Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš
KUCHÁRSKEHO MAJSTRA VO VARENÍ OVPLYVNILA BABIČKA

Jaroslav Žídek: Nie sú zlé reštaurácie, len zlí zákazníci

Našinec podľa slov vychýreného majstra kuchára Jaroslava Žídeka ešte stále nie je naučený investovať do svojho žalúdka a práve preto má na svedomí stav súčasných reštaurácií.

Pochutí si aj vo fastfoode. Vychytený kuchár Jaroslav Žídek však do kvalitného jedla investuje ochotne a často.(Zdroj: archív JŽ)

Najviac neznáša, keď niekto prípravu jedla odflákne. Inak si pochutí na všetkom bez ohľadu na zásady zdravej životosprávy.

Čo je pre vás vrcholom gastronomického zážitku?

- Fúha. Tak asi snúbenie chutí, vôní a atmosféry. Prosto to nikdy nie je len o jedle, ale o celom komplexnom zážitku. Ako keď sa dívate na dobré divadelné predstavenie.

Viete špecifikovať, aké konkrétne jedlo vám najviac chutí?

- Nemám nič špeciálne. Som všežrút.

A čo vám nechutí?

- Zle uvarené jedlo. Keď do neho človek nedá srdce, alebo keď používa polotovary a iné 'srákory'. Prípadne varí niečo, o čom len počul, nedochutí to a vrcholne to odflákne... To posledné mi prekáža asi najviac.

Máte jedlá, ktoré sa vám znechutili od čias školských jedální?

- Nie, nemám.

Chcete vari povedať, že vám vždy všetko chutilo?

- Nie. Nemám však nič nejako extra zafixované v hlave. Napríklad taká paradajková polievka. Neznamená, že keď som ju jedol párkrát zle pripravenú, tak ju už nebudem jesť nikdy. Nájdem si skrátka niekoho, kto ju varí dobrú, ako moja babička. Obrovský blok som mal na granatiersky pochod. Ten som nejedol, lebo sa mi sprotivil v škole i na vojne. Potom mi to však tu u vás na Slovensku pripravila jedna moja kolegyňa a bol výborný.

Čo varievate, keď chcete zapôsobiť na nejakú špeciálnu návštevu?

- Záleží od toho, aká je to návšteva. Nedávno som pozval kamarátov a pripravil som im krevety, mušle a schválne aj krvavé mäsá, aby pochopili, že všetko nie je len o prepečenom mäse na grile. Snažím sa vždy im uvariť niečo iné. Ale napríklad, keď ku mne ide brat, tak mi vopred zavolá, nech mu urobím 'bramboračku' a sviečkovú. Záleží od hosťa. Ja nechcem nikoho ohurovať, len si prajem, aby sa u mňa cítili dobre.

Ste aj vy typom človeka, ktorému v detstve piekla babička najlepšie slivkové buchty na svete a na jej kuchárske umenie nedáte dopustiť?

- Presne. Práve babička ma v živote veľmi ovplyvnila, aj čo sa týka varenia. Od nej mám základné omáčky ako sviečková, paradajková, kôprová... a rozmanité plnky... Babička na mne skrátka zanechala veľkú stopu.

Povedali by ste, že sa stravujete zdravo?

- Nie.

Aspoň ste sa o to niekedy snažili?

- Nie. Načo...

Čo také najnezdravšie máte rád?

- Najnezdravšie? No neviem, či je to práve najnezdravšie, ale kačacie pečienky mi veľmi chutia. A je už o mne známe, že nie som človek, ktorý by sa hral na nejakého Spidermana a pokojne sa teda kedykoľvek zastavím aj v nejakom tom fastfoode. Je mi to v podstate jedno.

Prečo slovenské reštaurácie varia sto druhov nudných kuracích pŕs či bravčového s miliónom príloh a nemajú radšej pár kvalitných vyšperkovaných jedál?

- To sa netreba pýtať reštaurácií, ale zákazníkov. Je to jednoznačne chyba ľudí. Keď je zlá reštaurácia so zlým jedlom, tak tam ľudia aj tak chodia, lebo je lacná. Je jasné, že neexistuje zlá reštaurácia. Lebo zlú reštauráciu dobrý zákazník zlikviduje tak, že tam skrátka nechodí. To znamená, že na vine sú len a len zákazníci.

Slováci sa podľa vás teda stravujú zle?

- Keď sa na to pozrieme, tak neustále píšeme a kritizujeme, aké sú všetky reštaurácie hnusné a na hovno. Ja si to napríklad nemyslím. Do tých zlých skrátka nechodím a vytesňujem ich zo svojho života. Preto tvrdím, že sú len dobré, a ak si myslíte niečo iné, tak do nich skrátka prestaňte chodiť. V tomto my nemáme vypestovanú kultúru. Len sa dostávame do istého štádia, že sme ochotní utrácať aj za jedlo. Všetci už majú mercedes, značkové oblečenie, byty a hypotéky, ale do seba ako do človeka, do svojho žalúdka, nechce investovať nik.

Ako to vidíte časovo?

- Neviem. Desať rokov, dva roky, rok, tridsať rokov? Netuším.

Patria vo vašom prípade výdavky na stravu k tým najvyšším?

- Hm. Premýšľam. Keď opomeniem hypotéku a takéto veci, tak asi hej. Pretože keď si kupujem topánky, tak si kupujem kvalitné, takže mi dlho vydržia. Tričko rovnako. A keď sa idem niekam stravovať, idem na dobré miesto a to znamená, že je to drahé.

Profil Jaroslava Žídka
  • Pôsobil ako šéfkuchár v mnohých reštauráciách, najvýznamnejšie sú napríklad Kampa Park, či pražská i španielska Pravda restaurant.
  • Už niekoľko rokov šéfuje kuchyniam v Erdödyho paláci v Bratislave.
  • Stal sa najlepším šéfkuchárom na Slovensku v rokoch 2008 – 2010 podľa Gurmán Award.
  • Jeho jedlá ochutnali napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margharet II., Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2, Roling Stones a mnohí ďalší.
  • Populárnym sa stal vďaka televíznej kuchárskej šou Áno, šéfe!
  • V týchto dňoch sa druhýkrát oženil, no svoje súkromie odmieta komentovať.
nit

Neprehliadnite tiež

Zdieľané bicykle: Pobijú sa železničiari, provider a reklamka

O systém verejného zdieľania bicyklov v Košiciach je medzi firmami záujem.

Radiátory už hrejú, no nie všade

Chladnejšie počasie u niekoho vyvoláva nutkanie otočiť ventilom radiátora.

Prešovskí vedci tiahnu do boja. Za borovičku

Ohrozujú ju Britské ostrovy s výrobou ginu.

Stĺpy hyzdia betónové pätky. Niektoré sú aj nakrivo

Na nevzhľadných betónových pätkách sa môžu ľudia aj poraniť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 572
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 743
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 086
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 066
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 180
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 631
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 625
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 441
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 432
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 049

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop