Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
ZÁHADOU ŠPÁSOVNÉHO KRČAHA JE TAJNÁ DIERKA

Peter Kočík má na konte najväčšie džbány

Štyridsaťsedemročný keramikár Peter Kočík z Michaloviec je držiteľom dvoch slovenských rekordov. Najprv v roku 2006 zhotovil najväčší špásovný džbán a o štyri roky neskôr najväčší džbán na vodu nazývaný koršov.

Peter Kočík. Michalovský keramikár je verný tradícii pozdišovských majstrov.Peter Kočík. Michalovský keramikár je verný tradícii pozdišovských majstrov. (Zdroj: mipo)

Skúsený keramikár je verný tradícii pozdišovských hrnčiarov, ktorých taniere a džbány preslávili slovenských keramikárov nielen doma, ale aj v zahraničí.

MICHALOVCE. Umelecké hrnčiarstvo je jeho prácou aj záľubou. Na práci s hlinou miluje, že priamo pred očami vidí a vníma, ako vzniká nový výrobok.

Hlina Petrovi Kočíkovi učarovala napriek tomu, že nepochádza z hrnčiarskej rodiny. "Priviedol ma k tomu môj kamarát. Mňa bavilo maľovanie a kreslenie, preto som chcel ísť na umeleckú školu do Košíc, ale nejako som sa k tomu nedostal. Do pätnástich rokov som o pozdišovskej keramike nič nevedel. Viac-menej ma to zaujalo až po nástupe do učenia. Páči sa mi, keď človek dokáže vytvoriť niečo, z čoho má radosť a hneď vidí výsledok svojej roboty," povedal keramikár, ktorý navštevoval stredné odborné učilište.

Skryť Vypnúť reklamu

Po vyučení pol roka pracoval v pozdišovskej keramike. Potom nastúpil na základnú vojenskú službu. V roku 1986 sa do keramiky v Pozdišovciach opäť vrátil. Pracoval tam do roku 1996. "Mám 30-ročnú prax. V podstate som nič iné ani nerobil. Baví ma to. Nejde len o to uživiť rodinu, ale robiť remeslo, ktoré vás baví."

Špásovný džbán pobavil hrnčiarov

V auguste 2006 vytvoril na Zemplínskom jarmoku v Michalovciach najväčší špásovný džbán na Slovensku. Meria 123 centimetrov. "Chceli sme takto zviditeľniť pozdišovskú keramiku, ktorá sa prestala vyrábať. My ako odchovanci pozdišovskej keramiky sme chceli vytvoriť niečo, o čom by vedeli ľudia aj na západnom Slovensku," povedal.

Kočík vysvetlil, že špásovný džbán vymysleli hrnčiari, aby sa pobavili. "To vymysleli ešte dávno starí hrnčiari. Preto sa volal špásovný, lebo keď si chceli zažartovať s kolegom, ktorý mal peknú bielu košeľu, naliali mu do džbánu červené víno, nech sa napije a on sa nechtiac olial. Pod uchom je totiž urobená jedna tajná dierka, cez ktorú sa víno vylialo na košeľu. Musel dierku na džbáne zatvoriť ako na fujare. Až tak sa dalo z neho napiť," vysvetlil Kočík.

Skryť Vypnúť reklamu

Koršov nosili na pole

V roku 2010 vytvoril Peter Kočík na Zemplínskom jarmoku v Michalovciach ďalší slovenský rekord. Na hrnčiarskom kruhu vytočil najväčší džbán na vodu, nazývaný koršov. Je vysoký 124 centimetrov.

"Je to špecifický džbán v tom, že je uzatvorený. Navrchu je sitko a malá výlevka. Má duté dvojité ucho. Vrch má uzavretý, aby doň nevošiel prach. Starí hrnčiari ho vytvorili pre ľudí a gazdov, ktorí pracovali vonku. Keď išli robiť na pole, potrebovali, aby sa do džbánu nenaprášilo alebo aby doň nenapadalo lístie. Z džbánu sa vlastne pilo cez dvojité ucho, cez cecok. Dnu sa ešte dali dve keramické guľky, aby nevznikal a neusádzal sa vodný kameň. Vždy sa to premiešalo. Sitko bolo keramické a bolo napevno upevnené," vysvetlil.

Rekordný koršov meria 124 centimetrov. Džbán robil počas jarmoku, trvalo mu to dva dni. "Je to gigant, ktorý sa bežne nerobí. Kedysi vytvárali hrnčiari džbány od jedného do piatich litrov. Tento mal okolo 80."

Skryť Vypnúť reklamu

Verný pozdišovskej tradícii

Pozdišovské hrnčiarstvo má vyše 400-ročnú tradíciu. "Vyrastal som pri starých hrnčiarskych majstroch, ktorí sú už dnes nebohí. Napríklad páni Antal a Lukáč," povedal.

Aj vďaka ich škole sa Peter Kočík stal päťnásobným majstrom bývalého Československa a dvojnásobným majstrom Slovenska v ručnom točení na hrnčiarskom kruhu. Kritériom súťaží bolo v priebehu dvoch hodín vyrobiť tanier, zvolený džbán a džbán podľa nákresu. "Na jeden výrobok sme mali približne pol hodinu. Posledný výrobok bol unikátny, lebo sme ho mohli robiť podľa vlastných predstáv. Robil som väčšinou džbány."

Kočík priznal, že v poslednom čase robí prevažne úžitkovú a ozdobnú keramiku. "Robíme čajníky a rôzne servisy. Dekorácia je prevažne abstraktná s rôznymi geometrickými tvarmi. Pozdišovskú keramiku mám radšej, lebo mi je najbližšia, ale musíme robiť aj to, čo vyžaduje doba a ľudia," povedal.

Typický pozdišovský maľovaný vzorník s tradičnými tvarmi ovláda naspamäť. "Sú to presné pravidlá. Všetky vzory mám v hlave. Dokážem to vyrobiť bez problémov. Ten vzorník je strašne vzácny," povedal.

Pri práci s hlinou nezostal len pri džbánoch a tanieroch. "Keď som mal voľný čas, skúšal som nejaké plastiky a obrazy. Človek má potrebu povýšiť hrnčiarinu na umenie," priznal.

Vyrobené v spolupráci so Slovenskou knihou rekordov.

Najväčší špásovný džbán. Je vysoký 123 centimetrov. Foto: mipo

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 579
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 546
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 061
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 032
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 831
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 528
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 529
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 752
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 647
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň testovania bol záujem vysoký, prišla tretina ľudí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Celoplošné testovanie na Covid-19 na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop