Korzár logo Korzár

Špalda je súčasným hitom v modernej kuchyni

Pri prechode ročných období - v čase, keď telo potrebuje zásoby vitamínov a energie - sa odporúča jesť špaldu. Táto obilnina je tiež dôležitá na konci dlhej zimy a je výborným bojovníkom proti jarnej únave.

V ľudovom liečiteľstve sa uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zasýti vás skôr ako bežná pšenica

V prípade, že ste sa rozhodli zmeniť svoj jedálny lístok a stravovať sa zdravo, môžete začať práve špaldou. Nepatrí síce medzi najlacnejšie suroviny, ale chuťou a významom stojí za to. A vďaka svojej výživnosti vás dokonca zasýti skôr ako bežná pšenica!

Napomáha pri liečbe alergií

Špalda telu zabezpečí prísun vitamín B1 tiamínu, B2 riboflavínu a betakaroténu, thiokyanát v nej obsiahnutý zas regeneruje telové bunky a chráni proti infekciám. Jej konzumácia podporuje stimuláciu imunitného systému a napomáha pri liečbe alergií. Taktiež obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tuky s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a minerálne látky. Je tiež bohatá na draslík, horčík, fosfor a železo.

Vynikajúca je aj pri diéte. Základom stravy je v tomto prípade akékoľvek jedlo z tejto obilniny - či už sú to cestoviny, tyčinky, sušienky, rôzne pečivá, alebo aj kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemožno označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj. Špalda pomáha tiež liečbe žalúdočných a črevných ochorení, ale aj pri celkovej slabosti. Chorým, ktorí ťažko prijímajú stravu, sa odporúča uvariť špaldu do mäkka a pridať kúsok masla alebo vaječného žĺtka pre lepšiu chuť.

U niektorých ľudí alergických na lepok nevyvoláva požívanie špaldy alergickú reakciu. Aj preto môže byť vhodnejšie použitie špaldovej múky pri zavádzaní múčnych jedál u malých detí. Konzumácia pšeničných výrobkov môže totiž u nich vyústiť do alergie na lepok, pri špalde je však omnoho menšia pravdepodobnosť, že k alergii vôbec príde.

Jedlá zo špaldy sa pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto, sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka.

V obchode tiež nájdete veľkú škálu špaldových polotovarov a hotových výrobkov. Obľúbené sú najmä špaldové chlebíčky, kaše či cestoviny. Špaldové pukance sa môžu podávať zaliate jogurtom s nakrájaným čerstvým ovocím. Ako príloha je veľmi obľúbený špaldový bulgur a už sa dá kúpiť aj špaldové pivo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 187
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 856
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 274
  5. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 215
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 135
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 082
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 810
  1. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  2. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. Adriana Kerestešová: Detská kniha, ktorá inšpiruje k pomoci iným
  5. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Starnutie populácie je tiché, ale rýchle. Ako investovať do sveta, kde starneme
  7. Ľuboš Vodička: Prírodovedné múzeum Viedeň, krása nielen dinosauria
  8. Jan Pražák: Jak byla Maruška za zlodějku
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 856
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 926
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 668
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 221
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 787
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 473
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 177
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 136
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  2. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. Adriana Kerestešová: Detská kniha, ktorá inšpiruje k pomoci iným
  5. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Starnutie populácie je tiché, ale rýchle. Ako investovať do sveta, kde starneme
  7. Ľuboš Vodička: Prírodovedné múzeum Viedeň, krása nielen dinosauria
  8. Jan Pražák: Jak byla Maruška za zlodějku
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 856
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 926
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 668
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 221
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 787
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 473
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 177
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 136
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu