Korzár logo Korzár
Štvrtok, 27. júl, 2017 | Meniny má Božena
REKORDÉRI VÝCHODU

V Roztokách uvarili tatarčaný maxipiroh

Skupina nadšencov z Občianskeho združenia Chránime kraj pod Duklou sa rozhodla spropagovať región rekordom. Padlo rozhodnutie, že to bude tatarčaný piroh, ktorý je tradičným jedlom v tejto oblasti.

Maxivalec. Na vaľkanie cesta použili veľký valec, dodnes ho obdivujú v skanzene.(Zdroj: archív OZ CHKPD)

Ich maxipiroh mal dĺžku 2,43 metra a šírku 1,37. Naplnili ho kapustou.

SVIDNÍK. Kuchtilo sa v areáli Hvezdárne v Roztokách za prítomnosti stoviek fanúšikov zo širokého okolia. Pokus o rekord sa konal v rámci podujatia Rusíni na streche Európy v roku 2006.

Samotnému rekordu však predchádzala dôkladná príprava. Od nápadu k realizácii viedla dlhá cesta. Museli najprv vymyslieť hygienicky vhodnú a dostatočne veľkú nádobu, v ktorej piroh uvaria, vyskúmať, ako pod ňou udržať oheň, ale aj nájsť stôl, na ktorom urobia a vyvaľkajú cesto. "Máme v kolektíve zdatných technikov, tak sme vymysleli návrh, nakreslili výkresy a požiadali sme chlapov v našich svidníckych strojárňach, aby nám nádobu z nerezu vyrobili," povedal nám o procese prípravy predseda zduženia Jaroslav Mičák.

Technická príprava

Zložitejšie to bolo s ohrevom vody. Zabezpečili si plynové bomby, horáky si požičali zo školských laboratórií, ku ktorým ešte museli vyrobiť redukcie. Museli skrotiť aj vietor, keďže varili na otvorenom priestranstve, a tak okolo nádoby umiestnili z dvoch strán plechy, aby bol oheň chránený.

Ďalším krokom bola výroba veľkého roštu, cez ktorý zosúvali piroh do vriacej vody a po uvarení ho aj vyberali.

Veľa technických záležitostí riešili v dielni jedného z členov združenia Pavla Bilého. S veľkým stolom na vaľkanie cesta im tiež pomohli domáci svidnícki stolári. Vyrobili niekoľko valčekov na cesto a jeden maxivalec na konečnú úpravu. Ten môžu ešte aj teraz obdivovať návštevníci svidníckeho skanzenu.

S nápadom vyrobiť piroh sa ako prvý pohrával expredseda združenia Milan Cocuľa. Vypytoval sa na pôvodnú receptúru a množstvo surovín potrebných napríklad na sto pirohov. Z tejto vzorky sa potom spoločne pokúšali vypočítať množstvo a pomer klasickej aj tatarčanej múky z pohánky. "No, neboli a ani to nemohli byť presné výpočty, skôr odhady. Radili mi skúsené gazdinky. Vedeli sme, že ideme do rizika, ale verili sme si," zaspomínal si Cocuľa.

Diely lepili vodou

Chlapi teda vyriešili technické otázky, ale pri príprave cesta rátali so ženami zo združenia, napríklad s Jankou Mičákovou, Nadeždou Korbovou, Vierou Michališinovou, Katarínou Murčinkovou a ďalšími. Vymýšľali postup, ako spracovať cesto, vyvaľkať a postupne spájať do maxirozmerov.

"Profesionáli by na to možno išli lepšie, ale nám išlo o recesiu. Jednotlivé diely pirohov, ktoré sa urobili na menších stoloch, sme potom lepili vodou na veľkom a cez rošt spúšťali do nádoby s vriacou vodou. Nerozlepil sa, uvaril a rekord sa podaril," popísal finálnu fázu Mičák.

Dodal, že veľa z hostí maxipiroh aj ochutnalo. Zvyšok darovali poľovníkom a tí ním nakŕmili zvieratá. Už o dva roky neskôr išli takmer v rovnakej zostave do ďalšieho rekordu a tým bola megahrudka z 5 009 vajec a 330 litrov mlieka. Pripomíname, že hrudka je tradičný veľkonočný syr.

Cesto ženy naplnili kapustovou plnkou. Foto: archív OZ CHKPD

Neprehliadnite tiež

Hasiči zachránili andulky z horiaceho kvetinárstva

Na Sídlisku Ťahanovce vypukol v stredu večer požiar.

Peklo motoristov v Košiciach zmierni až prejazdná križovatka pri VSS

Podľa harmonogramu by ju mali dokončiť do konca júla.

Poslanci košického KVP chcú starostu pod väčšou kontrolou

Halenár musí na webe zverejňovať svoj pracovný kalendár.

Obľúbená prešovská Záhrada umenia bola v minulosti aj bazénom

V bývalom priestore hradieb sú dnes vystavené sochárske diela.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

KOMENTÁRE

S Tureckom sa dá iba bartrovať, nie kádrovať

Únia by nemala teraz zmeniť zvyk a povedať Ankare, že ju nikdy neľúbila.

KULTÚRA

Orhan Pamuk: Nie sme radi otrokmi autoritatívnych režimov

Exkluzívny rozhovor s nositeľom Nobelovej ceny.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 517
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 484
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 461
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 271
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 829
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 675
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 883
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 809
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 912
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 763

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop