Ich maxipiroh mal dĺžku 2,43 metra a šírku 1,37. Naplnili ho kapustou.
SVIDNÍK. Kuchtilo sa v areáli Hvezdárne v Roztokách za prítomnosti stoviek fanúšikov zo širokého okolia. Pokus o rekord sa konal v rámci podujatia Rusíni na streche Európy v roku 2006.
Samotnému rekordu však predchádzala dôkladná príprava. Od nápadu k realizácii viedla dlhá cesta. Museli najprv vymyslieť hygienicky vhodnú a dostatočne veľkú nádobu, v ktorej piroh uvaria, vyskúmať, ako pod ňou udržať oheň, ale aj nájsť stôl, na ktorom urobia a vyvaľkajú cesto. "Máme v kolektíve zdatných technikov, tak sme vymysleli návrh, nakreslili výkresy a požiadali sme chlapov v našich svidníckych strojárňach, aby nám nádobu z nerezu vyrobili," povedal nám o procese prípravy predseda zduženia Jaroslav Mičák.
Technická príprava
Zložitejšie to bolo s ohrevom vody. Zabezpečili si plynové bomby, horáky si požičali zo školských laboratórií, ku ktorým ešte museli vyrobiť redukcie. Museli skrotiť aj vietor, keďže varili na otvorenom priestranstve, a tak okolo nádoby umiestnili z dvoch strán plechy, aby bol oheň chránený.
Ďalším krokom bola výroba veľkého roštu, cez ktorý zosúvali piroh do vriacej vody a po uvarení ho aj vyberali.
Veľa technických záležitostí riešili v dielni jedného z členov združenia Pavla Bilého. S veľkým stolom na vaľkanie cesta im tiež pomohli domáci svidnícki stolári. Vyrobili niekoľko valčekov na cesto a jeden maxivalec na konečnú úpravu. Ten môžu ešte aj teraz obdivovať návštevníci svidníckeho skanzenu.
S nápadom vyrobiť piroh sa ako prvý pohrával expredseda združenia Milan Cocuľa. Vypytoval sa na pôvodnú receptúru a množstvo surovín potrebných napríklad na sto pirohov. Z tejto vzorky sa potom spoločne pokúšali vypočítať množstvo a pomer klasickej aj tatarčanej múky z pohánky. "No, neboli a ani to nemohli byť presné výpočty, skôr odhady. Radili mi skúsené gazdinky. Vedeli sme, že ideme do rizika, ale verili sme si," zaspomínal si Cocuľa.
Diely lepili vodou
Chlapi teda vyriešili technické otázky, ale pri príprave cesta rátali so ženami zo združenia, napríklad s Jankou Mičákovou, Nadeždou Korbovou, Vierou Michališinovou, Katarínou Murčinkovou a ďalšími. Vymýšľali postup, ako spracovať cesto, vyvaľkať a postupne spájať do maxirozmerov.
"Profesionáli by na to možno išli lepšie, ale nám išlo o recesiu. Jednotlivé diely pirohov, ktoré sa urobili na menších stoloch, sme potom lepili vodou na veľkom a cez rošt spúšťali do nádoby s vriacou vodou. Nerozlepil sa, uvaril a rekord sa podaril," popísal finálnu fázu Mičák.
Dodal, že veľa z hostí maxipiroh aj ochutnalo. Zvyšok darovali poľovníkom a tí ním nakŕmili zvieratá. Už o dva roky neskôr išli takmer v rovnakej zostave do ďalšieho rekordu a tým bola megahrudka z 5 009 vajec a 330 litrov mlieka. Pripomíname, že hrudka je tradičný veľkonočný syr.
Cesto ženy naplnili kapustovou plnkou. Foto: archív OZ CHKPD
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.