Korzár logo Korzár
Pondelok, 20. november, 2017 | Meniny má Félix
Pridajte si svoje mesto
KUCHÁRSKEHO MAJSTRA VO VARENÍ OVPLYVNILA BABIČKA

Jaroslav Žídek: Nie sú zlé reštaurácie, len zlí zákazníci

Našinec podľa slov vychýreného majstra kuchára Jaroslava Žídeka ešte stále nie je naučený investovať do svojho žalúdka a práve preto má na svedomí stav súčasných reštaurácií.

Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často.(Zdroj: archív JŽ)

Najviac neznáša, keď niekto prípravu jedla odflákne. Inak si pochutí na všetkom bez ohľadu na zásady zdravej životosprávy.

Čo je pre vás vrcholom gastronomického zážitku?

- Fúha. Tak asi snúbenie chutí, vôní a atmosféry. Prosto to nikdy nie je len o jedle, ale o celom komplexnom zážitku. Ako keď sa dívate na dobré divadelné predstavenie.

Viete špecifikovať, aké konkrétne jedlo vám najviac chutí?

- Nemám nič špeciálne. Som všežrút.

A čo vám nechutí?

- Zle uvarené jedlo. Keď do neho človek nedá srdce, alebo keď používa polotovary a iné 'srákory'. Prípadne varí niečo, o čom len počul, nedochutí to a vrcholne to odflákne... To posledné mi prekáža asi najviac.

Máte jedlá, ktoré sa vám znechutili od čias školských jedální?

- Nie, nemám.

Chcete vari povedať, že vám vždy všetko chutilo?

- Nie. Nemám však nič nejako extra zafixované v hlave. Napríklad taká paradajková polievka. Neznamená, že keď som ju jedol párkrát zle pripravenú, tak ju už nebudem jesť nikdy. Nájdem si skrátka niekoho, kto ju varí dobrú, ako moja babička. Obrovský blok som mal na granatiersky pochod. Ten som nejedol, lebo sa mi sprotivil v škole i na vojne. Potom mi to však tu u vás na Slovensku pripravila jedna moja kolegyňa a bol výborný.

Čo varievate, keď chcete zapôsobiť na nejakú špeciálnu návštevu?

- Záleží od toho, aká je to návšteva. Nedávno som pozval kamarátov a pripravil som im krevety, mušle a schválne aj krvavé mäsá, aby pochopili, že všetko nie je len o prepečenom mäse na grile. Snažím sa vždy im uvariť niečo iné. Ale napríklad, keď ku mne ide brat, tak mi vopred zavolá, nech mu urobím 'bramboračku' a sviečkovú. Záleží od hosťa. Ja nechcem nikoho ohurovať, len si prajem, aby sa u mňa cítili dobre.

Ste aj vy typom človeka, ktorému v detstve piekla babička najlepšie slivkové buchty na svete a na jej kuchárske umenie nedáte dopustiť?

- Presne. Práve babička ma v živote veľmi ovplyvnila, aj čo sa týka varenia. Od nej mám základné omáčky ako sviečková, paradajková, kôprová... a rozmanité plnky... Babička na mne skrátka zanechala veľkú stopu.

Povedali by ste, že sa stravujete zdravo?

- Nie.

Aspoň ste sa o to niekedy snažili?

- Nie. Načo...

Čo také najnezdravšie máte rád?

- Najnezdravšie? No neviem, či je to práve najnezdravšie, ale kačacie pečienky mi veľmi chutia. A je už o mne známe, že nie som človek, ktorý by sa hral na nejakého Spidermana a pokojne sa teda kedykoľvek zastavím aj v nejakom tom fastfoode. Je mi to v podstate jedno.

Prečo slovenské reštaurácie varia sto druhov nudných kuracích pŕs či bravčového s miliónom príloh a nemajú radšej pár kvalitných vyšperkovaných jedál?

- To sa netreba pýtať reštaurácií, ale zákazníkov. Je to jednoznačne chyba ľudí. Keď je zlá reštaurácia so zlým jedlom, tak tam ľudia aj tak chodia, lebo je lacná. Je jasné, že neexistuje zlá reštaurácia. Lebo zlú reštauráciu dobrý zákazník zlikviduje tak, že tam skrátka nechodí. To znamená, že na vine sú len a len zákazníci.

Slováci sa podľa vás teda stravujú zle?

- Keď sa na to pozrieme, tak neustále píšeme a kritizujeme, aké sú všetky reštaurácie hnusné a na hovno. Ja si to napríklad nemyslím. Do tých zlých skrátka nechodím a vytesňujem ich zo svojho života. Preto tvrdím, že sú len dobré, a ak si myslíte niečo iné, tak do nich skrátka prestaňte chodiť. V tomto my nemáme vypestovanú kultúru. Len sa dostávame do istého štádia, že sme ochotní utrácať aj za jedlo. Všetci už majú mercedes, značkové oblečenie, byty a hypotéky, ale do seba ako do človeka, do svojho žalúdka, nechce investovať nik.

Ako to vidíte časovo?

- Neviem. Desať rokov, dva roky, rok, tridsať rokov? Netuším.

Patria vo vašom prípade výdavky na stravu k tým najvyšším?

- Hm. Premýšľam. Keď opomeniem hypotéku a takéto veci, tak asi hej. Pretože keď si kupujem topánky, tak si kupujem kvalitné, takže mi dlho vydržia. Tričko rovnako. A keď sa idem niekam stravovať, idem na dobré miesto a to znamená, že je to drahé.

Profil Jaroslava Žídka
  • Pôsobil ako šéfkuchár v mnohých reštauráciách, najvýznamnejšie sú napríklad Kampa Park, či pražská i španielska Pravda restaurant.
  • Už niekoľko rokov šéfuje kuchyniam v Erdödyho paláci v Bratislave.
  • Stal sa najlepším šéfkuchárom na Slovensku v rokoch 2008 – 2010 podľa Gurmán Award.
  • Jeho jedlá ochutnali napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margharet II., Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2, Roling Stones a mnohí ďalší.
  • Populárnym sa stal vďaka televíznej kuchárskej šou Áno, šéfe!
  • V týchto dňoch sa druhýkrát oženil, no svoje súkromie odmieta komentovať.
nit

Neprehliadnite tiež

Raši chce prerátať výsledky volieb, podal podnet na Ústavný súd

Košický primátor napadol sčítanie hlasov v Zemplínskej Širokej.

V kauze Rapid life začala NAKA trestné stíhanie

Z vedenia košickej životnej poisťovne zatiaľ konkrétne osoby neobvinili.

Košice musia vracať eurofondy za vyše 5,6 milióna eur

Audit neuznal predĺženie prác na Kulturparku o pol roka.

Humenského prokurátora obžalovali za alkohol za volantom

Prokurátor v januári tohto roka šoféroval opitý a prekročil rýchlosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  5. Moskva alebo Petrohrad?
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  7. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  3. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  5. Modern luxury next to the Blue Church
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  8. Moskva alebo Petrohrad?
  9. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  1. Moskva alebo Petrohrad? 8 120
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 203
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 3 639
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 130
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 437
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 382
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 335
  8. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 170
  9. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 134
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 121

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop