Korzár logo Korzár

Jaroslav Žídek: Nie sú zlé reštaurácie, len zlí zákazníci

Našinec podľa slov vychýreného majstra kuchára Jaroslava Žídeka ešte stále nie je naučený investovať do svojho žalúdka a práve preto má na svedomí stav súčasných reštaurácií.

Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často.Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často. (Zdroj: archív JŽ)

Najviac neznáša, keď niekto prípravu jedla odflákne. Inak si pochutí na všetkom bez ohľadu na zásady zdravej životosprávy.

Čo je pre vás vrcholom gastronomického zážitku?

- Fúha. Tak asi snúbenie chutí, vôní a atmosféry. Prosto to nikdy nie je len o jedle, ale o celom komplexnom zážitku. Ako keď sa dívate na dobré divadelné predstavenie.

Viete špecifikovať, aké konkrétne jedlo vám najviac chutí?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Nemám nič špeciálne. Som všežrút.

A čo vám nechutí?

- Zle uvarené jedlo. Keď do neho človek nedá srdce, alebo keď používa polotovary a iné 'srákory'. Prípadne varí niečo, o čom len počul, nedochutí to a vrcholne to odflákne... To posledné mi prekáža asi najviac.

Máte jedlá, ktoré sa vám znechutili od čias školských jedální?

SkryťVypnúť reklamu

- Nie, nemám.

Chcete vari povedať, že vám vždy všetko chutilo?

- Nie. Nemám však nič nejako extra zafixované v hlave. Napríklad taká paradajková polievka. Neznamená, že keď som ju jedol párkrát zle pripravenú, tak ju už nebudem jesť nikdy. Nájdem si skrátka niekoho, kto ju varí dobrú, ako moja babička. Obrovský blok som mal na granatiersky pochod. Ten som nejedol, lebo sa mi sprotivil v škole i na vojne. Potom mi to však tu u vás na Slovensku pripravila jedna moja kolegyňa a bol výborný.

Čo varievate, keď chcete zapôsobiť na nejakú špeciálnu návštevu?

- Záleží od toho, aká je to návšteva. Nedávno som pozval kamarátov a pripravil som im krevety, mušle a schválne aj krvavé mäsá, aby pochopili, že všetko nie je len o prepečenom mäse na grile. Snažím sa vždy im uvariť niečo iné. Ale napríklad, keď ku mne ide brat, tak mi vopred zavolá, nech mu urobím 'bramboračku' a sviečkovú. Záleží od hosťa. Ja nechcem nikoho ohurovať, len si prajem, aby sa u mňa cítili dobre.

Ste aj vy typom človeka, ktorému v detstve piekla babička najlepšie slivkové buchty na svete a na jej kuchárske umenie nedáte dopustiť?

SkryťVypnúť reklamu

- Presne. Práve babička ma v živote veľmi ovplyvnila, aj čo sa týka varenia. Od nej mám základné omáčky ako sviečková, paradajková, kôprová... a rozmanité plnky... Babička na mne skrátka zanechala veľkú stopu.

Povedali by ste, že sa stravujete zdravo?

- Nie.

Aspoň ste sa o to niekedy snažili?

- Nie. Načo...

Čo také najnezdravšie máte rád?

- Najnezdravšie? No neviem, či je to práve najnezdravšie, ale kačacie pečienky mi veľmi chutia. A je už o mne známe, že nie som človek, ktorý by sa hral na nejakého Spidermana a pokojne sa teda kedykoľvek zastavím aj v nejakom tom fastfoode. Je mi to v podstate jedno.

Prečo slovenské reštaurácie varia sto druhov nudných kuracích pŕs či bravčového s miliónom príloh a nemajú radšej pár kvalitných vyšperkovaných jedál?

SkryťVypnúť reklamu

- To sa netreba pýtať reštaurácií, ale zákazníkov. Je to jednoznačne chyba ľudí. Keď je zlá reštaurácia so zlým jedlom, tak tam ľudia aj tak chodia, lebo je lacná. Je jasné, že neexistuje zlá reštaurácia. Lebo zlú reštauráciu dobrý zákazník zlikviduje tak, že tam skrátka nechodí. To znamená, že na vine sú len a len zákazníci.

Slováci sa podľa vás teda stravujú zle?

- Keď sa na to pozrieme, tak neustále píšeme a kritizujeme, aké sú všetky reštaurácie hnusné a na hovno. Ja si to napríklad nemyslím. Do tých zlých skrátka nechodím a vytesňujem ich zo svojho života. Preto tvrdím, že sú len dobré, a ak si myslíte niečo iné, tak do nich skrátka prestaňte chodiť. V tomto my nemáme vypestovanú kultúru. Len sa dostávame do istého štádia, že sme ochotní utrácať aj za jedlo. Všetci už majú mercedes, značkové oblečenie, byty a hypotéky, ale do seba ako do človeka, do svojho žalúdka, nechce investovať nik.

Ako to vidíte časovo?

- Neviem. Desať rokov, dva roky, rok, tridsať rokov? Netuším.

Patria vo vašom prípade výdavky na stravu k tým najvyšším?

- Hm. Premýšľam. Keď opomeniem hypotéku a takéto veci, tak asi hej. Pretože keď si kupujem topánky, tak si kupujem kvalitné, takže mi dlho vydržia. Tričko rovnako. A keď sa idem niekam stravovať, idem na dobré miesto a to znamená, že je to drahé.

Profil Jaroslava Žídka

  • Pôsobil ako šéfkuchár v mnohých reštauráciách, najvýznamnejšie sú napríklad Kampa Park, či pražská i španielska Pravda restaurant.
  • Už niekoľko rokov šéfuje kuchyniam v Erdödyho paláci v Bratislave.
  • Stal sa najlepším šéfkuchárom na Slovensku v rokoch 2008 – 2010 podľa Gurmán Award.
  • Jeho jedlá ochutnali napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margharet II., Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2, Roling Stones a mnohí ďalší.
  • Populárnym sa stal vďaka televíznej kuchárskej šou Áno, šéfe!
  • V týchto dňoch sa druhýkrát oženil, no svoje súkromie odmieta komentovať.

nit

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 079
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 739
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 202
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 154
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 037
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 949
  1. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  2. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  3. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  4. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  8. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 782
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 880
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 614
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 172
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 781
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 637
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 156
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 837
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


15
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


10
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


  1. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  2. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  3. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  4. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  8. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 782
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 880
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 614
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 172
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 781
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 637
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 156
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 837
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu