Korzár logo Korzár

U Mázikovej žiari desať stromčekov

Eva Máziková bez okolkov hovorí, že všetko, čo súvisí s Vianocami, preháňa. Lebo ona ich skrátka miluje.

Eva Máziková so svojím manželom.Eva Máziková so svojím manželom. (Zdroj: Archív agentúry VIPmedia EU)



„Na Vianoce sa teším celý rok. Vtedy sa totiž môj dom premení na čaro. Čaro Vianoc. V Nemecku žijem už 36 rokov, tam sa vianočne dekorovalo vždy, niekto viac, iný menej, no ja osobne preháňam. Dom mám vyzdobený od novembra, od začiatku adventu. Skrátka to zbožňujem," vysvetľuje Eva. Pred jej domom teda môžete vidieť asi trojmetrové maľované sane s Mikulášom, kopec svetielok, girlánd, všetko je vysvietené, vyčačkané...

Kým mnohých z nás prípravy Vianoc pripravia aj o posledné sily a zvyšky nervov, speváčka má réžiu sviatkov pevne v rukách. „Stres? Nie, ten som nikdy nemala. Darčeky kupujem stále počas roka, takže ich už dávno mám kompletné aj zabalené. Skrátka len počúvam, čo moji najbližší a priatelia chcú, alebo potrebujú."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bez kostola nie sú sviatky

Keďže žije v Nemecku, snaží sa skombinovať slovensko–nemecké tradície. Nevie si predstaviť, že by mala na Ježiška čakať pod palmami, v horúcom piesku. Už to zažila a nechce si to viac zopakovať. „Na Vianoce potrebujem sneh, zimu, polnočnú omšu, kapustnicu a najmä domov, kde som so svojou rodinou. Aj s mojou mamičkou, ktorá u mňa, odkedy som oficiálne v Nemecku, každý rok trávi nielen Vianoce, ale celý december. Len na Silvestra už odchádza do Bratislavy," vysvetľuje Eva. Spolu s mamou si vychutnáva nielen pečenie, ale najmä dvojjazyčné koledy. „Mama ich spieva v slovenčine, a ja v nemčine."

„Neviem si predstaviť sviatky bez návštevy kostola. Viera mi dodá silu, pokoru, viem, prečo žijem. Snažila som sa to vštepiť aj môjmu synovi. V našom rýchlom živote sa treba zastaviť, zostať chvíľu pri horiacej sviečke, zamyslieť sa a byť sám so sebou, so svojimi myšlienkami."

SkryťVypnúť reklamu

Ráno oslavuje meniny, večer Vianoce

A ako vyzerá slovensko–nemecký Štedrý deň Evy a Petra? No ako inak, ak nie veselo!? Veď Eva má v ten deň meniny! „Oslavujeme už pri raňajkách. O pol piatej zájdeme do kostola a odtiaľ sa ponáhľame domov, aby sme dokončili večeru. Všetko ostatné, slávnostný stôl, dekorácie i stromčeky mám už pripravené," vysvetľuje Eva, ktorá množné číslo stromčeky, nepoužila náhodou.
„Nuž, mám ich desať. Jeden veľký, živý, voňavý, so striebornými guľami a ozdobami, zvyšné sú umelé a v rôznych veľkostiach. Samozrejme, nechýbajú jelene a veľké jasličky. Je to starožitnosť, ktorú sme zdedili po manželových rodičoch a zanecháme to synovi."

Slávna kapustnica i Ježiškov prípitok

„Mávame asi desať druhov suchého pečiva, niektoré sa u nás ponúka a papká celý advent. Už na konci novembra som mala vanilkové rohlíčky. No na Štedrý deň ich však už nesmiem mať na stole. Inak by to znamenalo, že neboli dobré, tak sa tu zvykne hovoriť o kuchárkach. A určite upečiem vianočnú tortu, čokoládovú."

Štedrovečerné menu je slovenské, Eva v tomto smere nepodľahla nemeckej kuchyni. „Moju slávnu – Evinu kapustnicu robievam už deň vopred. A budeme mať aj rybu, no nie kapra. Toho nemáme radi. Samozrejme, nemôže chýbať to najdôležitejšie, oblátky s medíkom a „Ježiškov prípitok" – teda zohriaty rum, med, trošku vody a pomarančová šťava," vyvoláva chúťky Eva, ktorá si so svojimi blízkymi pri večeri zaspieva aj tradičnú Tichú noc.

SkryťVypnúť reklamu

Parádna žranica v hoteli

Aj Prvý sviatok vianočný je u Mázikovej špeciálny. V ten deň zostáva jej kuchyňa zatvorená a spolu sa vyberú na vianočný brunch – tradičnú akciu luxusných reštaurácií a hotelov. „Hrá tam hudba, majú krásny stromček a je tam veľa šťastných ľudí a dobrých jedál. Začína sa poludňajším prípitkom a potom až do popoludnia papkáš, kým nepukneš. Pre istotu mám vždy voľnejšie oblečenie," smeje sa Eva. Po lukulských hodoch nasleduje potrebná a žiadaná prechádzka vyzdobenými ulicami a domáca pohoda, pretože na ďalší deň bude u nich rušno. „Podávam obed pre celú rodinu – kapustnicu, pečiem kačku, robím knedľu i kapustu a sladkú bodku v podobe torty. No a keď sa zobudíme, je po Vianociach. Ale to nevadí, lebo po Vianociach, je vlastne pred Vianocami."


Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 825
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 344
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 733
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 027
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 873
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 523
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu