Korzár logo Korzár
Pondelok, 27. marec, 2023 | Meniny má Alena

Herečka Karin Haydu neznáša pečienku

Keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

K. Hajdu robí varením rada druhým radosťK. Hajdu robí varením rada druhým radosť (Zdroj: archív)

To, že sa dievčatká motajú v kuchyni okolo mám, či babičiek je v podstate bežné. Ale keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

Mala vtedy 10 rokov. "Jedného dňa som naozaj ušla zo školskej družiny a doma som podľa babkinho receptu upiekla bábovku. Keď mama prišla domov, zavolala babke a poďakovala sa jej, že nám napiekla. Babka ju hneď vyviedla z omylu, a tak som sa musela priznať. Odvtedy som mohla v kuchyni urobiť viac ako dovtedy, keď som mohla len poutierať riad či vniesť smeti," vysvetľuje sympatická tmavovláska.

Týmto sa vlastne odštartovala jej kuchárska vášeň, ktorá sa postupne zlepšovala. Samozrejme, neobišlo sa to bez typických kuchynských pohrôm. Aj tej najšikovnejšej gazdinej sa očas predsa len čosi nevydarí. Ani Karin nebola výnimkou.

„Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mnoho receptov som po prvotných nezdaroch musela robiť aj niekoľkokrát než sa mi vydarili. Pripečené koláče, nedovarené jedlo, prekorenené, alebo presolené... Ale rokmi človek získava skúsenosti a napríklad aj presolené jedlo sa dá ešte zachrániť," konštatuje herečka, ktorá varenie považuje za relax a spájanie príjemného s užitočným.

„Páči sa mi, keď po mne ostáva hmatateľný výsledok a najradšej mám, keď ním môžem urobiť radosť druhému. Najväčším ocenením je ak konzumentovi jedlo chutí. Je to taká malá satisfakcia."

Na rozdiel od mnohých herečiek, ktoré o jedle rady teoretizujú, ale hrnce vytiahnu tak raz za mesiac, Karin v kuchyni trávi veľa času. S láskou vyvára najmä pre dve malé stravníčky - svoju dcérku Vanesku a priateľovu malú Charlottku. Keďže tá má celiakiu, Karin musí mnoho jedál variť dvojmo, pre ňu z bezlepkovej múky.

„Najpopulárnejší je u nás kurací perkelt, parené buchty, palacinky, či dukátové buchtičky, ale aj pečené kurča, kuracie mäso na rôzne spôsoby a mojím favoritom je knedlo – vepřo – zelo, kapusta však musí byť červená, sladkokyslá, pripravená na karameli," opisuje fajnotky zo svojej kuchyne.

Karin sa však nezavďačíte žemľovkou, ani ryžovým nákypom, tieto jedlá jej prídu na spôsob – čo špajza dala. Ale najviac neznáša pečienku, tú vraj nemôže ani len cítiť. A do jedál nepridáva ani alkohol, či rumové esencie. Je totiž absolútny abstinent a takáto chuť jej v jedle a koláči prekáža.

O to viac sa Karin dokáže vyšantiť keď vypeká. Miluje totiž sladké a na koláčoch sa jej páči to, ako sa dajú krajšie a pestrofarebnejšie dozdobiť, a tak môže nechať voľnosť svojej fantázii. „Pri varení je dôležitý vizuálny vnem, myslím si, že stále platí, že jeme aj očami. Je veľkou devízou, ak okrem výbornej chuti jedlo aj dobre vyzerá, alebo je pekne na tanieri nadekorované. Je to taký milý, ale podstatný bonus. Varenie je umenie."

Keďže Karin rada pečie, na naše požiadanie prezradila recept na jeden z jej obľúbených zákuskov.

ico

Ľahký letný zákusok

Cesto: 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 7 PL vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, olejom a vodou a postupne počas miešania pridávame vyšľahané bielka s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a omúčený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov Celzia asi 15 minút do zlatista. Na upečené a vychladnuté cesto vylejeme plnku.

Plnka: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 vanilkové cukry (ak chcete sladšie aj 4-5)

Postup: Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanil. cukry. Poriadne vymiešame a rovnomerne vylejeme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti: jahody, maliny, čučoriedky, kiwi, broskyne, mango .... a kým si pripravíme želatínu, dáme opäť zachladiť do chladničky.

Želatína: 2 Frutiny – vyberáme ich podľa chuti a farby ovocia. Ak máme červené ovocie, dáme višňovú a pod. Postupujeme podľa návodu s tým, že miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia (ak je zavárané), pre krajšiu farbu a vôňu. Stuhnutú želatínu vylejeme na ovocie a dáme to celé v plechu na niekoľko hodín (cca 4-5 hod.) do chladničky zachladiť, aby všetko stuhlo. Nakrájame na kocky a môžeme podávať naaranžované s čerstvo natrhanou mätou, drobným lesným ovocím, alebo šľahačkou. Môžeme vytvoriť aj mini tortičky, cesto tortovými formičkami povykrajovať a priamo do nich pridávať potrebné ingrediencie a nechať zachladiť priamo na tanierikoch, z ktorých to budeme podávať.

Dobrú chuť všetkým maškrtným jazýčkom praje Karin.






Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Nové bývanie a hypotéka za 1,49 %? Pomôže developer
  3. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  4. Toto sú víťazi súťaže Hermes Komunikátor roka
  5. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  6. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  7. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  8. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  1. Čo robí takmer 100 % ľudí, ktorí si chcú kúpiť ojazdené auto?
  2. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  3. Toto sú víťazi súťaže Hermes Komunikátor roka
  4. Domáca verzia známych keksov vám zachutí na prvé zahryznutie
  5. Sodastream sa mení
  6. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  7. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  8. Marec, poberaj sa, starec - do dôchodku na úrovni
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 617
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 6 502
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 673
  4. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 763
  5. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 671
  6. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 569
  7. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 2 270
  8. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 1 635

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie po slovenských Kalváriách (212) - Lošonec
  2. Milan Buno: Zmiznutie tínedžerky na chorvátskom pobreží | 7 knižných tipov
  3. Vladimír Zervan: Mám sa báť?
  4. Michael Achberger: 0 potravín s takmer nulovými kalóriami, ktoré môžete bez obmedzení konzumovať a udržať si štíhlu líniu!
  5. Ivan Čáni: Chcem byť poslancom slovenského parlamentu.
  6. Ján Šeďo: Také typické, našské, alebo prečo onemela učiteľka a my tiež.
  7. Marian Letko: Geneticki sprostí a otupjevjení. Asi sme skutočne takí
  8. Radovan Čipka: Rozhodnutie, ktoré budem možno ľutovať, zverejňujem Prológ
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 14 513
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 9 469
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 582
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 779
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 342
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 527
  7. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 270
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 221
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie po slovenských Kalváriách (212) - Lošonec
  2. Milan Buno: Zmiznutie tínedžerky na chorvátskom pobreží | 7 knižných tipov
  3. Vladimír Zervan: Mám sa báť?
  4. Michael Achberger: 0 potravín s takmer nulovými kalóriami, ktoré môžete bez obmedzení konzumovať a udržať si štíhlu líniu!
  5. Ivan Čáni: Chcem byť poslancom slovenského parlamentu.
  6. Ján Šeďo: Také typické, našské, alebo prečo onemela učiteľka a my tiež.
  7. Marian Letko: Geneticki sprostí a otupjevjení. Asi sme skutočne takí
  8. Radovan Čipka: Rozhodnutie, ktoré budem možno ľutovať, zverejňujem Prológ
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 14 513
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 9 469
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 582
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 779
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 342
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 527
  7. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 270
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 221
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu