Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky

Novovešťania nemali čas na krčmu

Správu o tom, že obecná krčma nevynáša, lebo je stále takmer prázdna, možno označiť za „dych vyrážajúcu“, najmä ak je v obci, kde žijú vychýrení mäsiarski majstri, o ktorých sa nedalo povedať, že by mali hlboko do vrecka.

Taká situácia vznikla v Košickej Novej Vsi v rokoch 1921 - 22.

Bolo to v období, keď v dedinských krčmách na východnom Slovensku, ktoré boli stále plné a dobre vynášali, chlapi prepíjali posledné peniaze a vláda rozhodla o regulácii predaja alkoholických nápojov v krčmách.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z pestovateľov hrozna chovatelia

Košická Nová Ves vošla do histórie výrobkami mäsiarskych majstrov. Na mäsiarske remeslo sa postupne preorientovali vinohradníci po tom, ako ich vinice zničila nákaza. Do 16. storočia boli poľnohospodármi, pestovateľmi viniča a úspešnými výrobcami vína, s ktorým obchodovali. Po zničení vinohradov už nové nezakladali, pretože kým by priniesli úžitok a zisk, vyžadovalo by to dlhší čas. Preorientovali sa na chov ošípaných. Obchodovali s nimi, s výsekovým mäsom aj s výrobkami. Predávali ich na trhu v Košiciach a tie novoveských mäsiarov preslávili. Ženy piekli koláče aj chlieb a tiež ich predávali i s mliekom na košickom trhu. Erb obce má hrozno aj nože, čo sú obidve odvetvia činnosti obyvateľov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zrodili sa „škvarkare“

Novoveskí mäsiarski majstri pri topení slaniny prišli na taký spôsob prípravy oškvarkov, ktorým sa líšili od iných chuťovo natoľko, až získali veľký záujem aj zahraničných kupcov a vďaka týmto oškvarkom sa zrodila prezývka novovešťanov „škvarkare“. Skvelé neboli iba oškvarky, ale všetky výrobky, tzv. majoše, údená slaninka, klobásy a najmä špeciálne pripravovaná Novoveská šunka, všetky predávali v Košiciach na trhu na Dominikánskom námestí aj na Mäsiarskej ulici.

Z Poľska prichádzali obchodníci do Košíc kúpiť túto povestnú šunku, slaninku a oškvarky. O tom, že si tieto výrobky prichádzajú kupovať na trh obchodníci z Čiech a Moravy, písali aj Košické noviny (Kaschauer Zeitung). „Novoveská šunka je šťavnatá a chutnejšia ako Pražská a slanine sa nevyrovná žiadna iná. To, ako ju robia, neprezradia ani za veľké peniaze“ - takto sa vyjadril pre noviny moravský obchodník. Prvenstvo mali aj v klobásach. Ako písali noviny, nimi voňal celý trh. Tie, šunku, slaninu, oškvarky kupovali aj košické reštaurácie a hotely a odnášali ich v drevených korýtkach, v akých ich aj na trhu predávali mäsiari.

Skryť Vypnúť reklamu

Namiesto krčmy kostol

V Košickej Novej Vsi ako v každej obci mali krčmu. Mali aj kostol, podľa písomnej zmienky už v 13. storočí. Krčma bývala vo všedné dni prázdna a plno nebolo ani v nedeľu. To bol dôvod, pre ktorý sa obyvatelia v máji 1922 rozhodli, že navrhnú obecnej rade, aby krčmu predala. Boli to väčšinou mäsiari, ktorí chodili denne do Košíc predávať svoje výrobky a nemali čas vysedávať v krčme. Za utŕžené peniaze by mohli postaviť alebo opraviť kostol, lebo starý bol už na spadnutie. Začali sa naň aj zbierať a mali už 450–tisíc korún a keby k nim pridali peniaze za krčmu, svojpomocne by ho aj postavili. Okrem kostola, ktorý napokon zreštaurovali v roku 1925, mali aj ďalší návrh. Mäsiarski majstri boli múdri ľudia – vedeli čítať aj počítať – a záležalo im na obci, v ktorej žili. Ešte za monarchie začali v obci so stavbou vodovodu, ktorú prerušila prvá svetová vojna a chceli ju dokončiť. V Košickej Novej Vsi bol nedostatok pitnej vody a pramene, ktoré boli južne aj severne od obce, mali malú výdatnosť. Preto museli prehlbovať studne, ktoré v lete vysychali. To bol ten ďalší dôvod, pre ktorý by sa oplatilo predať obecnú krčmu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  2. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  6. Lenivý brunch s Muchom
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  2. Lenivý brunch s Muchom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 525
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 8 134
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 844
  4. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 5 758
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 279
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 235
  7. Od Česka až po Jadran 3 730
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 065
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 673
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 2 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Vojnu policajtov zatiaľ všetci popierajú.


11 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Inšpekcia vyšetruje, NAKA vyšetruje, občan je zmätený.


a 2 ďalší 7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop