Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Využitie vôd Hornádu, Popradu a tatranských vodopádov navrhol odborník z Košíc

Koncom devätnásteho storočia boli v Košiciach založené dve stredné odborné školy, jediné svojho druhu vôbec v Uhorsku.

Melioračná škola, jediná svojho druhu v Uhorsku, pôsobila pri Poľnohospodárskej odbornej škole v Košiciach.Melioračná škola, jediná svojho druhu v Uhorsku, pôsobila pri Poľnohospodárskej odbornej škole v Košiciach. (Zdroj: archív)

Koncom devätnásteho storočia boli v Košiciach založené dve stredné odborné školy, jediné svojho druhu vôbec v Uhorsku: Priemyselná stredná škola (od r. 1872) a Melioračná (vodohospodárska) škola (od r. 1879) pri Poľnohospodárskej odbornej škole ako jedinej na území Slovenska v bývalom Uhorsku (budova dnes patrí Technickej univerzite).

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poľnohospodársku školu premenovali na Poľnohospodársku akadémiu a táto sa stala so svojimi odbornými pracoviskami miestom pre vedecko-výskumnú a publikačnú činnosť v oblasti poľnohospodárskych vied, ktoré priaznivo vplývali na poľnohospodárskych výrobcov pred vyše storočím.

Skryť Vypnúť reklamu

Výučba aj výskum

Do novej poľnohospodárskej školy prišli odborníci z podobných ústavov v Uhorsku, i z univerzity. Špecializovali sa na jednotlivé oblasti pestovateľstva i chovateľstva, boli medzi nimi prírodovedci aj chemici. Z ich iniciatívy sa vytvorili pri škole výskumné stanice ako napr. chemická, syrárska, semenárska, hydrometeorologická, chovateľská, liehovarnícka. V nich sa uplatňovali najnovšie poznatky a postupy, ktoré si osvojovali budúci poľnohospodárski odborníci a tam mali profesori podmienky pre vedecko-výskumnú prácu a publikovanie jej výsledkov. Mesto darovalo škole pozemok, kde získavali prax študenti aj frekventanti kurzov. V Košiciach, centre východného Slovenska s prevažne poľnohospodárskou výrobou a minimálnym priemyslom, tak vznikla nielen odborná škola na úrovni vysokej školy, ale zároveň školiteľské a poradenské centrum pre celé Slovensko.

Skryť Vypnúť reklamu

Nové moderné postupy

Škola mala rozsiahle hospodárstvo, na ktorom zavádzali profesori školy nové moderné postupy v rastlinnej i živočíšnej výrobe. Ich výsledky publikovali v odborných časopisoch a knižkách, prezentovali na odborných konferenciách a hospodárskych výstavách. Vydávali vlastný časopis, príručky a knihy pre pestovateľov, chovateľov, spracovateľov produktov, pre potravinársku výrobu.

Uznávanými odborníkmi a autormi boli riaditelia tejto školy Eugen Rodiczky, Vojtech Kovácsy a Žigmund Zalka.
Prvý riaditeľ Eugen Rodiczky bol odborník na živočíšnu výrobu. Uplatňoval v nej moderné chovateľské postupy. Zaviedol chov nových druhov hovädzieho dobytka a oviec, v hospodárstve školy založil včelárstvo, začal ho propagovať na vidieku a školiť včelárov, udomácnil pestovanie vínnej révy. Na školskom hospodárstve chovali aj ovce, preto pre zužitkovanie ich mlieka zriadil výrobňu syrov, tiež sušiareň ovocia. Syry, aj iné produkty, vyrobené študentmi v praktickom výcviku, škola predávala. Rodiczkého knihy poznali v celom Uhorsku pestovatelia tabaku, priemyselných rastlín i zemiakov a jeho vynález – prístroj na meranie pružnosti vlneného vlákna používali jeho výrobcovia.

Skryť Vypnúť reklamu

Kedy pili prvýkrát v Košiciach kefír

V poradí druhý riaditeľ poľnohospodárskej školy Vojtech Kovácsy prednášal živočíšnu výrobu, spolupracoval s krajinskými poľnohospodárskymi spolkami, aj v Spišskej Novej Vsi, kde poskytoval poradenstvo o najvýhodnejších podmienkach pre chov dobytka na mlieko, čo vplývalo z jeho výskumu v odbore krmovinárstva, mlieka a mliečnych výrobkov. O ňom prednášal na medzinárodnom kongrese v Rakúsku. Ak pijete kefír, určite vás nenapadne rozmýšľať nad tým, kedy si ho mohli kúpiť na východnom Slovensku po prvýkrát. V Košiciach vyrobili tento kyslomliečny nápoj v roku 1886 a predávali ho pod názvom liečivé mlieko – kefír. Bol to Vojtech Kovácsy, ktorý navrhol jeho výrobu. Pretože mal liečivé účinky, predávali ho v lekárni a to iba v Košiciach.

Kontrola pravosti potravín

Tretí riaditeľ Žigmund Zalka bol odborníkom v liehovarníctve. Viedol školskú výskumnú stanicu aj liehovar a keď v roku 1901 zriadili pri škole novú liehovarnícku výskumnú stanicu, stal sa jej vedúcim. Prednášal na kurzoch liehovarníctva, na požiadanie ministerstva vypracoval zásady zdaňovania liehu. V košickom liehovare sa začalo vyrábať droždie ako v prvej výrobni v Uhorsku a predpokladalo sa, že podľa tohto príkladu sa rozšíri aj do ostatných liehovarov. Žigmund Zalka do svojej knihy o výrobe liehu pohotovo zahrnul aj výrobu droždia.
Riaditeľ chemickej výskumnej stanice pi Poľnohospodárskej akadémii Dr. Eugen Nyiredy sa špecializoval na chemický výskum v potravinárstve. Ako prvý zaviedol v Košiciach na trhoch chemickú kontrolu potravín, ktoré predávali domáci aj iní trhovci. Bojoval proti falšovaniu potravín, proti riedeniu mlieka vodou a nastavovaniu smotany múkou, ktoré bolo rozšírené ešte roky potom, ako začal s kontrolou pravosti. Keď sa Chemický ústav v roku 1912 osamostatnil, začali v ňom školiť potravinárskych inšpektorov a Nyiredy prednášal o význame chémie v poľnohospodárstve, priemysle a obchode.

Prví v záhradníctve

Košická Poľnohospodárska akadémia sa stala známa v Uhorsku odbornou úrovňou vďaka jej profesorom, ktorých učebnice používali aj v iných poľnohospodárskych a podobných školách a ústavoch a tam chodili z Košíc aj prednášať. V košickej škole zaviedli ako prví prednášky zo záhradníctva Štefana L 'Uiliera, ktorý prednášal aj v Debrecíne a v Košiciach založil prvé súkromné záhradníctvo.

Vojtech Páter sa venoval výskumu hospodárskych rastlín a ich škodcov, úspech a uznanie dosiahol za výskum liečivých rastlín, o ktorých pestovaní prednášal v škole.

Škole pribudla sestra

V roku 1879 vznikla pri Poľnohospodárskej odbornej škole Melioračná (vodohospodárka) škola. V roku 1884 pre ňu vybudovali v areáli školy samostatnú budovu a neskoršie ju zmenili na Školu vodohospodárskych majstrov. V roku 1908 sa presťahovala do novej budovy na dnešnú Kuzmányho ulicu. V Košiciach pôsobila do roku 1918.

Aj v tejto škole, kde vychovávali vodohospodárskych odborníkov, pôsobili popredné osobnosti vodohospodárskeho inžinierstva v Uhorsku, aj špičkoví odborníci z Hornouhorského inžinierskeho spolku, s ktorým škola spolupracovala a členmi ktorého boli aj profesori školy. K nim patril aj Ing. Jozef Udránszky, vďaka ktorému škola získala nové priestory.

Uznávaní odborníci

Ing. Udránszkeho uznávali ako odborníka v medzinárodnom meradle, o čom svedčí aj fakt, že v roku 1908 bol podpredsedom medzinárodného kongresu vodohospodárskych inžinierov v Petrohrade.

Riaditeľ školy Ing. Michal Bolla zároveň zastával post radcu, bol členom mestského zastupiteľstva v Košiciach a potom sa stal ministerským radcom v Budapešti. K významným odborníkom vodohospodárskeho inžinierstva patril Ing. Alexander Rohringer (1868 – 1945), autor publikácií o vodných elektrárňach, ktorý sa po odchode M. Bollu stal po ňom riaditeľom školy. Zároveň bol riaditeľom Štátneho inžinierskeho úradu v Košiciach. Mal bohaté skúsenosti zo študijných ciest v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, z expedície v Albánsku.

V Košiciach založil Rohringer Hornouhorský inžiniersky spolok a do roku 1918 vydával odborný časopis. V roku 1924 navrhol nové a podľa odborníkov odvážne projekty na využitie vodnej energie Hornádu, Popradu pri Vyšných Hágoch a tatranských vodopádov. Podieľal sa na návrhu územného plánu Košíc, do ktorého prispel návrhom na využitie Hornádu pre výstavbu vodnej elektrárne.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 268
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 140
  3. Od Česka až po Jadran 3 929
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 419
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 267
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 157
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 114
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 981
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 721
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


5 h
Zuzana Rehák Štefečeková na OH Tokio 2020 / 2021.

Olympiáda pokračuje šiestym dňom.


Sportnet 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop