Korzár logo Korzár
Nedeľa, 26. február, 2017 |Meniny má Viktor
KUCHÁRSKEHO MAJSTRA VO VARENÍ OVPLYVNILA BABIČKA

Jaroslav Žídek: Nie sú zlé reštaurácie, len zlí zákazníci

Našinec podľa slov vychýreného majstra kuchára Jaroslava Žídeka ešte stále nie je naučený investovať do svojho žalúdka a práve preto má na svedomí stav súčasných reštaurácií.

Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často.(Zdroj: archív JŽ)

Najviac neznáša, keď niekto prípravu jedla odflákne. Inak si pochutí na všetkom bez ohľadu na zásady zdravej životosprávy.

Čo je pre vás vrcholom gastronomického zážitku?

- Fúha. Tak asi snúbenie chutí, vôní a atmosféry. Prosto to nikdy nie je len o jedle, ale o celom komplexnom zážitku. Ako keď sa dívate na dobré divadelné predstavenie.

Viete špecifikovať, aké konkrétne jedlo vám najviac chutí?

- Nemám nič špeciálne. Som všežrút.

A čo vám nechutí?

- Zle uvarené jedlo. Keď do neho človek nedá srdce, alebo keď používa polotovary a iné 'srákory'. Prípadne varí niečo, o čom len počul, nedochutí to a vrcholne to odflákne... To posledné mi prekáža asi najviac.

Máte jedlá, ktoré sa vám znechutili od čias školských jedální?

- Nie, nemám.

Chcete vari povedať, že vám vždy všetko chutilo?

- Nie. Nemám však nič nejako extra zafixované v hlave. Napríklad taká paradajková polievka. Neznamená, že keď som ju jedol párkrát zle pripravenú, tak ju už nebudem jesť nikdy. Nájdem si skrátka niekoho, kto ju varí dobrú, ako moja babička. Obrovský blok som mal na granatiersky pochod. Ten som nejedol, lebo sa mi sprotivil v škole i na vojne. Potom mi to však tu u vás na Slovensku pripravila jedna moja kolegyňa a bol výborný.

Čo varievate, keď chcete zapôsobiť na nejakú špeciálnu návštevu?

- Záleží od toho, aká je to návšteva. Nedávno som pozval kamarátov a pripravil som im krevety, mušle a schválne aj krvavé mäsá, aby pochopili, že všetko nie je len o prepečenom mäse na grile. Snažím sa vždy im uvariť niečo iné. Ale napríklad, keď ku mne ide brat, tak mi vopred zavolá, nech mu urobím 'bramboračku' a sviečkovú. Záleží od hosťa. Ja nechcem nikoho ohurovať, len si prajem, aby sa u mňa cítili dobre.

Ste aj vy typom človeka, ktorému v detstve piekla babička najlepšie slivkové buchty na svete a na jej kuchárske umenie nedáte dopustiť?

- Presne. Práve babička ma v živote veľmi ovplyvnila, aj čo sa týka varenia. Od nej mám základné omáčky ako sviečková, paradajková, kôprová... a rozmanité plnky... Babička na mne skrátka zanechala veľkú stopu.

Povedali by ste, že sa stravujete zdravo?

- Nie.

Aspoň ste sa o to niekedy snažili?

- Nie. Načo...

Čo také najnezdravšie máte rád?

- Najnezdravšie? No neviem, či je to práve najnezdravšie, ale kačacie pečienky mi veľmi chutia. A je už o mne známe, že nie som človek, ktorý by sa hral na nejakého Spidermana a pokojne sa teda kedykoľvek zastavím aj v nejakom tom fastfoode. Je mi to v podstate jedno.

Prečo slovenské reštaurácie varia sto druhov nudných kuracích pŕs či bravčového s miliónom príloh a nemajú radšej pár kvalitných vyšperkovaných jedál?

- To sa netreba pýtať reštaurácií, ale zákazníkov. Je to jednoznačne chyba ľudí. Keď je zlá reštaurácia so zlým jedlom, tak tam ľudia aj tak chodia, lebo je lacná. Je jasné, že neexistuje zlá reštaurácia. Lebo zlú reštauráciu dobrý zákazník zlikviduje tak, že tam skrátka nechodí. To znamená, že na vine sú len a len zákazníci.

Slováci sa podľa vás teda stravujú zle?

- Keď sa na to pozrieme, tak neustále píšeme a kritizujeme, aké sú všetky reštaurácie hnusné a na hovno. Ja si to napríklad nemyslím. Do tých zlých skrátka nechodím a vytesňujem ich zo svojho života. Preto tvrdím, že sú len dobré, a ak si myslíte niečo iné, tak do nich skrátka prestaňte chodiť. V tomto my nemáme vypestovanú kultúru. Len sa dostávame do istého štádia, že sme ochotní utrácať aj za jedlo. Všetci už majú mercedes, značkové oblečenie, byty a hypotéky, ale do seba ako do človeka, do svojho žalúdka, nechce investovať nik.

Ako to vidíte časovo?

- Neviem. Desať rokov, dva roky, rok, tridsať rokov? Netuším.

Patria vo vašom prípade výdavky na stravu k tým najvyšším?

- Hm. Premýšľam. Keď opomeniem hypotéku a takéto veci, tak asi hej. Pretože keď si kupujem topánky, tak si kupujem kvalitné, takže mi dlho vydržia. Tričko rovnako. A keď sa idem niekam stravovať, idem na dobré miesto a to znamená, že je to drahé.

Profil Jaroslava Žídka
  • Pôsobil ako šéfkuchár v mnohých reštauráciách, najvýznamnejšie sú napríklad Kampa Park, či pražská i španielska Pravda restaurant.
  • Už niekoľko rokov šéfuje kuchyniam v Erdödyho paláci v Bratislave.
  • Stal sa najlepším šéfkuchárom na Slovensku v rokoch 2008 – 2010 podľa Gurmán Award.
  • Jeho jedlá ochutnali napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margharet II., Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2, Roling Stones a mnohí ďalší.
  • Populárnym sa stal vďaka televíznej kuchárskej šou Áno, šéfe!
  • V týchto dňoch sa druhýkrát oženil, no svoje súkromie odmieta komentovať.
nit

Neprehliadnite tiež

KOŠICKÝ VEČER

Anketa: Sú lepšie kontajnery na zámok alebo pod zemou?

Pýtali sme sa známych Košičanov. Otvorené sú všetky možnosti.

KOŠICKÝ VEČER

Košičanka Iráncov tajne učila tango. Nahá koža Európaniek ju prekvapuje

Vybrala si život v Dubaji. Cestovanie svetom učí pokore, hovorí.

Jelšava zvažuje kroky na zamedzenie zosuvov pôdy

V meste stoja pred otázkou, či vyhlásia mimoriadnu situáciu.

KOŠICKÝ VEČER

Mladí Košičania našli v Prahe druhý domov

Robia to, čo ich baví a žnú úspechy.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 753
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 550
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 041
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 476
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 910
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 651
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 499
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 295
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 887
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop