Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky
PREŠOVSKÝ PRIEKOPNÍK VÝROBY CUKRU V UHORSKU

Ako Samuel Gertinger začal východniarom sladiť život

Kým sa u nás začal vyrábať repný cukor, na to si museli ľudia počkať do 19. storočia. Dovtedy sladili medom, trstinovým cukrom, začiatkom 19. storočia importovaným repným cukrom z Francúzska alebo ničím, lebo cukor bol drahý.



Odkedy bola prvýkrát uverejnená vo Francúzsku správa o cukre v repe v roku 1600, odvtedy sa alchymisti a chemici v Európe pokúšali extrahovať ho z tejto plodiny, používanej ako krmivo .

Laboratórne pokusy

Cukor sa o tristo rokov po prvej zmienke v tlači podarilo vyrobiť Francúzom a vo vtedajšom Uhorsku v laboratórnych podmienkach prešovskému lekárnikovi Samuelovi Jánovi Gertingerovi. Po štúdiu výrobných postupov francúzskych chemikov sa podujal na pokusnú výrobu zo sušených plátkov repy vo svojom priestrannom prešovskom laboratóriu.
Experiment sa nevydaril, Gertinger sa nevzdával, vypracoval novú technológiu, skonštruoval a zostrojil zariadenie na výrobu cukru a v roku 1803 ho aj úspešne vyrobil. Výsledky uverejnil v zahraničných časopisoch. Sladké tvrdé biele kúsky dal ochutnať predstaviteľom mesta i župy, ktorí boli nadšení. Výsledky uverejnil v odbornej tlači a požiadal uhorskú vládu o finančnú podporu na výstavbu cukrovaru v Prešove s vyčíslením prínosu z výroby cukru a súčasne predložil aj návrh na vybudovanie cukrovarov v celom Uhorsku a v každej župe.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Začal stavať vlastný cukrovar

V Pešti boli Gertingerovým cukrom tiež nadšení, no dávali si na čas pri rozhodovaní o každom novom návrhu, ináč to nebolo ani pri cukrovare. Vláda ani na návrh nezareagovala, takže Gertinger sa rozhodol, že sa pustí do výstavby cukrovaru z vlastných prostriedkov. Stavať začal v roku 1811. Miestodržiteľská rada dala súhlas na dotáciu o dva roky, v roku 1813, kedy Gertinger zomrel. Jeho plán výstavby cukrovaru v Prešove sa neuskutočnil.
Cukor sa ďalej dovážal. Zmena nastala až po vybudovaní cukrovaru v Košiciach v rokoch 1836 – 1840 Karolom Fiedlerom, ktorý bol prvým a jediným cukrovarom na východnom Slovensku do roku 1872, kedy sa v ňom zastavila výroba pre nedostatok cukrovej repy. Tá sa na východnom Slovensku nepestovala v dostatočnom množstve.

Skryť Vypnúť reklamu

Gertingerova zásluha

Gertingerovo meno zostane ako prvé spojené s výrobou repného cukru na našom území. Plán výstavby cukrovarov v Uhorsku, tak, ako ho navrhol Gertinger, uhorská vláda prijala a uskutočnila ho. Jeho zásluhou - posmrtnou – bolo aj to, že z uhorského trhu sa vytlačil trstinový cukor repným a že krajina ho začala vyvážať, čo jej prinášalo prekvapujúco dobrý zisk. V rokoch 1851 – 1855 sa slovenské cukrovary podieľali na celouhorskej výrobe cukru 31 percentami a v roku 1883 až 52 percentami. Na začiatku 20. storočia bolo Slovensko vo výrobe surového cukru z cukrovej repy na deviatom mieste a v Európe na desiatom. Po vzniku ČSR boli v produkcii cukru české krajiny na treťom mieste na svete a strojovým zariadením vybavili stovky cukrovarov v zahraničí.



Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 268
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 140
  3. Od Česka až po Jadran 3 929
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 419
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 267
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 157
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 114
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 981
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 721
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


6 h
Zuzana Rehák Štefečeková na OH Tokio 2020 / 2021.

Olympiáda pokračuje šiestym dňom.


Sportnet 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop