Korzár logo Korzár
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

Špalda je súčasným hitom v modernej kuchyni

Pri prechode ročných období - v čase, keď telo potrebuje zásoby vitamínov a energie - sa odporúča jesť špaldu. Táto obilnina je tiež dôležitá na konci dlhej zimy a je výborným bojovníkom proti jarnej únave.

V ľudovom liečiteľstve sa uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni.

Zasýti vás skôr ako bežná pšenica

V prípade, že ste sa rozhodli zmeniť svoj jedálny lístok a stravovať sa zdravo, môžete začať práve špaldou. Nepatrí síce medzi najlacnejšie suroviny, ale chuťou a významom stojí za to. A vďaka svojej výživnosti vás dokonca zasýti skôr ako bežná pšenica!

Napomáha pri liečbe alergií

Špalda telu zabezpečí prísun vitamín B1 tiamínu, B2 riboflavínu a betakaroténu, thiokyanát v nej obsiahnutý zas regeneruje telové bunky a chráni proti infekciám. Jej konzumácia podporuje stimuláciu imunitného systému a napomáha pri liečbe alergií. Taktiež obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tuky s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a minerálne látky. Je tiež bohatá na draslík, horčík, fosfor a železo.

Vynikajúca je aj pri diéte. Základom stravy je v tomto prípade akékoľvek jedlo z tejto obilniny - či už sú to cestoviny, tyčinky, sušienky, rôzne pečivá, alebo aj kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemožno označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj. Špalda pomáha tiež liečbe žalúdočných a črevných ochorení, ale aj pri celkovej slabosti. Chorým, ktorí ťažko prijímajú stravu, sa odporúča uvariť špaldu do mäkka a pridať kúsok masla alebo vaječného žĺtka pre lepšiu chuť.

U niektorých ľudí alergických na lepok nevyvoláva požívanie špaldy alergickú reakciu. Aj preto môže byť vhodnejšie použitie špaldovej múky pri zavádzaní múčnych jedál u malých detí. Konzumácia pšeničných výrobkov môže totiž u nich vyústiť do alergie na lepok, pri špalde je však omnoho menšia pravdepodobnosť, že k alergii vôbec príde.

Jedlá zo špaldy sa pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto, sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka.

V obchode tiež nájdete veľkú škálu špaldových polotovarov a hotových výrobkov. Obľúbené sú najmä špaldové chlebíčky, kaše či cestoviny. Špaldové pukance sa môžu podávať zaliate jogurtom s nakrájaným čerstvým ovocím. Ako príloha je veľmi obľúbený špaldový bulgur a už sa dá kúpiť aj špaldové pivo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 342
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 864
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 159
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 187
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 973
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 5 907
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 408
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 068
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 847
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 380

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop