Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Herec a spevák Sväťo Malachovský zbožňuje východniarsku kuchyňu

Herec a spevák Sväťo Malachovský rozhodne nepatrí medzi tých mužov, ktorí v kuchyni len zavadzajú a nevedia sa ničoho chytiť.

S. Malachovský sa nevie dojesť "holúbkov".S. Malachovský sa nevie dojesť "holúbkov". (Zdroj: Veronika Janušková)

Práve naopak. Je to šikovný kuchár, ktorý sa k sporáku postaví rád a pomerne často. Vzhľadom na to, že momentálne má s manželkou - muzikantkou Ľubicou Čekovskou - sedemmesačného syna, pomoc v domácnosti jeho polovička istotne ocení.

Malachovský začal byť na to, čo sa deje v kuchyni, zvedavý už ako malý chlapec. "Mal som hádam štyri roky, keď som už vedel sám obaľovať rezne v trojobale," prezradil s úsmevom.

"Samozrejme, že mi to pripadalo ako dobrá hra a navyše - rád som 'obsmŕdal' okolo mamy, keď varila a nazeral jej do hrncov."

Neskôr, keď sa osamostatnil, mu neostávalo nič iné, ako pustiť sa do varenie na sto percent.

"Myslím, že to je asi najlepšia škola varenia pre mladých ľudí - keď ich okolnosti prinútia chytiť sa varešky. Musím sa pochváliť, že mi to od začiatku celkom šlo. Samozrejme, pár vecí sa mi nepodarilo, ale to len preto, že som sa pustil do niečoho, na čo potrebujete väčšiu prax. Keď som si uznal túto chybu, tak som náročné recepty odkladal na neskôr. Myslím si, že začiatočník by sa nemal pustiť do sviečkovej na smotane, lebo neverím, že to dopadne dobre a môže ho to odradiť. Takéto veci si treba nechať na neskôr. Dnes, keď už mám skúseností s varením dosť, sa nebojím pustiť do ničoho. Napríklad moja babka vždy hovorila, že jedna z najťažších vecí na svete je štrúdľa z ťahaného cesta. Beriem to teda ako výzvu a plánujem sa do toho pustiť, aby som si overil svoje kvality," podotkol so smiechom.

Predsa len však existuje jedna oblasť vo varení, do ktorej sa nepúšťa a to sú tradičné východoslovenské jedlá. Tým prišiel na chuť vďaka rodine svojej manželky.

"Neviem sa toho dojesť. Také čosi ako holúbky - plnená kapusta - to je úplný zázrak. Na sviatky často chodíme k starým rodičom Ľubice, kde sa tieto jedlá pripravujú veľmi tradične. Predtým som to nepoznal. Najprv ma prekvapilo, že ku všetkému sa je sladký chleba, ale teraz na to nedám dopustiť. Toto sú asi jediné jedlá, do ktorých sa nepúšťam."

Malachovský sa nebráni ani príprave koláčov. "Občas aj napečiem, ale rád robím aj nepečené sladké jedlá. Moje obľúbené je tiramisu, do ktorého dávam tajnú prísadu - javorový sirup. V tomto období sa tomu však vyhýbam. Jednak kvôli problémom s chrbticou a jednak kvôli vlastnému lepšiemu pocitu som sa totiž rozhodol aspoň pár kíl zhodiť. Takže teraz radšej sladkosti nepečiem a varím si zdravé jedlá. Nič nie je horšie ako kuracie mäso na pare a bez soli... No ale chvíľu to vydržím a potom sa poriadne najem," dodal s úsmevom.

ico

Tajomné tiramisu

Suroviny: 4 žĺtka, 400 gramov mascarpone, 4 polievkové lyžice cukru, kávu, piškóty, javorový sirup, kakao. Postup: Pripravte si väčšie množstvo kávy a po vychladnutí do nej nalejte trochu javorového sirupu. Piškóty namáčajte do kávy so sirupom a poukladajte na dno zmrzlinového pohára. Žĺtka vymiešajte s cukrom, primiešajte mascarpone. Zmesou zalejte piškóty a vrch výdatne posypte kakaom. Nechajte v chlade poriadne odstáť.

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  3. Bývanie v meste predlžuje život
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 047
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 050
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 680
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 019
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 435
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 258
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 879
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 595
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop