Korzár logo Korzár
Utorok, 21. február, 2017 |Meniny má Eleonóra
ZÁHADOU ŠPÁSOVNÉHO KRČAHA JE TAJNÁ DIERKA

Peter Kočík má na konte najväčšie džbány

Štyridsaťsedemročný keramikár Peter Kočík z Michaloviec je držiteľom dvoch slovenských rekordov. Najprv v roku 2006 zhotovil najväčší špásovný džbán a o štyri roky neskôr najväčší džbán na vodu nazývaný koršov.

Peter Kočík. Michalovský keramikár je verný tradícii pozdišovských majstrov.(Zdroj: mipo)

Skúsený keramikár je verný tradícii pozdišovských hrnčiarov, ktorých taniere a džbány preslávili slovenských keramikárov nielen doma, ale aj v zahraničí.

MICHALOVCE. Umelecké hrnčiarstvo je jeho prácou aj záľubou. Na práci s hlinou miluje, že priamo pred očami vidí a vníma, ako vzniká nový výrobok.

Hlina Petrovi Kočíkovi učarovala napriek tomu, že nepochádza z hrnčiarskej rodiny. "Priviedol ma k tomu môj kamarát. Mňa bavilo maľovanie a kreslenie, preto som chcel ísť na umeleckú školu do Košíc, ale nejako som sa k tomu nedostal. Do pätnástich rokov som o pozdišovskej keramike nič nevedel. Viac-menej ma to zaujalo až po nástupe do učenia. Páči sa mi, keď človek dokáže vytvoriť niečo, z čoho má radosť a hneď vidí výsledok svojej roboty," povedal keramikár, ktorý navštevoval stredné odborné učilište.

Po vyučení pol roka pracoval v pozdišovskej keramike. Potom nastúpil na základnú vojenskú službu. V roku 1986 sa do keramiky v Pozdišovciach opäť vrátil. Pracoval tam do roku 1996. "Mám 30-ročnú prax. V podstate som nič iné ani nerobil. Baví ma to. Nejde len o to uživiť rodinu, ale robiť remeslo, ktoré vás baví."

Špásovný džbán pobavil hrnčiarov

V auguste 2006 vytvoril na Zemplínskom jarmoku v Michalovciach najväčší špásovný džbán na Slovensku. Meria 123 centimetrov. "Chceli sme takto zviditeľniť pozdišovskú keramiku, ktorá sa prestala vyrábať. My ako odchovanci pozdišovskej keramiky sme chceli vytvoriť niečo, o čom by vedeli ľudia aj na západnom Slovensku," povedal.

Kočík vysvetlil, že špásovný džbán vymysleli hrnčiari, aby sa pobavili. "To vymysleli ešte dávno starí hrnčiari. Preto sa volal špásovný, lebo keď si chceli zažartovať s kolegom, ktorý mal peknú bielu košeľu, naliali mu do džbánu červené víno, nech sa napije a on sa nechtiac olial. Pod uchom je totiž urobená jedna tajná dierka, cez ktorú sa víno vylialo na košeľu. Musel dierku na džbáne zatvoriť ako na fujare. Až tak sa dalo z neho napiť," vysvetlil Kočík.

Koršov nosili na pole

V roku 2010 vytvoril Peter Kočík na Zemplínskom jarmoku v Michalovciach ďalší slovenský rekord. Na hrnčiarskom kruhu vytočil najväčší džbán na vodu, nazývaný koršov. Je vysoký 124 centimetrov.

"Je to špecifický džbán v tom, že je uzatvorený. Navrchu je sitko a malá výlevka. Má duté dvojité ucho. Vrch má uzavretý, aby doň nevošiel prach. Starí hrnčiari ho vytvorili pre ľudí a gazdov, ktorí pracovali vonku. Keď išli robiť na pole, potrebovali, aby sa do džbánu nenaprášilo alebo aby doň nenapadalo lístie. Z džbánu sa vlastne pilo cez dvojité ucho, cez cecok. Dnu sa ešte dali dve keramické guľky, aby nevznikal a neusádzal sa vodný kameň. Vždy sa to premiešalo. Sitko bolo keramické a bolo napevno upevnené," vysvetlil.

Rekordný koršov meria 124 centimetrov. Džbán robil počas jarmoku, trvalo mu to dva dni. "Je to gigant, ktorý sa bežne nerobí. Kedysi vytvárali hrnčiari džbány od jedného do piatich litrov. Tento mal okolo 80."

Verný pozdišovskej tradícii

Pozdišovské hrnčiarstvo má vyše 400-ročnú tradíciu. "Vyrastal som pri starých hrnčiarskych majstroch, ktorí sú už dnes nebohí. Napríklad páni Antal a Lukáč," povedal.

Aj vďaka ich škole sa Peter Kočík stal päťnásobným majstrom bývalého Československa a dvojnásobným majstrom Slovenska v ručnom točení na hrnčiarskom kruhu. Kritériom súťaží bolo v priebehu dvoch hodín vyrobiť tanier, zvolený džbán a džbán podľa nákresu. "Na jeden výrobok sme mali približne pol hodinu. Posledný výrobok bol unikátny, lebo sme ho mohli robiť podľa vlastných predstáv. Robil som väčšinou džbány."

Kočík priznal, že v poslednom čase robí prevažne úžitkovú a ozdobnú keramiku. "Robíme čajníky a rôzne servisy. Dekorácia je prevažne abstraktná s rôznymi geometrickými tvarmi. Pozdišovskú keramiku mám radšej, lebo mi je najbližšia, ale musíme robiť aj to, čo vyžaduje doba a ľudia," povedal.

Typický pozdišovský maľovaný vzorník s tradičnými tvarmi ovláda naspamäť. "Sú to presné pravidlá. Všetky vzory mám v hlave. Dokážem to vyrobiť bez problémov. Ten vzorník je strašne vzácny," povedal.

Pri práci s hlinou nezostal len pri džbánoch a tanieroch. "Keď som mal voľný čas, skúšal som nejaké plastiky a obrazy. Človek má potrebu povýšiť hrnčiarinu na umenie," priznal.

Vyrobené v spolupráci so Slovenskou knihou rekordov.

Najväčší špásovný džbán. Je vysoký 123 centimetrov. Foto: mipo

Neprehliadnite tiež

Tak predsa: Mesto Košice schválilo cestu pri letisku ako obchádzku

Letisko ju označilo za nevhodnú. Mesto aj tak odkleplo značky.

Za bombový poplach hrozí väzenie aj strata balíka peňazí

Košický súd pri jednom z nedávnych prípadov škodu vyčíslil až na 14 400 eur.

Komentár Petra Schutza

Medové mesiace Fico III

Danko našľahal bublinu, že energetika je v koalícii problém.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

SVET

Čo týždeň, to škandál. Trump začal najhoršie v histórii

Nový prezident je najmenej populárny čerstvý šéf Bieleho domu.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 197
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 783
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 152
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 096
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 974
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 526
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 362
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 820
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 565
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 967

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop