Tí sa vybrali na dovolenku do Chorvátska. „Vzali sme so sebou množstvo potravín, aby sme nemuseli míňať peniaze na ich potraviny. A mali sme so sebou aj deti, tak sme nechceli skúšať inú stravu,“ povedala pani Červeňáková.
Niektoré zaváraniny však neboli dobre uzatvorené. Na to všetci prišli, až keď sa naobedovali. „Bolo nám príšerne zle, hnačkovali sme, vracali... Vôbec sme si dovolenku neužili. Mohlo to mať katastrofálne následky, našťastie to nič vážne nebolo a o pár dní to prešlo,“ zaspomínal manžel.
Aj doma sa môže stať niečo podobné
Také niečo sa vám nemusí stať len na dovolenke, ale i doma. Na svoje zdravie myslite už pri nakupovaní v supermarkete. Rozhodne nekupujte potraviny s porušeným obalom, po záruke alebo tie, ktoré sú už pri pohľade podozrivé.
„Minule som to riskla a kúpila mliečne výrobky tesne pred zárukou. Keď som smotanu dala do varenia, hneď sa zrazila, takže to bolo chyba,“ skonštatovala Helena Tomahoghová. Omáčku tak nejedli a jedlo vyšlo nazmar.
Dôležité je správne rozmrazovanie
Treba vedieť aj to, ako správne rozmrazovať potraviny. „Mne sa stalo už aj to, že som si dala roz〜mraziť mäso do mikrovlnky a namiesto jemného rozmrazenia som ho uvarila. Bála som sa, že keď ho také teraz zjem, tak mi bude zle,“ povedala Anna Berková.
Najčastejšie ľudí potrápi črevná chrípka
Je potrebné pozornejšie si všímať trvanlivosť výrobkov najmä pri mliečnych produktoch, dôkladne variť mäso a vajcia.
„Najčastejšie vírusové ochorenie je črevná chrípka. Zvyčajne trvá niekoľko dní, ale ak sa k tomu pridruží aj horúčka, organizmus to môže oslabiť na dlhšie. Väčšinou stačí dodržať diétne opatrenia – vhodné sú sucháre, hlavne veľa piť, aby ste neboli dehydratovaní a oddychovať,“ odporúča Nataša Špiláková, primárka infekčného oddelenia vo FNsP J. A. Reimana v Prešove. Ak je hnačka sprevádzaná aj horúčkou trvajúcou dlhšie ako deň u detí, treba zvážiť návštevu lekára a hlavne prijímať dostatočné množstvo tekutín.
Dehydratácia môže v týchto prípadoch vážne ohroziť život. „Dôležité je nejesť mliečne výrobky, kávu a keď hnačka ustúpi, vhodné je začať potravinami ako je ryža, banány, varené kuracie mäso, zemiaky – všetko bez tuku.
Neskôr sa môže pridať varená a postupne aj surová zelenina a ovocie. Ako posledné sa do jedálnička zaradzujú tuky a mliečne výrobky,“ podotýka Špiláková. Po epizóde hnačiek je vhodné užívať probiotiká, ktoré upravia bakteriálne zloženie v čreve.
via
Kde vyšetrujú potraviny?
Úrad verejného zdravotníctva SR a všetky Regionálne úrady verejného zdravotníctva, ich Oddelenia mikrobiológie a odbory Epidemiológie vyšetrujú potraviny, vodu a monitorujú epidemiologickú situáciu na Slovensku v lete extrémne intenzívne.
r
Dobré rady
Ako predchádzať ochoreniam v letnom období, kedy zvýšené teploty vytvárajú optimálne prostredie na pomnoženie mikroorganizmov?
Všetky potraviny dôkladne umývať a podľa možnosti tepelne spracovať.
Zeleninu zvlášť dôkladne rozobrať a vyumývať, na záver pod tečúcou vodou.
Prípadnú kontamináciu mikroorganizmami je možné odstrániť aj preliatím zeleniny horúcou vodou.
Dbať na čistotu rúk, ktoré sú najčastejším „prenášačom“. Umývať si ich pod tečúcou vodou vždy po toalete a pri prechode na spracovanie iného druhu požívatín.
Chrániť požívatiny pred lietajúcim hmyzom, ktorý môže mechanicky prenášať mikroorganizmy.
Požívatiny skladovať v chlade, do 5 °C, chrániť pred priamym slnečným svetlom, ktoré ich znehodnocuje.
Dbať na pitný režim, chrániť sa pred stresom a aj veľkou telesnou záťažou, hlavne v horúčavách.
Vrele odporúčame primeraný pohyb na vzduchu, ale zároveň sa chrániť pred priamym slnečným ožiarením, zvlášť medzi 11.°° – 15.°° hodinou. Dopriať si siestu !
čor, ben
E. coli – strašiak posledných dní
Baktéria Escherichia coli (E. coli), spôsobujúca smrteľné črevné ochorenie, sa v Nemecku prvýkrát objavila koncom mája a postupne sa rozšírila do celej Európy. Nový, doteraz nepoznaný kmeň tejto baktérie, si vyžiadal desiatky obetí, predovšetkým medzi staršími ľuďmi. Nebezpečné ochorenie viedlo u nakazených k zlyhávaniu obličiek, hnačkám a málokrvnosti. l Za prameň nákazy, resp. faktor prenosu na človeka, boli pôvodne považované šalátové uhorky zo Španielska. Po zdĺhavom pátraní vedci zistili, že ochorenie zavinili zeleninové klíčky z biofarmy v nemeckom štáte Dolné Sasko. Obávaná baktéria E.coli naháňa najnovšie strach u našich západných susedov v minerálnej vode Aquila. Neustále sa objavujú nové podozrenia na možný prameň, resp. faktor prenosu tejto baktérie na človeka.
Prenos patogénnych (ochorenie vyvolávajúcich) kmeňov E. coli je možný pri konzumácii alebo manipulácii s kontaminovanými ( pôvodcom nákazy znečistenými) potravinami, ale aj pri kontakte s infikovanými ( nakazenými) zvieratami.
Rizikom môže byť najmä konzumácia kontaminovanej zeleniny (uhorky, kapusta, špenát, šalát), nedostatočne tepelne upraveného mäsa, nepasterizovaného mlieka, nepasterizovaných ovocných štiav a syrov. l Prenos je možný aj pri úzkom kontakte s infikovaným (nakazeným) človekom. Opísaný bol aj prenos na personál pri ošetrovaní chorých osôb.
čor
Nie všetky baktérie E. coli sú nebezpečné
Informuje Anna Bencová, regionálna hygienička RÚVZ Prešov:
Veľká časť z nich je prirodzenou súčasťou fyziologickej flóry (osídlenia) človeka v črevnom trakte a je dôležitá napríklad pre produkciu niektorých vitamínov, alebo tvorbu ochranných látok. Baktérie E. coli sú však schopné prijímať genetickú informáciu (dedičstvo) od iných baktérií a to spôsobuje, že niektoré získavajú vlastnosti, ktoré podmieňujú ich schopnosť vyvolávať napr. hnačkové ochorenia, ale aj močové infekcie.
V posledných 25 rokoch sa objavuje ochorenie s názvom hemolyticko-uremický syndróm (HUS), ktorý vyvolávajú baktérie E. coli produkujúce šiga toxín ( špecifický názov jedu). Tento má schopnosť blokovať filtračnú schopnosť obličiek, čo vedie k ich zlyhaniu
E. coli patria k baktériám, ktoré sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú mesiace v pôde, vo vode (teplotu 55 °C prežívajú počas 60 minút). „Patogénne kmene (schopné vyvolať ochorenie), prežívajú pomerne dobre pri chladničkových teplotách (3 - 7 °C) aj zmrazené. Optimálny rast baktériám E. coli zabezpečuje teplota 37 °C, niektoré kmene sa môžu množiť až do teploty 49 °C.
čor
Autor: čor, via, ben
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.