Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

Éra olivového oleja

Ešte nikdy nebol taký populárny ako teraz. Dokonca sa dá bez preháňania povedať, že je kráľom kuchyne. Olivový olej sa pri varení skloňuje v každom páde a v každom čase.

Mnoho ľudí dokonca nepoužíva žiaden iný. Ako je to teda, skutočne máme zabudnúť na všetky iné oleje? A ako si z obrovskej ponuky vybrať ten najlepší?

Odborníci na zdravú výživu tvrdia, že nie je správne používať na vysmážanie, studenú kuchyňu či minútky len jeden typ rastlinného oleja, pretože každý obsahuje inú dominantnú mastnú kyselinu. Slnečnicový olej je vhodnejší na studenú kuchyňu a krátkodobú tepelnú úpravu, čiže minútky. Ak chcete vysmážať a fritovať, radšej zvoľte olej z repky, ktorý sa pri dlhšom ohreve neprepaľuje. Panenský olivový olej zelenej farby je vhodný najmä na studenú kuchyňu a olivový olej žltej farby môžete použiť pri tepelnej úprave, pretože je najstabilnejší, neprepaľuje sa a nevznikajú pri tom karcinogénne látky.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Na čo sa pri kúpe zamerať?

Pri výbere olivového oleja sa sústreďte hlavne na dátum spotreby, obsah balenia, aciditu a oblasť pôvodu.

- Extra virgin, čiže extra panenský olej musí byť číry, žltej až zelenej farby, so špecifickou vôňou a chuťou. Jeho výroba je náročná, pretože olivy musia byť ručne zbierané a lisované za studena a pochádza z prvého lisovania. V žiadnom prípade nesmie byť pri výrobe miešaný s inými olejmi, na čo sú prísne kontroly. Nie je vhodný na grilovanie alebo restovanie.

- Virgin olivový olej - získava sa podobne ako extra virgin, ale z olív nižšej kvality. Je ideálny do šalátov, ale aj na varenie a pečenie.

- Čistý olivový olej - musí byť číry, bez usadenín, jasnej žltej farby, bez špecifickej vône a chuti a bez cudzej chuti a vône. Vyrába sa z olív najnižšej kvality a spracovávajú ho vo veľkých množstvách rafinovaním a chemickým upravovaním. Použite ho na bežné varenie a pečenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Odkiaľ je ten najlepší?

Pre mnohých je základným ukazovateľom cena. To však môže byť chyba. Trh je zaplavený španielskymi olejmi, avšak práve tieto oleje odborníci väčšinou považujú len za klasické, konzumné. Najkvalitnejšie olivové oleje produkujú Taliani, ktorí ich vyrábajú väčšinou na farmách či v malých rodinných podnikoch.

- Grécko síce je na čele celosvetovej spotreby, je však až tretím producentom olivového oleja a jeho kvalita býva rôzna, pretože kontroly sú vraj menej prísne než v iných krajinách.

- vo Francúzsku sa síce vyrába pomerne málo olivového oleja, ale všeobecne je považovaný za najlepší. Najmä ak pochádza z oblastí okolo Nyons a Vallédes Baux.

- Španieli sú po Taliansku najväčším výrobcom olivového oleja na svete, no kvalitu vraj máte zaručenú len vtedy, ak olej pochádza zo severovýchodnej oblasti Léridy.

- Za najjemnejšie olivové oleje sú považované tie, ktoré pochádzajú z talianskeho Toskánska a Umbrie. Miestne konzorcium a prísne kontroly sú zárukou kvality a dodržiavania správnych výrobných postupov.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako ho skladovať?

- ideálne je tmavé a chladné miesto

- nedávajte ho však do chladničky, vplyvom nízkej teploty sa zakalí

- pri kúpe si vyberajte radšej menšie balenie a tmavé zelené sklenené fľaše. Skladovanie v plastoch nie je dobré, pretože oleje citlivo reagujú na svetlo a teplo

Zaujímavosti

- olivový olej neobsahuje cholesterol

- naopak, má veľa antioxidantov

- pri tepelnej úprave v pokrmoch zväčšuje svoj objem, preto ho stačí použiť málo.

- história pestovania olív siaha až do roku 1200 pred n. l.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  3. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  4. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  5. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  8. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  10. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  1. 7 najčastejších chýb pri zateplení fasády
  2. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  3. Nákupy zadarmo vo Forum Poprad
  4. AAA AUTO otvorilo pobočky s ponukou 4000 áut
  5. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  6. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  7. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  8. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  9. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  10. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 864
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 14 996
  3. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 10 284
  4. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 9 145
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 016
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 356
  7. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 195
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 751
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 738
  10. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov 6 564
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister obrany SR Jaroslav Naď, predseda vlády SR Eduard Heger a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas vyhlásenia po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Slovensko je prvou krajinou, ktorá vyjadrila solidaritu s Českom vyhostením diplomatov.

3 h

Penta odchádza z pozície minoritného akcionára vydavateľstva Petit Press, a. s.

8 h

Penta odchádza zo SME.

8 h
Rusko reagovalo absolútne neadekvátne. Vyhostilo dvadsať našich diplomatov, ktorí neurobili nič zlé, iba si vykonávali svoju prácu, vyhlásil vo štvrtok minister Jakub Kulhánek.

Posledné slovo nepadlo, hovorí Jourová.

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop