Korzár logo Korzár
Utorok, 29. september, 2020 | Meniny má Michal, MichaelaKrížovkyKrížovky

Herečka Karin Haydu neznáša pečienku

Keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

K. Hajdu robí varením rada druhým radosťK. Hajdu robí varením rada druhým radosť (Zdroj: archív)

To, že sa dievčatká motajú v kuchyni okolo mám, či babičiek je v podstate bežné. Ale keď dievčatko ujde z družiny a namiesto toho pečie, to už stojí za pováženie. Presne to urobila herečka Karin Haydu.

Mala vtedy 10 rokov. "Jedného dňa som naozaj ušla zo školskej družiny a doma som podľa babkinho receptu upiekla bábovku. Keď mama prišla domov, zavolala babke a poďakovala sa jej, že nám napiekla. Babka ju hneď vyviedla z omylu, a tak som sa musela priznať. Odvtedy som mohla v kuchyni urobiť viac ako dovtedy, keď som mohla len poutierať riad či vniesť smeti," vysvetľuje sympatická tmavovláska.

Týmto sa vlastne odštartovala jej kuchárska vášeň, ktorá sa postupne zlepšovala. Samozrejme, neobišlo sa to bez typických kuchynských pohrôm. Aj tej najšikovnejšej gazdinej sa očas predsa len čosi nevydarí. Ani Karin nebola výnimkou.

„Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mnoho receptov som po prvotných nezdaroch musela robiť aj niekoľkokrát než sa mi vydarili. Pripečené koláče, nedovarené jedlo, prekorenené, alebo presolené... Ale rokmi človek získava skúsenosti a napríklad aj presolené jedlo sa dá ešte zachrániť," konštatuje herečka, ktorá varenie považuje za relax a spájanie príjemného s užitočným.

„Páči sa mi, keď po mne ostáva hmatateľný výsledok a najradšej mám, keď ním môžem urobiť radosť druhému. Najväčším ocenením je ak konzumentovi jedlo chutí. Je to taká malá satisfakcia."

Na rozdiel od mnohých herečiek, ktoré o jedle rady teoretizujú, ale hrnce vytiahnu tak raz za mesiac, Karin v kuchyni trávi veľa času. S láskou vyvára najmä pre dve malé stravníčky - svoju dcérku Vanesku a priateľovu malú Charlottku. Keďže tá má celiakiu, Karin musí mnoho jedál variť dvojmo, pre ňu z bezlepkovej múky.

„Najpopulárnejší je u nás kurací perkelt, parené buchty, palacinky, či dukátové buchtičky, ale aj pečené kurča, kuracie mäso na rôzne spôsoby a mojím favoritom je knedlo – vepřo – zelo, kapusta však musí byť červená, sladkokyslá, pripravená na karameli," opisuje fajnotky zo svojej kuchyne.

Karin sa však nezavďačíte žemľovkou, ani ryžovým nákypom, tieto jedlá jej prídu na spôsob – čo špajza dala. Ale najviac neznáša pečienku, tú vraj nemôže ani len cítiť. A do jedál nepridáva ani alkohol, či rumové esencie. Je totiž absolútny abstinent a takáto chuť jej v jedle a koláči prekáža.

O to viac sa Karin dokáže vyšantiť keď vypeká. Miluje totiž sladké a na koláčoch sa jej páči to, ako sa dajú krajšie a pestrofarebnejšie dozdobiť, a tak môže nechať voľnosť svojej fantázii. „Pri varení je dôležitý vizuálny vnem, myslím si, že stále platí, že jeme aj očami. Je veľkou devízou, ak okrem výbornej chuti jedlo aj dobre vyzerá, alebo je pekne na tanieri nadekorované. Je to taký milý, ale podstatný bonus. Varenie je umenie."

Keďže Karin rada pečie, na naše požiadanie prezradila recept na jeden z jej obľúbených zákuskov.

ico

Ľahký letný zákusok

Cesto: 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 7 PL vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, olejom a vodou a postupne počas miešania pridávame vyšľahané bielka s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a omúčený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov Celzia asi 15 minút do zlatista. Na upečené a vychladnuté cesto vylejeme plnku.

Plnka: 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 3 vanilkové cukry (ak chcete sladšie aj 4-5)

Postup: Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanil. cukry. Poriadne vymiešame a rovnomerne vylejeme na vychladnuté cesto. Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti: jahody, maliny, čučoriedky, kiwi, broskyne, mango .... a kým si pripravíme želatínu, dáme opäť zachladiť do chladničky.

Želatína: 2 Frutiny – vyberáme ich podľa chuti a farby ovocia. Ak máme červené ovocie, dáme višňovú a pod. Postupujeme podľa návodu s tým, že miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia (ak je zavárané), pre krajšiu farbu a vôňu. Stuhnutú želatínu vylejeme na ovocie a dáme to celé v plechu na niekoľko hodín (cca 4-5 hod.) do chladničky zachladiť, aby všetko stuhlo. Nakrájame na kocky a môžeme podávať naaranžované s čerstvo natrhanou mätou, drobným lesným ovocím, alebo šľahačkou. Môžeme vytvoriť aj mini tortičky, cesto tortovými formičkami povykrajovať a priamo do nich pridávať potrebné ingrediencie a nechať zachladiť priamo na tanierikoch, z ktorých to budeme podávať.

Dobrú chuť všetkým maškrtným jazýčkom praje Karin.






Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť najlepších doplnkov výživy na naberanie svalovej hmoty.
  2. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Home (ale aj) Office
  5. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  6. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  7. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  8. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  9. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  10. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  1. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  2. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  3. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  4. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  5. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  6. Každý komín potrebuje svoj domov!
  7. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  8. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  9. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  10. Mobilný zdvihák pre pacienta
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 21 946
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 18 179
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 18 161
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 175
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 12 022
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 9 974
  7. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 504
  8. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 363
  9. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 237
  10. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Políciu zalarmovala streľba na ťahanovskom sídlisku, chytili poľovníka

Kočan: Kričali, aby som odhodil zbraň a ruky držal za hlavou. Väčší stres som nezažil.

Diviačia črieda prišla po zásahu poľovníkov o dvoch členov. Povolenie na mimoriadny lov stratí platnosť v stredu.

Dopravný expert kritizuje značenie na diaľnici pri Budimíre

Pre vodičov je zmätočné, neprehľadné a môže byť aj nebezpečné.

Problematický výjazd z diaľnice D1 na Košice.
Mestský úrad v Prešove zažíva veľké personálne výmeny.

Poprad sa súdi s opozičným poslancom, pýta peniaze za viceprimátorský mandát

Verdikt v kauze, v ktorej ide o 40-tisíc eur, ešte nepadol.

Igor Wzoš.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop