Takmer tritisíc návštevníkov z celého Slovenska i zo zahraničia si nenechalo ujsť 9. ročník výstavy
Rybár-Hobby, ktorá sa uskutočnila minulý víkend v hoteli Centrum na Južnej triede v Košiciach.
KOŠICE. Tri dni si mohli fanúšikovia rybárčenia, lovci rôznych šupináčov či štamgasti obľubujúci rybacie a iné špeciality vyberať z tých najkvalitnejších pochúťok. Súčasťou výstavy totiž bol aj 4. ročník medzinárodnej súťaže vo varení halászlé a v opekaní rýb. Tento rok bojoval o víťazné vavríny rekordný počet 12 dvojčlenných súťažných družstiev, z toho 4 z Maďarska.
Memoriál Imricha Sabola
Varenie a pečenie sa po prvý raz nieslo v duchu Memoriálu Imricha Sabola z Košíc. "Bol to dlhoročný funkcionár Základnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Košice a trojnásobný víťaz medzinárodnej súťaže vo varení halászlé," povedal nám Viliam Hrudál, riaditeľ výstavníctva. "Žiaľ, už nie je medzi nami."
Tak ako predchádzajúce tri, aj štvrtý ročník súťaže zaznamenal veľký ohlas u návštevníkov, ktorí mohli uvarené či upečené rybacie špeciality ochutnať. Nuž a na svoje si prišli aj záujemcovia o rybárske prúty, vlasce, navijaky, odevy a iné zaujímavosti. Na ploche asi 1 000 metrov štvorcových ich ponúkalo 17 renomovaných vystavovateľov z Nemecka, Čiech i Slovenska.
Rybár z Encsu. János Jordán práve porcioval šťuky, amury, kapry, pleskáče a ďalšie šupináče, ktorých osud bol skončiť v halászlé. "Mám tajnú ingredienciu, ale neprezradím, lebo by už nebola tajná," povedal nám usmievavý Maďar. Prišiel vraj zvíťaziť, ukázal nám špeciality, ktoré chcel pridať do kotlíka. Nechýbala pálenôčka, dobré tokajské vínko a ďalšie pochúťky. János v halászlé neuspel, zato v opekaní rýb získal zlato pred druhou Máriou Cubovou a Bartolomejom Mižákom. Foto: Judita Čermáková
Výstava. Ponuka bola neuveriteľne pestrá. Záujemcovia mohli vyberať z nepreberného množstva rybárskych potrieb. "Máme tu aj špeciálne rukavice z neoprénu," pochválila sa sympatická svetlovlasá predavačka. "Slúžia nielen pri chytaní rýb, ale napríklad aj pri bicyklovaní. Môžete si zobrať aj ponožky z takého materiálu," ponúkla nám. Foto: Judita Čermáková
Prišli zo salaša. Až z Muránskej planiny prišli poštekliť košické chuťové poháriky krojované devy a muži. Košičania si nestihli utierať ústa po výborných bryndzových haluškách, v ponuke boli aj údeniny, oštiepky či zbojnícke syry. "Super, výborné, fantastické," pochválil halušky pán Jozef z košického Starého mesta. Foto: Judita Čermáková
Motorový bicykel. Na počudovanie, medzi rybársky výstroj sa dostal aj kuriózny bicykel. Má benzínový motor, keď dôjde palivo, stačí sa oprieť do pedálov. Na stovku "zožerie" do 1,5 litra benzínu. Rýchlosť - 25 km/hod. Foto: Judita Čermáková
Mária Cubová. Košičanka, ktorá vo varení halászlé dala na frak všetkým chlapom a obhájila minuloročné víťazstvo. Takisto nemá konkurenciu v opekaní rýb, je známa aj chýrečnými fašírkami či špízmi z rýb. Rybárči od malička, rybársky lístok má 25 rokov. Jej najväčší úlovok bola 10,5-kilová šťuka. Striebro v opekačke získal Zsold Szendi. Foto: Judita Čermáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.