Korzár logo Korzár
Piatok, 16. apríl, 2021 | Meniny má Dana, DanicaKrížovkyKrížovky

Špalda je súčasným hitom v modernej kuchyni

Pri prechode ročných období - v čase, keď telo potrebuje zásoby vitamínov a energie - sa odporúča jesť špaldu. Táto obilnina je tiež dôležitá na konci dlhej zimy a je výborným bojovníkom proti jarnej únave.

V ľudovom liečiteľstve sa uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni.

Zasýti vás skôr ako bežná pšenica

V prípade, že ste sa rozhodli zmeniť svoj jedálny lístok a stravovať sa zdravo, môžete začať práve špaldou. Nepatrí síce medzi najlacnejšie suroviny, ale chuťou a významom stojí za to. A vďaka svojej výživnosti vás dokonca zasýti skôr ako bežná pšenica!

Napomáha pri liečbe alergií

Špalda telu zabezpečí prísun vitamín B1 tiamínu, B2 riboflavínu a betakaroténu, thiokyanát v nej obsiahnutý zas regeneruje telové bunky a chráni proti infekciám. Jej konzumácia podporuje stimuláciu imunitného systému a napomáha pri liečbe alergií. Taktiež obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tuky s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a minerálne látky. Je tiež bohatá na draslík, horčík, fosfor a železo.

Vynikajúca je aj pri diéte. Základom stravy je v tomto prípade akékoľvek jedlo z tejto obilniny - či už sú to cestoviny, tyčinky, sušienky, rôzne pečivá, alebo aj kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemožno označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj. Špalda pomáha tiež liečbe žalúdočných a črevných ochorení, ale aj pri celkovej slabosti. Chorým, ktorí ťažko prijímajú stravu, sa odporúča uvariť špaldu do mäkka a pridať kúsok masla alebo vaječného žĺtka pre lepšiu chuť.

U niektorých ľudí alergických na lepok nevyvoláva požívanie špaldy alergickú reakciu. Aj preto môže byť vhodnejšie použitie špaldovej múky pri zavádzaní múčnych jedál u malých detí. Konzumácia pšeničných výrobkov môže totiž u nich vyústiť do alergie na lepok, pri špalde je však omnoho menšia pravdepodobnosť, že k alergii vôbec príde.

Jedlá zo špaldy sa pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto, sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka.

V obchode tiež nájdete veľkú škálu špaldových polotovarov a hotových výrobkov. Obľúbené sú najmä špaldové chlebíčky, kaše či cestoviny. Špaldové pukance sa môžu podávať zaliate jogurtom s nakrájaným čerstvým ovocím. Ako príloha je veľmi obľúbený špaldový bulgur a už sa dá kúpiť aj špaldové pivo.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  6. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Vyskúšajte pravidelné spravodajské emaily SME
  9. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  10. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Reverzné inžinierstvo na FVT
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Vyskúšajte pravidelné spravodajské emaily SME
  9. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  10. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 48 873
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 464
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 16 549
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 12 899
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 11 050
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 269
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 800
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 749
  9. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 6 390
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 781
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie v dennom stacionári v Nižnej Sitnici.

Viac vakcín by malo ísť na západ, kde je o ne väčší záujem.

11 h

Prieskum Globsecu hovorí o vzťahu Slovákov k Rusku.

5 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zasmejme sa s OĽaNO

Peter Tkačenko

Sľuby o zvyšovaní transparentnosti sú dnes smiešne, ale zákony stále platia.

14. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop