Korzár logo Korzár
Štvrtok, 20. január, 2022 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Jaroslav Žídek: Veľmi nerád prehrávam

Jaroslava Žídeka pozná slovenská verejnosť ako televízneho kuchára.

Jaro Žídek.Jaro Žídek. (Zdroj: Judita Čermáková)

Jaroslava Žídeka pozná slovenská verejnosť ako televízneho kuchára, ktorý s programom Áno, šéfe! cestoval po Slovensku a snažil sa pozdvihnúť úroveň slovenských reštaurácií. Teraz zas v programe Nebíčko v papuľke spoznáva a predstavuje regionálne suroviny a recepty.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Netreba však zabúdať, že Žídek nie je iba televízna star. V prvom rade je to vynikajúci šéfkuchár, ktorý má na svojom konte množstvo úspechov.

Pôsobil v najvýznamnejších reštauráciách ako napr. Kampa Park či pražská i španielská Pravda restaurant. Má bohaté skúsenosti z mnohých krajín (Švédska, Dánska, Francúzska, Talianska...).

Skryť Vypnúť reklamu

V rokoch 2008-2010 bol podľa Gurmán Award najlepším šéfkuchárom na Slovensku. Jeho výtvory ocenili Kevin Costner, dánska kráľovná Margaret II., Václav Havel, Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2 či Roling Stones.

Hoci jeho relácie sú divácky úspešne, Žídek sa netají tým, že v šoubiznise sa až tak nevidí. Omnoho viac túži po vlastnej rodinnej reštaurácii.

V kuchyni sa zvŕta od malička

Jarda sa v kuchyni zvŕta už od malička. „Keď som bol celkom malý, chcel som byť ako všetky deti kozmonautom, pretekárom formuly 1, smetiarom, no už od druhého stupňa základnej školy som vedel, že sa raz chcem stať kuchárom,“ spomína Žídek, ktorého vraj inšpirovala mama.

„Aj ona bola kuchárka a veľmi ma bavilo motať sa okolo nej.“ Hoci ostatní rovesníci jeho záľubu nezdieľali, nikdy sa preto nestal terčom výsmechu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Naopak, kamaráti mi závideli, pretože v 7. triede sme my chlapci mali v rámci vyučovania dielne a dievčatá varenie. Mamička mi napísala papier, aby som mohol chodiť namiesto dielní na varenie. Takže kým oni mlátili kladivom do dreva, ja som sa zvŕtal okolo dievčat...“

Aj neskôr vraj svoju šikovnosť v kuchyni neraz využil ako spôsob ako sa dostať do priazne nežnejšieho pohlavia. „Je to výborný spôsob balenia. Dokonca aj môj syn (21), ktorý nie je kuchárom, sa odo mňa naučil navariť niekoľko jedál a balí na to dievčatá.“

Jarda už na škole patril k tým najlepším. „Som Blíženec a jednou z mojich vlastností je, že veľmi nerád prehrávam. Neviem prehrávať v spoločenských hrách, v kartách, v ničom. Od malička som sa s prehrou vyrovnával mimoriadne ťažko. A práve z tejto vlastnosti vyplynula moja ambicióznosť. Aj v prípade prehry chcem mať totiž čisté svedomie, že som aspoň urobil všetko pre to, aby to dobre dopadlo. Preto nemám rád ľudí, ktorí fňukajú, že ten alebo onen je dobrý preto, lebo má také a také možnosti. Ani na olympiáde sa nikto nevyhovára na to, že nevyhral, pretože bežal v ponožkách. Ak chce súťažiť, má si vziať tretry, alebo nebežať. Človek sa má skrátka snažiť získať všetky prostriedky na to, aby sa dostal tam, kam chce.“

Skryť Vypnúť reklamu

Cieľavedomosť však nie je jedinou vlastnosťou, ktorá doviedla Žídeka k úspechu. „Cieľavedomosť je síce prvá, no človek v sebe musí mať aj neutíchajúcu chuť vzdelávať sa. A ak potom príde šanca, nedívať sa vpravo, vľavo, ale chopiť sa svojej šance a snažiť sa ju na maximum využiť.“

Veľkú úlohu vraj zohráva aj šťastie. „Byť v správnom čase na správnom mieste je veľmi dôležité. No treba si uvedomiť aj to, že spolu so mnou bolo v tom istom čase na tom istom mieste ďalších 30 kuchárov, no nie každý sa dostal tak ďaleko, pretože tomu nebol ochotný obetovať čas, ktorý si to vyžaduje. Tak ako vo všetkom, čo sa robí vrcholovo, stojí aj tu cesta na vrchol človeka nejednu obetu. Ja som sa teraz okrem času musel vzdať aj istej časti svojho súkromia. No ak si to tá cesta žiada, treba to urobiť, pretože potom z toho človek môže ťažiť.“

Gastronómia je aj o psychológii a experimentovaní

Jardova prvá veľká chvíľa prišla na jar v roku 1993, keď začal pracovať pre švédsku firmu. „Tam som pochopil, že gastronómia je aj o psychológii a experimentovaní.“

Vtedy tiež pochopil, že kuchár je vo svete vnímaný celkom inak ako v Čechách a na Slovensku.

„Je to vážený človek, ktorý ak niečo povie, je to sväté. Dovtedy som pracoval na miestach, kde bol pánom čašník a to mne, ambicióznemu Blížencovi, veľmi nevoňalo...“

Žídek sa už po troch týždňoch v novom zamestnaní stal šéfom partie a čoskoro aj šéfkuchárom. Za najväčšiu výzvu však považoval to, keď ho poslali do Španielska, aby tam otvoril novú reštauráciu.

„Dovtedy som už šéfoval piatim reštikám, no toto bolo niečo celkom iné. Povedali mi: 'Tu máš priestor, v máji otvárame.' Bol som v celkom cudzom prostredí, musel som si zohnať úplne všetko sám. Bola to však vynikajúca škola, čo sa týka organizácie.“

Tú by chcel teraz zužitkovať vo vlastnom podniku. „Nedávno som si uvedomil, že môj život má cykly. Pre Švédov som pracoval 9 rokov, na Slovensko som prišiel pred 8 rokmi a pracoval som pre slovenskú firmu, no v decembri som dal aj im výpoveď. A začínam uvažovať o tom, že som už dosť starý na to, aby som prestal pracovať pre niekoho a robil na seba.“

Jarda už dlhšie v sebe nosí sen mať vlastnú reštauráciu. „Vo svete výborne funguje koncept rodinnej reštaurácie, ktorý sa mi veľmi páči. Zatiaľ však ešte nemám úplne jasno v tom, kde by mala byť.“

Zatiaľ uvažuje o tom, že by si ju otvoril niekde na Slovensku, aj keď ho viacerí známi lákajú skôr za hranice.

„Už neraz mi hovorili, prečo neuvažujem aspoň nad Rakúskom, keď na Slovensku má človek problém dať za jedlo 15 eur, čo je v zahraničí priemerné sprepitné. Niečo na tom je - koniec-koncov, vo Viedni by bolo podstatne ľahšie dosiahnuť moju vysnenú métu - Michelinovu hviezdu. Tá je snom a cieľom určite každého, kto vie, čo to je. Ale zatiaľ si reštauráciu plánujem otvoriť na Slovensku.“

Rád investuje do jedla

Žídek sa počas svojej kariéry stretol s množstvom michelinkou ocenených kuchárov.

„Mnohých som stretol, keď som bol na európskom finále súťaže Bocuse d'Or. To by som doprial zažiť každému kuchárovi. Bol to úžasný zážitok. A čo sa týka inšpirácie, v každom období ma ovplyvňoval niekto iný. Asi najviac to však boli škandinávski kuchári. Naučil som sa od nich mnohé napr. o prezentovaní jedla. Lebo že niečo dobré človek uvarí, je fajn, ale veľmi dôležitá je aj prezentácia,“ vraví Jarda, ktorý do jedla rád investuje.

„Kedysi, keď som mal viac času, sme robievali štyrikrát ročne tzv. food tripy. Vytypovali sme si mesto, v ktorom sme si vybrali tie najlepšie reštaurácie a chodili po nich. Teraz už na to nemám toľko času a treba povedať, že je to aj finančne náročné. Ale sú miesta, ktoré som jednoducho musel navštíviť. Niekto si skrátka kupuje drahé oblečenie a ja investujem do drahšieho jedla.“

Hoci v zahraničí jedlo, ak s ním nie je spokojný, bez problémov vráti, na Slovensku je vraj veľmi slušný a tichý hosť. Rovnako, ako keď je niekde na návšteve.

„Ak ma niekto pohostí, nedovolil by som si ani štvrť slova kritiky. Je to neslušné. Treba to zjesť a poďakovať sa za to.“

Ak sa návšteva chystá k nim, najčastejšie varí práve on sám. „Snažím sa variť aj doma pre rodinu. Mám však málo času, takže najčastejšie sa do kuchyne dostanem cez víkend.“

Na náhodnej návšteve by sme vraj u nich doma na stole našli bežné jedlá, ako v hociktorej inej rodine.

„Nedávno sme napríklad robili pirohy s lekvárom. Ja som robil cesto, ktoré sme spoločne plnili. Je to pekné stretnúť sa takto spolu pri varení. Určite by ste však u nás márne hľadali napríklad kuracie prsia. Ak máme hydinu, tak si zájdem na farmu a kúpim kohúta, hus, alebo domáce kurča. Veľmi rád robím aj slepačí vývar. Zásadne však bez bujónu. Každému, s kým sa bavím, odporúčam kúpiť si tlakový hrniec. V tom máte vynikajúci vývar hotový za 30 minút. Dochucovať ho však treba jedine zeleninou,“ dodáva známy kuchár.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mecom ide na zelenú
  2. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  3. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  7. Marrákeš je červená perla Maroka
  8. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  9. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  10. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  1. Pripomíname dôležitý dátum –31. januára 2022
  2. Vysoká spotreba vody? Môže to byť nepovšimnutý únik vody
  3. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  5. Medzi kritické ochorenia pribudli autizmus, celiakia či malária
  6. Poisťovne pod značkou Union prichádzajú na prvú pobočku pošty
  7. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  8. Garmin predstavil dlho očakávanú radu športových hodiniek
  9. 53 predajní, kde získate zľavy aj peniaze na ďalší nákup
  10. Mecom ide na zelenú
  1. Predplatné SME.sk len za 29 eur 6 761
  2. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 5 455
  3. Marrákeš je červená perla Maroka 5 302
  4. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 638
  5. Chyby, ktoré robíte pri platbe kartou a ani ste o nich nevedeli 3 537
  6. Cukrovkári a covid-19 2 633
  7. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 2 391
  8. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 366
  9. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 216
  10. Mám za sebou jeden z najťažších rokov svojho života 1 748

Blogy SME

  1. Jozef Rybár: Kolaps Slovenskej republiky...
  2. Anna Milanová: Zimná Senica...
  3. Rudolfa Vallová: Kupujte naše, slovenské!
  4. Ján Škerko: Načo mi je počítač, mne stačí zastrúhaná ceruzka
  5. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  6. Viliam Novotný: Obranná dohoda alebo ruská invázia?
  7. Jozef Legény: Revúca v decembri 2021: 12 cm vrstva snehu 3,89-krát posolená, 4,23-krát poštrkovaná,12,71-krát prepluhovaná aspoň podľa faktúry
  8. Marián Lukáč: Blog č. 71- Hoaxy a dezinformácie
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 13 872
  2. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 5 531
  3. Ondrej Prostredník: Pán biskup Haľko, ospravedlňte sa prosím. 5 399
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 090
  5. Pavel Macko: Vodka a cigary? 4 361
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 247
  7. Martin Borguľa: Obranná zmluva s USA? Za mňa – NIE! 3 890
  8. Tomáš Harustiak: Biblický Exodus Izraelitov z Egypta sa nikdy neodohral 2 429
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Sneženie na košickej Terase.

Miestami sa vyskytli aj búrky.


a 3 ďalší 1 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Rybár: Kolaps Slovenskej republiky...
  2. Anna Milanová: Zimná Senica...
  3. Rudolfa Vallová: Kupujte naše, slovenské!
  4. Ján Škerko: Načo mi je počítač, mne stačí zastrúhaná ceruzka
  5. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  6. Viliam Novotný: Obranná dohoda alebo ruská invázia?
  7. Jozef Legény: Revúca v decembri 2021: 12 cm vrstva snehu 3,89-krát posolená, 4,23-krát poštrkovaná,12,71-krát prepluhovaná aspoň podľa faktúry
  8. Marián Lukáč: Blog č. 71- Hoaxy a dezinformácie
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 13 872
  2. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 5 531
  3. Ondrej Prostredník: Pán biskup Haľko, ospravedlňte sa prosím. 5 399
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 090
  5. Pavel Macko: Vodka a cigary? 4 361
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 247
  7. Martin Borguľa: Obranná zmluva s USA? Za mňa – NIE! 3 890
  8. Tomáš Harustiak: Biblický Exodus Izraelitov z Egypta sa nikdy neodohral 2 429
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu