Korzár logo Korzár

V lete treba vedieť, ako skladovať potraviny

Keď ideme na dovolenku k moru do kempu, tak si so sebou berieme z domu čo najviac potravín. Pozor však na to, ako ich skladujete. O tom, akú šarapatu vie urobiť premnoženie mikroorganizmov, vie i rodina Červeňáková.

Zmrzlina. Nesprávne spracovaná môže byť zdrojom nákazy.Zmrzlina. Nesprávne spracovaná môže byť zdrojom nákazy. (Zdroj: Ilustračné foto ČTK)



Tí sa vybrali na dovolenku do Chorvátska. „Vzali sme so sebou množstvo potravín, aby sme nemuseli míňať peniaze na ich potraviny. A mali sme so sebou aj deti, tak sme nechceli skúšať inú stravu,“ povedala pani Červeňáková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré zaváraniny však neboli dobre uzatvorené. Na to všetci prišli, až keď sa naobedovali. „Bolo nám príšerne zle, hnačkovali sme, vracali... Vôbec sme si dovolenku neužili. Mohlo to mať katastrofálne následky, našťastie to nič vážne nebolo a o pár dní to prešlo,“ zaspomínal manžel.

SkryťVypnúť reklamu

Aj doma sa môže stať niečo podobné

Také niečo sa vám nemusí stať len na dovolenke, ale i doma. Na svoje zdravie myslite už pri nakupovaní v supermarkete. Rozhodne nekupujte potraviny s porušeným obalom, po záruke alebo tie, ktoré sú už pri pohľade podozrivé.

„Minule som to riskla a kúpila mliečne výrobky tesne pred zárukou. Keď som smotanu dala do varenia, hneď sa zrazila, takže to bolo chyba,“ skonštatovala Helena Tomahoghová. Omáčku tak nejedli a jedlo vyšlo nazmar.

Dôležité je správne rozmrazovanie

Treba vedieť aj to, ako správne rozmrazovať potraviny. „Mne sa stalo už aj to, že som si dala roz〜mraziť mäso do mikrovlnky a namiesto jemného rozmrazenia som ho uvarila. Bála som sa, že keď ho také teraz zjem, tak mi bude zle,“ povedala Anna Berková.

SkryťVypnúť reklamu

Najčastejšie ľudí potrápi črevná chrípka

Je potrebné pozornejšie si všímať trvanlivosť výrobkov najmä pri mliečnych produktoch, dôkladne variť mäso a vajcia.

„Najčastejšie vírusové ochorenie je črevná chrípka. Zvyčajne trvá niekoľko dní, ale ak sa k tomu pridruží aj horúčka, organizmus to môže oslabiť na dlhšie. Väčšinou stačí dodržať diétne opatrenia – vhodné sú sucháre, hlavne veľa piť, aby ste neboli dehydratovaní a oddychovať,“ odporúča Nataša Špiláková, primárka infekčného oddelenia vo FNsP J. A. Reimana v Prešove. Ak je hnačka sprevádzaná aj horúčkou trvajúcou dlhšie ako deň u detí, treba zvážiť návštevu lekára a hlavne prijímať dostatočné množstvo tekutín.
Dehydratácia môže v týchto prípadoch vážne ohroziť život. „Dôležité je nejesť mliečne výrobky, kávu a keď hnačka ustúpi, vhodné je začať potravinami ako je ryža, banány, varené kuracie mäso, zemiaky – všetko bez tuku.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr sa môže pridať varená a postupne aj surová zelenina a ovocie. Ako posledné sa do jedálnička zaradzujú tuky a mliečne výrobky,“ podotýka Špiláková. Po epizóde hnačiek je vhodné užívať probiotiká, ktoré upravia bakteriálne zloženie v čreve.

via

Kde vyšetrujú potraviny?

Úrad verejného zdravotníctva SR a všetky Regionálne úrady verejného zdravotníctva, ich Oddelenia mikrobiológie a odbory Epidemiológie vyšetrujú potraviny, vodu a monitorujú epidemiologickú situáciu na Slovensku v lete extrémne intenzívne.

r

Dobré rady

Ako predchádzať ochoreniam v letnom období, kedy zvýšené teploty vytvárajú optimálne prostredie na pomnoženie mikroorganizmov?

Všetky potraviny dôkladne umývať a podľa možnosti tepelne spracovať.

Zeleninu zvlášť dôkladne rozobrať a vyumývať, na záver pod tečúcou vodou.

Prípadnú kontamináciu mikroorganizmami je možné odstrániť aj preliatím zeleniny horúcou vodou.

Dbať na čistotu rúk, ktoré sú najčastejším „prenášačom“. Umývať si ich pod tečúcou vodou vždy po toalete a pri prechode na spracovanie iného druhu požívatín.

Chrániť požívatiny pred lietajúcim hmyzom, ktorý môže mechanicky prenášať mikroorganizmy.

Požívatiny skladovať v chlade, do 5 °C, chrániť pred priamym slnečným svetlom, ktoré ich znehodnocuje.

Dbať na pitný režim, chrániť sa pred stresom a aj veľkou telesnou záťažou, hlavne v horúčavách.

Vrele odporúčame primeraný pohyb na vzduchu, ale zároveň sa chrániť pred priamym slnečným ožiarením, zvlášť medzi 11.°° – 15.°° hodinou. Dopriať si siestu !

čor, ben

E. coli – strašiak posledných dní

Baktéria Escherichia coli (E. coli), spôsobujúca smrteľné črevné ochorenie, sa v Nemecku prvýkrát objavila koncom mája a postupne sa rozšírila do celej Európy. Nový, doteraz nepoznaný kmeň tejto baktérie, si vyžiadal desiatky obetí, predovšetkým medzi staršími ľuďmi. Nebezpečné ochorenie viedlo u nakazených k zlyhávaniu obličiek, hnačkám a málokrvnosti. l Za prameň nákazy, resp. faktor prenosu na človeka, boli pôvodne považované šalátové uhorky zo Španielska. Po zdĺhavom pátraní vedci zistili, že ochorenie zavinili zeleninové klíčky z biofarmy v nemeckom štáte Dolné Sasko. Obávaná baktéria E.coli naháňa najnovšie strach u našich západných susedov v minerálnej vode Aquila. Neustále sa objavujú nové podozrenia na možný prameň, resp. faktor prenosu tejto baktérie na človeka.

Prenos patogénnych (ochorenie vyvolávajúcich) kmeňov E. coli je možný pri konzumácii alebo manipulácii s kontaminovanými ( pôvodcom nákazy znečistenými) potravinami, ale aj pri kontakte s infikovanými ( nakazenými) zvieratami.

Rizikom môže byť najmä konzumácia kontaminovanej zeleniny (uhorky, kapusta, špenát, šalát), nedostatočne tepelne upraveného mäsa, nepasterizovaného mlieka, nepasterizovaných ovocných štiav a syrov. l Prenos je možný aj pri úzkom kontakte s infikovaným (nakazeným) človekom. Opísaný bol aj prenos na personál pri ošetrovaní chorých osôb.

čor

Nie všetky baktérie E. coli sú nebezpečné

Informuje Anna Bencová, regionálna hygienička RÚVZ Prešov:

Veľká časť z nich je prirodzenou súčasťou fyziologickej flóry (osídlenia) človeka v črevnom trakte a je dôležitá napríklad pre produkciu niektorých vitamínov, alebo tvorbu ochranných látok. Baktérie E. coli sú však schopné prijímať genetickú informáciu (dedičstvo) od iných baktérií a to spôsobuje, že niektoré získavajú vlastnosti, ktoré podmieňujú ich schopnosť vyvolávať napr. hnačkové ochorenia, ale aj močové infekcie.

V posledných 25 rokoch sa objavuje ochorenie s názvom hemolyticko-uremický syndróm (HUS), ktorý vyvolávajú baktérie E. coli produkujúce šiga toxín ( špecifický názov jedu). Tento má schopnosť blokovať filtračnú schopnosť obličiek, čo vedie k ich zlyhaniu

E. coli patria k baktériám, ktoré sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú mesiace v pôde, vo vode (teplotu 55 °C prežívajú počas 60 minút). „Patogénne kmene (schopné vyvolať ochorenie), prežívajú pomerne dobre pri chladničkových teplotách (3 - 7 °C) aj zmrazené. Optimálny rast baktériám E. coli zabezpečuje teplota 37 °C, niektoré kmene sa môžu množiť až do teploty 49 °C.

čor

Autor: čor, via, ben

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 993
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 564
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 156
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 286
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 331
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 145
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 990
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 812
  1. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  2. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  5. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  6. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  7. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 746
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 830
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 602
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 142
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 042
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 516
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 150
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 695
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Pellegrini

Strana, ktorá vznikla ako alternatíva k Smeru a sľubovala slušnosť, dnes legitimizuje vládu extrémistov a dezinformátorov.


15
Viktor Vincze

Vincze viedol v televízii spravodajské odbory.


a 1 ďalší 19
Donald Trump telefonoval v pondelok s Vladimirom Putinom.

Trump a Putin volali zhruba dve hodiny.


58
V strede končiaci starosta Petržalky Ján Hrčka, vľavo jeho nástupkyňa Iveta Jančoková.

Končiaci starosta sa kontrolám nebráni.


a 1 ďalší 1
  1. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  2. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  5. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  6. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  7. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 746
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 830
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 602
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 142
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 042
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 516
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 150
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 695
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu