Korzár logo Korzár
Piatok, 19. apríl, 2019 | Meniny má Jela
Nájdete nás na webe

Herečka Karin Haydu neznáša pečienku

Keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

K. Hajdu robí varením rada druhým radosťK. Hajdu robí varením rada druhým radosť(Zdroj: archív)

To, že sa dievčatká motajú v kuchyni okolo mám, či babičiek je v podstate bežné. Ale keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

Mala vtedy 10 rokov. "Jedného dňa som naozaj ušla zo školskej družiny a doma som podľa babkinho receptu upiekla bábovku. Keď mama prišla domov, zavolala babke a poďakovala sa jej, že nám napiekla. Babka ju hneď vyviedla z omylu, a tak som sa musela priznať. Odvtedy som mohla v kuchyni urobiť viac ako dovtedy, keď som mohla len poutierať riad či vniesť smeti," vysvetľuje sympatická tmavovláska.

Týmto sa vlastne odštartovala jej kuchárska vášeň, ktorá sa postupne zlepšovala. Samozrejme, neobišlo sa to bez typických kuchynských pohrôm. Aj tej najšikovnejšej gazdinej sa očas predsa len čosi nevydarí. Ani Karin nebola výnimkou.

„Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mnoho receptov som po prvotných nezdaroch musela robiť aj niekoľkokrát než sa mi vydarili. Pripečené koláče, nedovarené jedlo, prekorenené, alebo presolené... Ale rokmi človek získava skúsenosti a napríklad aj presolené jedlo sa dá ešte zachrániť," konštatuje herečka, ktorá varenie považuje za relax a spájanie príjemného s užitočným.

„Páči sa mi, keď po mne ostáva hmatateľný výsledok a najradšej mám, keď ním môžem urobiť radosť druhému. Najväčším ocenením je ak konzumentovi jedlo chutí. Je to taká malá satisfakcia."

Na rozdiel od mnohých herečiek, ktoré o jedle rady teoretizujú, ale hrnce vytiahnu tak raz za mesiac, Karin v kuchyni trávi veľa času. S láskou vyvára najmä pre dve malé stravníčky - svoju dcérku Vanesku a priateľovu malú Charlottku. Keďže tá má celiakiu, Karin musí mnoho jedál variť dvojmo, pre ňu z bezlepkovej múky.

„Najpopulárnejší je u nás kurací perkelt, parené buchty, palacinky, či dukátové buchtičky, ale aj pečené kurča, kuracie mäso na rôzne spôsoby a mojím favoritom je knedlo – vepřo – zelo, kapusta však musí byť červená, sladkokyslá, pripravená na karameli," opisuje fajnotky zo svojej kuchyne.

Karin sa však nezavďačíte žemľovkou, ani ryžovým nákypom, tieto jedlá jej prídu na spôsob – čo špajza dala. Ale najviac neznáša pečienku, tú vraj nemôže ani len cítiť. A do jedál nepridáva ani alkohol, či rumové esencie. Je totiž absolútny abstinent a takáto chuť jej v jedle a koláči prekáža.

O to viac sa Karin dokáže vyšantiť keď vypeká. Miluje totiž sladké a na koláčoch sa jej páči to, ako sa dajú krajšie a pestrofarebnejšie dozdobiť, a tak môže nechať voľnosť svojej fantázii. „Pri varení je dôležitý vizuálny vnem, myslím si, že stále platí, že jeme aj očami. Je veľkou devízou, ak okrem výbornej chuti jedlo aj dobre vyzerá, alebo je pekne na tanieri nadekorované. Je to taký milý, ale podstatný bonus. Varenie je umenie."

Keďže Karin rada pečie, na naše požiadanie prezradila recept na jeden z jej obľúbených zákuskov.

ico

Ľahký letný zákusok

Cesto: 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 7 PL vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, olejom a vodou a postupne počas miešania pridávame vyšľahané bielka s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a omúčený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov Celzia asi 15 minút do zlatista. Na upečené a vychladnuté cesto vylejeme plnku.

Plnka: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 vanilkové cukry (ak chcete sladšie aj 4-5)

Postup: Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanil. cukry. Poriadne vymiešame a rovnomerne vylejeme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti: jahody, maliny, čučoriedky, kiwi, broskyne, mango .... a kým si pripravíme želatínu, dáme opäť zachladiť do chladničky.

Želatína: 2 Frutiny – vyberáme ich podľa chuti a farby ovocia. Ak máme červené ovocie, dáme višňovú a pod. Postupujeme podľa návodu s tým, že miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia (ak je zavárané), pre krajšiu farbu a vôňu. Stuhnutú želatínu vylejeme na ovocie a dáme to celé v plechu na niekoľko hodín (cca 4-5 hod.) do chladničky zachladiť, aby všetko stuhlo. Nakrájame na kocky a môžeme podávať naaranžované s čerstvo natrhanou mätou, drobným lesným ovocím, alebo šľahačkou. Môžeme vytvoriť aj mini tortičky, cesto tortovými formičkami povykrajovať a priamo do nich pridávať potrebné ingrediencie a nechať zachladiť priamo na tanierikoch, z ktorých to budeme podávať.

Dobrú chuť všetkým maškrtným jazýčkom praje Karin.






Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 25 010
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 067
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 544
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 727
  5. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 6 674
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 6 127
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 235
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 044
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 740
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 262

Neprehliadnite tiež

V Slovenskom raji skolaboval a zomrel cyklista

Šesťdesiatnikovi zo Slovenska už nepomohli ani leteckí záchranári.

Dievčatko previezol záchranársky vrtuľník do nemocnice.
Priebežne aktualizované

Športový piatok na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Živá krížová cesta má množstvo divákov.
Vodič do dvoch chodcov narazil priamo na priechode.

Veriaci ôsmich cirkví putovali košickými ulicami už 25. rok

Počas šiestich zastavení prišli stovky veriacich.

Hlavné správy zo Sme.sk

Muellerova správa: Rusko sa pokúsilo ovplyvniť voľby, Trump pre vyšetrovanie panikáril

Ľudia okolo Trumpa čakali, že im informácie od Rusov pomôžu.

Donald Trump.
Slovenskí hokejisti počas prípravy na MS v hokeji 2019.

Ukrajinský premiér: Rusko nenapadlo len Ukrajinu, napadlo nás všetkých

Proti sankciám podľa neho vystupuje slabý líder.

Volodymyr Hrojsman (41) je od apríla 2016 premiérom Ukrajiny. Predtým bol predsedom parlamentu, ministrom pre regionálny rozvoj aj starosta mesta Vinnycia.
Lekári musia výsledky krvného testu vnímať s ohľadom na anamnézu pacienta. Hodnoty ovplyvňujú viaceré faktory ako napríklad životospráva, hmotnosť či užívané lieky.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop