Korzár logo Korzár
Utorok, 24. máj, 2022 | Meniny má Ela

Jaroslav Žídek: Nie sú zlé reštaurácie, len zlí zákazníci

Našinec podľa slov vychýreného majstra kuchára Jaroslava Žídeka ešte stále nie je naučený investovať do svojho žalúdka a práve preto má na svedomí stav súčasných reštaurácií.

Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často.Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často. (Zdroj: archív JŽ)

Najviac neznáša, keď niekto prípravu jedla odflákne. Inak si pochutí na všetkom bez ohľadu na zásady zdravej životosprávy.

Čo je pre vás vrcholom gastronomického zážitku?

- Fúha. Tak asi snúbenie chutí, vôní a atmosféry. Prosto to nikdy nie je len o jedle, ale o celom komplexnom zážitku. Ako keď sa dívate na dobré divadelné predstavenie.

Viete špecifikovať, aké konkrétne jedlo vám najviac chutí?

- Nemám nič špeciálne. Som všežrút.

A čo vám nechutí?

- Zle uvarené jedlo. Keď do neho človek nedá srdce, alebo keď používa polotovary a iné 'srákory'. Prípadne varí niečo, o čom len počul, nedochutí to a vrcholne to odflákne... To posledné mi prekáža asi najviac.

Máte jedlá, ktoré sa vám znechutili od čias školských jedální?

- Nie, nemám.

Chcete vari povedať, že vám vždy všetko chutilo?

- Nie. Nemám však nič nejako extra zafixované v hlave. Napríklad taká paradajková polievka. Neznamená, že keď som ju jedol párkrát zle pripravenú, tak ju už nebudem jesť nikdy. Nájdem si skrátka niekoho, kto ju varí dobrú, ako moja babička. Obrovský blok som mal na granatiersky pochod. Ten som nejedol, lebo sa mi sprotivil v škole i na vojne. Potom mi to však tu u vás na Slovensku pripravila jedna moja kolegyňa a bol výborný.

Čo varievate, keď chcete zapôsobiť na nejakú špeciálnu návštevu?

- Záleží od toho, aká je to návšteva. Nedávno som pozval kamarátov a pripravil som im krevety, mušle a schválne aj krvavé mäsá, aby pochopili, že všetko nie je len o prepečenom mäse na grile. Snažím sa vždy im uvariť niečo iné. Ale napríklad, keď ku mne ide brat, tak mi vopred zavolá, nech mu urobím 'bramboračku' a sviečkovú. Záleží od hosťa. Ja nechcem nikoho ohurovať, len si prajem, aby sa u mňa cítili dobre.

Ste aj vy typom človeka, ktorému v detstve piekla babička najlepšie slivkové buchty na svete a na jej kuchárske umenie nedáte dopustiť?

- Presne. Práve babička ma v živote veľmi ovplyvnila, aj čo sa týka varenia. Od nej mám základné omáčky ako sviečková, paradajková, kôprová... a rozmanité plnky... Babička na mne skrátka zanechala veľkú stopu.

Povedali by ste, že sa stravujete zdravo?

- Nie.

Aspoň ste sa o to niekedy snažili?

- Nie. Načo...

Čo také najnezdravšie máte rád?

- Najnezdravšie? No neviem, či je to práve najnezdravšie, ale kačacie pečienky mi veľmi chutia. A je už o mne známe, že nie som človek, ktorý by sa hral na nejakého Spidermana a pokojne sa teda kedykoľvek zastavím aj v nejakom tom fastfoode. Je mi to v podstate jedno.

Prečo slovenské reštaurácie varia sto druhov nudných kuracích pŕs či bravčového s miliónom príloh a nemajú radšej pár kvalitných vyšperkovaných jedál?

- To sa netreba pýtať reštaurácií, ale zákazníkov. Je to jednoznačne chyba ľudí. Keď je zlá reštaurácia so zlým jedlom, tak tam ľudia aj tak chodia, lebo je lacná. Je jasné, že neexistuje zlá reštaurácia. Lebo zlú reštauráciu dobrý zákazník zlikviduje tak, že tam skrátka nechodí. To znamená, že na vine sú len a len zákazníci.

Slováci sa podľa vás teda stravujú zle?

- Keď sa na to pozrieme, tak neustále píšeme a kritizujeme, aké sú všetky reštaurácie hnusné a na hovno. Ja si to napríklad nemyslím. Do tých zlých skrátka nechodím a vytesňujem ich zo svojho života. Preto tvrdím, že sú len dobré, a ak si myslíte niečo iné, tak do nich skrátka prestaňte chodiť. V tomto my nemáme vypestovanú kultúru. Len sa dostávame do istého štádia, že sme ochotní utrácať aj za jedlo. Všetci už majú mercedes, značkové oblečenie, byty a hypotéky, ale do seba ako do človeka, do svojho žalúdka, nechce investovať nik.

Ako to vidíte časovo?

- Neviem. Desať rokov, dva roky, rok, tridsať rokov? Netuším.

Patria vo vašom prípade výdavky na stravu k tým najvyšším?

- Hm. Premýšľam. Keď opomeniem hypotéku a takéto veci, tak asi hej. Pretože keď si kupujem topánky, tak si kupujem kvalitné, takže mi dlho vydržia. Tričko rovnako. A keď sa idem niekam stravovať, idem na dobré miesto a to znamená, že je to drahé.

Profil Jaroslava Žídka
  • Pôsobil ako šéfkuchár v mnohých reštauráciách, najvýznamnejšie sú napríklad Kampa Park, či pražská i španielska Pravda restaurant.
  • Už niekoľko rokov šéfuje kuchyniam v Erdödyho paláci v Bratislave.
  • Stal sa najlepším šéfkuchárom na Slovensku v rokoch 2008 – 2010 podľa Gurmán Award.
  • Jeho jedlá ochutnali napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margharet II., Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2, Roling Stones a mnohí ďalší.
  • Populárnym sa stal vďaka televíznej kuchárskej šou Áno, šéfe!
  • V týchto dňoch sa druhýkrát oženil, no svoje súkromie odmieta komentovať.
nit

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceš prácu v IT?
  2. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  3. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  4. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  5. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  6. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  7. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. 6 praktických tipov - ako na sušenie potravín v sušičke
  2. Cukrovka skracuje dĺžku života
  3. Hluk v školských triedach sa dá riešiť izoláciou
  4. Chceš prácu v IT?
  5. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  6. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  7. ZŠ v Moldave nad Bodvou bola súčasťou projektu ENGIE Eco školy
  8. Zelenší dvor pre ZŠ Hviezdoslava vďaka projektu ENGIE Eco školy
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 139
  2. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 2 592
  3. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 2 342
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 331
  5. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 694
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 608
  7. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 017
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 849

Blogy SME

  1. Matúš Šutaj Eštok: Bezprecedentný nátlak alebo ovplyvňovanie sudcov je zjavne dovolené?
  2. Ján Škerko: Teraz sa všetci predháňajú, čo by nám dali. Nakoniec nedostaneme nič, čo myslíte?
  3. Lukáš Ochaba: Niečo, čo sme nikdy nevideli
  4. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: detail streliska na galeone zo 17. storočia
  5. Tomáš Sedílek: Dánsko a jeho rozprávkové výkony nás môžu poslať domov.
  6. Robert Škerko: Naša cesta na zámok pri Lučenci !
  7. Róbert Thomas: Ako láska z Horského parku zasiahla do našej rodiny
  8. Štefan Vidlár: Nerobme nič
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 9 826
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 813
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 5 070
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 4 055
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 3 548
  6. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 3 245
  7. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 219
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 250
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  3. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik dostal osemročný nepodmienečný trest.

Najvyšší súd odsúdil Kováčika na osemročný trest s minimálnym stupňom stráženia.


a 1 ďalší 2 h
Slovensko - Dánsko, ONLINE prenos zo siedmeho zápasu Slovenska na MS v hokeji 2022.

Slovenskí hokejisti hrajú svoj siedmy zápas na MS v hokeji 2022 proti Dánom.


Sportnet 6 h
Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Až teraz by sa mal Fico začať báť.


37m
Ilustračné foto.

Vojna na Ukrajine trvá už tri mesiace.


a 5 ďalší 15 h

Blogy SME

  1. Matúš Šutaj Eštok: Bezprecedentný nátlak alebo ovplyvňovanie sudcov je zjavne dovolené?
  2. Ján Škerko: Teraz sa všetci predháňajú, čo by nám dali. Nakoniec nedostaneme nič, čo myslíte?
  3. Lukáš Ochaba: Niečo, čo sme nikdy nevideli
  4. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: detail streliska na galeone zo 17. storočia
  5. Tomáš Sedílek: Dánsko a jeho rozprávkové výkony nás môžu poslať domov.
  6. Robert Škerko: Naša cesta na zámok pri Lučenci !
  7. Róbert Thomas: Ako láska z Horského parku zasiahla do našej rodiny
  8. Štefan Vidlár: Nerobme nič
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 9 826
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 813
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 5 070
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 4 055
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 3 548
  6. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 3 245
  7. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 219
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 250
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  3. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu