Korzár logo Korzár

Éra olivového oleja

Ešte nikdy nebol taký populárny ako teraz. Dokonca sa dá bez preháňania povedať, že je kráľom kuchyne. Olivový olej sa pri varení skloňuje v každom páde a v každom čase.

Mnoho ľudí dokonca nepoužíva žiaden iný. Ako je to teda, skutočne máme zabudnúť na všetky iné oleje? A ako si z obrovskej ponuky vybrať ten najlepší?

Odborníci na zdravú výživu tvrdia, že nie je správne používať na vysmážanie, studenú kuchyňu či minútky len jeden typ rastlinného oleja, pretože každý obsahuje inú dominantnú mastnú kyselinu. Slnečnicový olej je vhodnejší na studenú kuchyňu a krátkodobú tepelnú úpravu, čiže minútky. Ak chcete vysmážať a fritovať, radšej zvoľte olej z repky, ktorý sa pri dlhšom ohreve neprepaľuje. Panenský olivový olej zelenej farby je vhodný najmä na studenú kuchyňu a olivový olej žltej farby môžete použiť pri tepelnej úprave, pretože je najstabilnejší, neprepaľuje sa a nevznikajú pri tom karcinogénne látky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na čo sa pri kúpe zamerať?

Pri výbere olivového oleja sa sústreďte hlavne na dátum spotreby, obsah balenia, aciditu a oblasť pôvodu.

- Extra virgin, čiže extra panenský olej musí byť číry, žltej až zelenej farby, so špecifickou vôňou a chuťou. Jeho výroba je náročná, pretože olivy musia byť ručne zbierané a lisované za studena a pochádza z prvého lisovania. V žiadnom prípade nesmie byť pri výrobe miešaný s inými olejmi, na čo sú prísne kontroly. Nie je vhodný na grilovanie alebo restovanie.

- Virgin olivový olej - získava sa podobne ako extra virgin, ale z olív nižšej kvality. Je ideálny do šalátov, ale aj na varenie a pečenie.

- Čistý olivový olej - musí byť číry, bez usadenín, jasnej žltej farby, bez špecifickej vône a chuti a bez cudzej chuti a vône. Vyrába sa z olív najnižšej kvality a spracovávajú ho vo veľkých množstvách rafinovaním a chemickým upravovaním. Použite ho na bežné varenie a pečenie.

SkryťVypnúť reklamu

Odkiaľ je ten najlepší?

Pre mnohých je základným ukazovateľom cena. To však môže byť chyba. Trh je zaplavený španielskymi olejmi, avšak práve tieto oleje odborníci väčšinou považujú len za klasické, konzumné. Najkvalitnejšie olivové oleje produkujú Taliani, ktorí ich vyrábajú väčšinou na farmách či v malých rodinných podnikoch.

- Grécko síce je na čele celosvetovej spotreby, je však až tretím producentom olivového oleja a jeho kvalita býva rôzna, pretože kontroly sú vraj menej prísne než v iných krajinách.

- vo Francúzsku sa síce vyrába pomerne málo olivového oleja, ale všeobecne je považovaný za najlepší. Najmä ak pochádza z oblastí okolo Nyons a Vallédes Baux.

- Španieli sú po Taliansku najväčším výrobcom olivového oleja na svete, no kvalitu vraj máte zaručenú len vtedy, ak olej pochádza zo severovýchodnej oblasti Léridy.

- Za najjemnejšie olivové oleje sú považované tie, ktoré pochádzajú z talianskeho Toskánska a Umbrie. Miestne konzorcium a prísne kontroly sú zárukou kvality a dodržiavania správnych výrobných postupov.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ho skladovať?

- ideálne je tmavé a chladné miesto

- nedávajte ho však do chladničky, vplyvom nízkej teploty sa zakalí

- pri kúpe si vyberajte radšej menšie balenie a tmavé zelené sklenené fľaše. Skladovanie v plastoch nie je dobré, pretože oleje citlivo reagujú na svetlo a teplo

Zaujímavosti

- olivový olej neobsahuje cholesterol

- naopak, má veľa antioxidantov

- pri tepelnej úprave v pokrmoch zväčšuje svoj objem, preto ho stačí použiť málo.

- história pestovania olív siaha až do roku 1200 pred n. l.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 233
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 884
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 164
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 310
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 306
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 091
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 803
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 688
  1. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  2. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni?
  3. Ľubomír Smetana: Vláda SR chce obmedziť podnikanie cudzincov na Slovensku – ohrozený môže byť aj stavebný sektor.
  4. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým.
  5. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  6. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  7. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  8. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 904
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 951
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 734
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 877
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 844
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 384
  7. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 232
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 194
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  2. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni?
  3. Ľubomír Smetana: Vláda SR chce obmedziť podnikanie cudzincov na Slovensku – ohrozený môže byť aj stavebný sektor.
  4. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým.
  5. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  6. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  7. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  8. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 904
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 951
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 734
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 877
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 844
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 384
  7. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 232
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 194
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu