"S kamarátmi sme chodili u nás po našej dedine s korbáčmi od domu k domu na 'mrskačku'. Zazvonili sme u každého vchodu a keď nám otvorila žena, hneď sme sa do nej pustili a za odmenu sme dostali čokoládové vajíčka. Potom sme sa jeden pred druhým chvastali, kto ich má viac," prezradil s úsmevom.
Keď neskôr trochu povyrástli, už nechceli len čokoládu, ale si vypýtali aj nejakú korunku. Neskôr - ako mladí chlapci chodili za kamarátkami s úplne inými úmyslami.
"Fungovalo to tak, že sme si doma uplietli fakt veľké korbáče a za odmenu nám potom na ne dievčatá vešali podpresnky. Vtedy sme už nedostávali za odmenu ani čokoládu a ani peniaze, ale rovno pár 'panákov'. Dokážete si teda predstaviť, ako sme k večeru vyzerali. Navyše, v každej domácnosti nám zvyčajne naliali niečo iné - tu rum, tam slivovicu, tam víno."
Neskôr chodil po dedine s otcom za rodičmi svojich kamarátov. "Ani by som to nespočítal, koľkokrát na nás mamička - zatiaľčo my sme sa veselili, volala z okna - Béďo, Pavle, kde ste. Poďte domov na obed. Samozrejme, že ho potom musela niekoľkokrát prihrievať." Tradície si P. Zedníček pamätá - čo sa týka stolovania - nielen z typických veľkonočných dobrôt, ale aj zo slávnostného obedu, ktorý mali vždy na Veľkonočný pondelok.
Bol to úžasný silný hovädzí vývar, do ktorého babička robila domáce cestoviny. "Vždy si pripravila špeciálne cesto a nechala ho trochu uschnúť, aby ho mohla nakrájať na úplne tenučké rezance. Raz som si povedal, že to skúsim aj ja, no nechcelo sa mi čakať, kým cesto uschne tak, ako treba. Strčil som ho do rúry. Veľmi rýchlo som pochopil, že som to prehnal. Bolo tvrdé ako skala, tak som ho len porozbíjal na menšie kúsky a tie uvaril. Chutili dobre, ale nevyzerali ako tie od babičky," podotkol so smiechom.
"Veľkú noc mám vo veľkej miere rád práve kvôli rôznym dobrotám. Neviem prečo, ale inokedy ako na veľkonočné sviatky ani nemám chuť na varené vajíčka. Mám totiž pocit, že nechutnajú správne, že im chýba tá tradičná veľkonočná chuť. Varené vajíčka proste podľa mňa majú chutiť sviatočne!"
Ďalšou zaujímavou dobrotou, ktorú P. Zedníček vždy tradične na Veľkú noc pripravuje, je poľníčková polievka.
"V hrnci speníte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáte očistený poľníček a krátko orestujete. Zalejte zeleninovým vývarom a smotanou, osoľte, okoreňte čiernym korením a nechajte prejsť varom. Polievku rozmixujte. Podáva sa s varenými prepeličími vajíčkami."
Autor: kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.