Mnoho ľudí dokonca nepoužíva žiaden iný. Ako je to teda, skutočne máme zabudnúť na všetky iné oleje? A ako si z obrovskej ponuky vybrať ten najlepší?
Odborníci na zdravú výživu tvrdia, že nie je správne používať na vysmážanie, studenú kuchyňu či minútky len jeden typ rastlinného oleja, pretože každý obsahuje inú dominantnú mastnú kyselinu. Slnečnicový olej je vhodnejší na studenú kuchyňu a krátkodobú tepelnú úpravu, čiže minútky. Ak chcete vysmážať a fritovať, radšej zvoľte olej z repky, ktorý sa pri dlhšom ohreve neprepaľuje. Panenský olivový olej zelenej farby je vhodný najmä na studenú kuchyňu a olivový olej žltej farby môžete použiť pri tepelnej úprave, pretože je najstabilnejší, neprepaľuje sa a nevznikajú pri tom karcinogénne látky.
Na čo sa pri kúpe zamerať?
Pri výbere olivového oleja sa sústreďte hlavne na dátum spotreby, obsah balenia, aciditu a oblasť pôvodu.
- Extra virgin, čiže extra panenský olej musí byť číry, žltej až zelenej farby, so špecifickou vôňou a chuťou. Jeho výroba je náročná, pretože olivy musia byť ručne zbierané a lisované za studena a pochádza z prvého lisovania. V žiadnom prípade nesmie byť pri výrobe miešaný s inými olejmi, na čo sú prísne kontroly. Nie je vhodný na grilovanie alebo restovanie.
- Virgin olivový olej - získava sa podobne ako extra virgin, ale z olív nižšej kvality. Je ideálny do šalátov, ale aj na varenie a pečenie.
- Čistý olivový olej - musí byť číry, bez usadenín, jasnej žltej farby, bez špecifickej vône a chuti a bez cudzej chuti a vône. Vyrába sa z olív najnižšej kvality a spracovávajú ho vo veľkých množstvách rafinovaním a chemickým upravovaním. Použite ho na bežné varenie a pečenie.
Odkiaľ je ten najlepší?
Pre mnohých je základným ukazovateľom cena. To však môže byť chyba. Trh je zaplavený španielskymi olejmi, avšak práve tieto oleje odborníci väčšinou považujú len za klasické, konzumné. Najkvalitnejšie olivové oleje produkujú Taliani, ktorí ich vyrábajú väčšinou na farmách či v malých rodinných podnikoch.
- Grécko síce je na čele celosvetovej spotreby, je však až tretím producentom olivového oleja a jeho kvalita býva rôzna, pretože kontroly sú vraj menej prísne než v iných krajinách.
- vo Francúzsku sa síce vyrába pomerne málo olivového oleja, ale všeobecne je považovaný za najlepší. Najmä ak pochádza z oblastí okolo Nyons a Vallédes Baux.
- Španieli sú po Taliansku najväčším výrobcom olivového oleja na svete, no kvalitu vraj máte zaručenú len vtedy, ak olej pochádza zo severovýchodnej oblasti Léridy.
- Za najjemnejšie olivové oleje sú považované tie, ktoré pochádzajú z talianskeho Toskánska a Umbrie. Miestne konzorcium a prísne kontroly sú zárukou kvality a dodržiavania správnych výrobných postupov.
Ako ho skladovať?
- ideálne je tmavé a chladné miesto
- nedávajte ho však do chladničky, vplyvom nízkej teploty sa zakalí
- pri kúpe si vyberajte radšej menšie balenie a tmavé zelené sklenené fľaše. Skladovanie v plastoch nie je dobré, pretože oleje citlivo reagujú na svetlo a teplo
Zaujímavosti
- olivový olej neobsahuje cholesterol
- naopak, má veľa antioxidantov
- pri tepelnej úprave v pokrmoch zväčšuje svoj objem, preto ho stačí použiť málo.
- história pestovania olív siaha až do roku 1200 pred n. l.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.