Korzár logo Korzár

Herec a spevák Sväťo Malachovský zbožňuje východniarsku kuchyňu

Herec a spevák Sväťo Malachovský rozhodne nepatrí medzi tých mužov, ktorí v kuchyni len zavadzajú a nevedia sa ničoho chytiť.

S. Malachovský sa nevie dojesť "holúbkov".S. Malachovský sa nevie dojesť "holúbkov". (Zdroj: Veronika Janušková)

Práve naopak. Je to šikovný kuchár, ktorý sa k sporáku postaví rád a pomerne často. Vzhľadom na to, že momentálne má s manželkou - muzikantkou Ľubicou Čekovskou - sedemmesačného syna, pomoc v domácnosti jeho polovička istotne ocení.

Malachovský začal byť na to, čo sa deje v kuchyni, zvedavý už ako malý chlapec. "Mal som hádam štyri roky, keď som už vedel sám obaľovať rezne v trojobale," prezradil s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Samozrejme, že mi to pripadalo ako dobrá hra a navyše - rád som 'obsmŕdal' okolo mamy, keď varila a nazeral jej do hrncov."

Neskôr, keď sa osamostatnil, mu neostávalo nič iné, ako pustiť sa do varenie na sto percent.

SkryťVypnúť reklamu

"Myslím, že to je asi najlepšia škola varenia pre mladých ľudí - keď ich okolnosti prinútia chytiť sa varešky. Musím sa pochváliť, že mi to od začiatku celkom šlo. Samozrejme, pár vecí sa mi nepodarilo, ale to len preto, že som sa pustil do niečoho, na čo potrebujete väčšiu prax. Keď som si uznal túto chybu, tak som náročné recepty odkladal na neskôr. Myslím si, že začiatočník by sa nemal pustiť do sviečkovej na smotane, lebo neverím, že to dopadne dobre a môže ho to odradiť. Takéto veci si treba nechať na neskôr. Dnes, keď už mám skúseností s varením dosť, sa nebojím pustiť do ničoho. Napríklad moja babka vždy hovorila, že jedna z najťažších vecí na svete je štrúdľa z ťahaného cesta. Beriem to teda ako výzvu a plánujem sa do toho pustiť, aby som si overil svoje kvality," podotkol so smiechom.

Predsa len však existuje jedna oblasť vo varení, do ktorej sa nepúšťa a to sú tradičné východoslovenské jedlá. Tým prišiel na chuť vďaka rodine svojej manželky.

SkryťVypnúť reklamu

"Neviem sa toho dojesť. Také čosi ako holúbky - plnená kapusta - to je úplný zázrak. Na sviatky často chodíme k starým rodičom Ľubice, kde sa tieto jedlá pripravujú veľmi tradične. Predtým som to nepoznal. Najprv ma prekvapilo, že ku všetkému sa je sladký chleba, ale teraz na to nedám dopustiť. Toto sú asi jediné jedlá, do ktorých sa nepúšťam."

Malachovský sa nebráni ani príprave koláčov. "Občas aj napečiem, ale rád robím aj nepečené sladké jedlá. Moje obľúbené je tiramisu, do ktorého dávam tajnú prísadu - javorový sirup. V tomto období sa tomu však vyhýbam. Jednak kvôli problémom s chrbticou a jednak kvôli vlastnému lepšiemu pocitu som sa totiž rozhodol aspoň pár kíl zhodiť. Takže teraz radšej sladkosti nepečiem a varím si zdravé jedlá. Nič nie je horšie ako kuracie mäso na pare a bez soli... No ale chvíľu to vydržím a potom sa poriadne najem," dodal s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Tajomné tiramisu

Suroviny: 4 žĺtka, 400 gramov mascarpone, 4 polievkové lyžice cukru, kávu, piškóty, javorový sirup, kakao. Postup: Pripravte si väčšie množstvo kávy a po vychladnutí do nej nalejte trochu javorového sirupu. Piškóty namáčajte do kávy so sirupom a poukladajte na dno zmrzlinového pohára. Žĺtka vymiešajte s cukrom, primiešajte mascarpone. Zmesou zalejte piškóty a vrch výdatne posypte kakaom. Nechajte v chlade poriadne odstáť.

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  6. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  2. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Ako naši krajania v Amerike začínali od nuly
  6. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  7. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 9 514
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 6 012
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 126
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 4 595
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 549
  6. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 135
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 034
  8. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 013
  1. Tomáš Kuvik: SND pod holým nebom - čaro umenia na 2
  2. Martin Ondráš: Produkcia slovenských potravín je už bezpečnostná hrozba
  3. Ivan Lazor: Ťažký týždeň s dušou stoika: 5 lekcií z reálneho života, ktoré vás naučia ovládať chaos
  4. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 9
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravie je príliš dôležité na to, aby bolo iba v rukách najväčšieho podnikateľa v zdravotníctve
  6. Monika Kučesová: Tichá katastrofa: Prečo zo Slovenska mizne budúcnosť
  7. Martin Bača: Vlastimil Hort †
  8. Ondřej Havelka: Šarlat, ostří, extáze. Kontroverzní ší’itský tatbír v Asii a Africe
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 17 540
  2. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 12 101
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 504
  4. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 9 734
  5. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 7 067
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 351
  7. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 5 180
  8. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 363
  1. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  2. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  3. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  4. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  5. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  6. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  7. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  8. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu