Korzár logo Korzár
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Čo spája plzenské a Patagóniu? Kvasinky...

Čo môže mať Patagónia spoločné s plzenským, či s iným ležiakom, vyrobeným metódou spodného kvasenia? Najnovšie výskumy ukazujú, že veľa.

Nech sa páči... Na tohtoročnom mníchovskom Oktoberfeste stojí litrový „krígeľ“ piva deväť eur.Nech sa páči... Na tohtoročnom mníchovskom Oktoberfeste stojí litrový „krígeľ“ piva deväť eur. (Zdroj: archív)



Na dobre vychladenom plzenskom (ja ich vypijem tak zo päť-šesť – za rok...) či inom ležiaku bavorského typu by sme si nepochutnali, nebyť kvasiniek z ďalekej Patagónie. Medzinárodný tím vedcov, ktorý pracoval na samotnom juhu Južnej Ameriky, totiž nedávno oznámil, že pri koreňoch veľkej časti dnešných pív - ležiakov stojí takpovediac čierny pasažier, ktorý sa do Európy dostal možno už s prvými moreplavcami, vracajúcimi sa z výprav do Južnej Ameriky. Tým čiernym pasažierom bol špecifický druh kvasníc.
Ale najprv trochu histórie. Až do 15. storočia sa v Európe používal jeden druh kvasiniek. Tie slúžili pri výrobe chleba, ale aj na kvasenie vína, muštu a piva. Mali však jeden nedostatok, a to ten, že fungovali len pri vyšších teplotách, čo znemožňovalo výrobu silnejších pív. Už v 16. storočí však bavorskí mnísi začali ponúkať nápoj, ktorý dovtedy nikto nepoznal a ktorý získaval svoju chuť pri dlhom kvasení v studených pivniciach. Na svete bolo pivo nového typu – bavorský ležiak. Mohol tak skončiť zvyk používať na dochucovanie piva rôzne zmesi byliniek a rôznych obilnín. Vedci už dlho vedia, že práve v tej dobe sa „európske“ kvasinky Saccharomyces cerevisiae skrížili s nejakým novým druhom kvasiniek. Nedokázali však prísť na to, s akým. Žiaden z približne tisíca známych druhov sa nedal dať do súvisu s výsledkom kríženia, ktorým sú kvasinky Saccharomyces pastorianus, umožňujúce výrobu ležiakov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

„Tento hybrid temer určite vznikol náhodou a ľudia ho využili, pretože sa ukázalo, že pomocou neho vyrobené pivo je iné,“ povedal evolučný biológ Chris Hittinger z americkej University of Wisconsin, ktorý sa podieľa na objavení druhého „rodiča“ dnešných kvasiniek.

Biológovia z Portugalska, Argentíny a USA našli tento nový druh kvasiniek v chladných patagónskych lesoch, v ktorých je priemerná denná teplota len okolo mínus dva stupne pod nulou. Novoobjavené kvasinky dostali meno Saccharomyces eubayanus.

„Je to určite nový druh. Jediné, čo doteraz nedokážeme povedať, je, či sa nenachádza aj niekde inde, len nebol doteraz objavený,“ povedal Hittinger.

Vedci spomínajú na cestu patagónskymi lesmi, kde sa z plodov, popadaných na zem, šírila vôňa alkoholu. Kvasinky sú pritom také aktívne, že nakvasujú plody už na strome. Ďalší výskum ukázal, že patagónske kvasinky „preplávali“ Atlantický oceán pravdepodobne už pred päťsto rokmi. Ako sa však dostali práve do Bavorska, to naďalej ostáva záhadou.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď už spomíname Bavorsko, v Mníchove práve prebieha známy pivný festival Oktoberfest, považovaný za najväčšiu ľudovú zábavu na svete. Túto pivnú slávnosť ešte stihnete navštíviť, pretože potrvá až do 3. októbra. Pravda, musíte zvážiť, či ste za jeden „Mass“ piva (jeden liter) ochotní „vycálovať“ v priemere deväť eur.

Mimochodom, najväčšími pijanmi piva na svete sú Česi, ktorí v priemere na hlavu a rok vypijú temer 160 litrov zlatistého moku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 091
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 208
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 683
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 306
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 236
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 166
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 716
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 536
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


5 h
Zuzana Kepplová.

Kto to porúchal, ten nemá právo to teraz kontrolovať.


3 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 18 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop