karin.






Neprehliadnite tiež

Tak predsa: Mesto Košice schválilo cestu pri letisku ako obchádzku

Letisko ju označilo za nevhodnú. Mesto aj tak odkleplo značky.

Za bombový poplach hrozí väzenie aj strata balíka peňazí

Košický súd pri jednom z nedávnych prípadov škodu vyčíslil až na 14 400 eur.

Komentár Petra Schutza

Medové mesiace Fico III

Danko našľahal bublinu, že energetika je v koalícii problém.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 634
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 605
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 245
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 052
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 763
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 534
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 367
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 856
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 598
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 996

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop