Korzár logo Korzár
Streda, 25. máj, 2022 | Meniny má Urban

Čo dať deťom do školy na desiatu?

Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Platí to aj pre stravovanie. Nie všetky deti však chcú raňajkovať, niektoré odmietajú aj desiatu a rožok s maslom prinesú popoludní domov nedotknutý.

Agáta Šašalová. Jogurty a ďalšie mliečne výrobky na desiatu Radkovi nedáva, má ich na raňajky.Agáta Šašalová. Jogurty a ďalšie mliečne výrobky na desiatu Radkovi nedáva, má ich na raňajky. (Zdroj: čor)

Pre iných je ideálnym jedlom hamburger alebo hot-dog, ktorý zapijú kolou.

Šunková pena áno, ovocie nie

"Ako mamička chcem, aby desiata bola zdravá, no môj syn nechce jesť ani ovocie, ani zeleninu. Takže na desiatu dostáva len to, čo viem, že zje, ak teda nechcem, aby bol do obeda hladný. U nás je to tmavé pečivo s maslom, džemom, paštétou alebo medom. Jogurty a ďalšie mliečne výrobky má na raňajky, takže do školy mu ich nedávam. Radko miluje šunkovú penu s pečivom. Keď ostáva dlhšie v škole, tak mu dám na desiatu nielen jeden rožok, ale dva. Alebo niečo iné. Občas kupujem osie hniezda," povedala Agáta Šašalová, mama 8-ročného Radka. Na pitie dostane fľašu s vodou, s minerálkou alebo džúsom či sirupom. Mrzí ju, že Radko neje žiadnu zeleninu ani ovocie. "Jediné, čo zje, je varená zelenina v polievke, ale surovú zeleninu nezje vôbec žiadnu. Nikdy ju ani neochutnal, nevie ani, ako to chutí. Nevezme to do úst od malička. Možno to časom prejde. Povedala som si, že strava sa vyrovná niečím iným. Nebýva často chorý, aby potreboval doplnkovú výživu. Jednoducho mu to nechýba," hovorí A. Šašalová.

Deti chcú aj niečo "sladko-motivačné"

Deti Ivety Gurčíkovej chodia do základnej školy, ktorá je momentálne zásobená automatom na mliečne desiate a ovocné šťavy. "To mi ako mame dosť vyhovuje, lebo tieto veci sa komplikovane balia. Čo sa týka desiaty, pozostáva obvykle z celozrnného alebo bieleho pečiva s maslom, zeleninou, veľkou dávkou ľadového šalátu, ktorý im chutí, šunky alebo syra - mliečny výrobok musí byť vždy. No a samozrejme ovocie - raz jablko, inokedy banán. Každý druhý deň im dávam niečo sladko-motivačné - croissant alebo muffin, alebo aspoň detskú žuvačku," povedala Gurčíková. Starosti jej robí mladší syn. "Ten totiž ešte nevie dobre hospodáriť s kartičkou na brejky, čiže jogurtové mliečka. Za týždeň ich vypil toľko, že som mu to musela zhabať, lebo mi nosil domov desiate neporušené. Najmenší drobci s tým nevedia hospodáriť. Starší syn vie dobre, že môže len jeden denne, v tomto je zodpovednejší. Mladšieho musím brzdiť. Spravím to tak, že kartičky na odber dám obe staršiemu a ten dohliadne aj na spotrebu toho menšieho.

Ovocie môže byť čerstvé aj sušené

Katka Lipovská sa stará každé dva týždne o synovca Reného. Ten má rád zeleninu i ovocie. "Na desiatu mu dávam pečivo. Rožky, žemle alebo pletenky s maslom i syrom. Tiež s hocijakými nátierkami. Rád má pažítkovú i rybaciu. Inokedy mu dám rožok so salámou alebo šunkou," prezradila K. Lipovská. Vždy mu dáva k desiatej ovocie, ktoré strieda. "Raz dostane jabĺčko, raz hrušku, slivky. Má veľmi rád hrozno. Čo miluje, sú cherry paradajky. Občas mu dám i očistenú mrkvu. V zime mu dávam sušené ovocie." Nie vždy zje desiatu, ale snažíme sa, aby ju zjedol aj vtedy, keď ju donesie zo školy domov. K. Lipovská vraví, že je dôležité, aby bola strava pre Reného pestrá a nezdala sa mu nudná. "Ak v pondelok je rožok so salámou, tak na druhý deň mu nedám to isté, ale radšej spravím nejakú nátierku. Ak mu dám v jeden deň paradajku, tak na druhý deň to bude uhorka nakrájaná na kolieska," zdôraznila Lipovská. René dodržiava i pitný režim. Každé ráno dostane do fľaše čaj.

Slovo odborníka: Vhodná desiata: celozrnný chlieb a nátierky

Vedúca školskej jedálne Darina Cupráková tvrdí, že strava pre deti má byť pripravovaná podľa energetickej a biologickej hodnoty. "Vhodná desiata pozostáva z celozrnného chlebíka a rôznych nátierok. Deti majú radi drožďovú, džemovú, syrovú, zeleninovú i z rybieho filé," hovorí Cupráková. Nevhodnou desiatou pre deti sú podľa nej párky, paštéty, údeniny, tatárska omáčka a mäkké salámy.

čor
Vaše skúsenosti

* Pracujem v škole a vidím, že väčšina detí sa napcháva chipsami, čokoládovými tyčinkami a zapijú to sladkými malinovkami z televíznej reklamy. A to je ešte ten lepší prípad, horšie je, keď vidím deti piť energetické nápoje. A keď im poviete, že to nie je zdravé, povedia, že im to kúpil otec alebo mama... Čo k tomu dodať?
Zuzana, Spišská Nová Ves


* Moje deti nie sú pokazené sladkosťami, keďže bývame ďaleko od oboch babičiek. Ale pravdou je, že vidia, čo jedia ostatné deti a hamburger s hranolčekmi z fastfoodu je pre nich vytúžená odmena za dobrú známku. Snažím sa to vyvážiť ovocím a zeleninou, odšťavujem im ovocie zo záhradky, od hrozna, hrušiek, jabĺk a pridám k tomu aj mrkvovú šťavu a pár kvapiek cviklovej šťavy. A na desiatu im vždy dám jabĺčko alebo papriku či reďkovku k šunke v rožku.
Štefánia, Košice


* Moje dievčatá bez raňajok a desiatej do školy nejdú. Ku klasickej žemli či rožku s maslom, syrom, zeleninou a šunkou si vezmú aj čaj alebo džús a nikdy nezabudnú na keksík.
Katarína, Bardejov

čor
Vedeli ste, že...

* ak dieťa neraňajkuje a nejedáva ani desiatu, má nízku hladinu cukru v krvi, čo sa prejavuje podráždenosťou a nesústredenosťou?
* ak školák zanedbá pitný režim, riskuje bolesti hlavy a malátnosť?
* nezdravé stravovanie sa podpisuje pod hyperkatívne a nezvládnuteľné správanie detí?

ka
Prieskum: Len polovica detí jedáva ovocie a zeleninu
  • Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec, alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas. Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5 444 detí.
  • Na desiatu dostáva ovocie alebo zeleninu 78 percent detí. Zvyšok buď nedesiatuje, alebo preferuje sladkosti.
  • Prieskum sa zameral aj na najobľúbenejšie druhy ovocia a zeleniny. Deti majú najradšej štandardné druhy, ako je paprika, paradajky, mrkva, uhorka, reďkovka, melón, jahody, jablko, banán a pomaranč. Naopak, najmenej im chutí brokolica, cibuľa, cesnak, karfiol a ananás.
  • Každý deň jedáva ovocie a zeleninu len polovica opýtaných detí (55,75 percenta). Nájdu sa však aj také, ktoré ich konzumujú len raz do týždňa alebo ešte menej často.
tasr
Zdravé jedlá zo školskej kuchyne ochutnajú už aj rodičia

Strava v školských jedálňach má byť zdravá i chutná. Deti však dávajú prednosť sladkostiam. Rodičom má pomôcť nová kuchárska kniha Mňamky zo školskej kuchyne. V rámci Svetového dňa výživy ju predstavili v Prešove. Jej cieľom je presvedčiť práve túto skupinu, že aj jedlá zo školskej kuchyne môžu byť chutné a zdravé.

"Rodičia si odteraz môžu vyskúšať uvariť to, čo pripravujeme ich ratolestiam v škole. Mali by totiž vedieť, čo ich deti jedia," povedala spoluautorka knihy Mária Tejiščáková, ktorá má viac ako dvadsaťročnú prax v školskej jedálni.

Ako zdôraznila, jedlá pripravované v školskej kuchyni nielen dobre chutia, ale sú aj zdravé: "Receptúry, z ktorých sa varí v jedálni, prešli veľkou 'rekonštrukciou', znižovali sa tuky a cukry, takže žiadny rodič sa nemusí obávať o zdravie svojho dieťaťa."

Recepty v knihe Mňamky zo školskej kuchyne sú spracované pre domáce použitie pre štyri osoby. Publikácia ponúka aj vtipné detské výroky o jedle, sprievodcu "jedlými slovenskými obcami" či významné "osobnosti na spapkanie".

via
Zdravé a chutné nátierky

Jogurtová

Suroviny: biely jogurt, tvrdý syr, mrkva, soľ, cesnak,

Príprava: Umytú očistenú mrkvu nastrúhame najemno a zmiešame s postrúhaným tvrdým syrom. Zalejeme bielym jogurtom, dochutíme očisteným lisovaným cesnakom a soľou. Dobre vymiešame.

Sardinková so syrom

Suroviny: maslo, tvrdý syr, sardinky, cibuľa, soľ

Príprava: Maslo vymiešame, pridáme najemno pokrájanú cibuľu, sardinky, nastrúhaný tvrdý syr. Dochutíme soľou a dobre vymiešame.

Vajíčková

Suroviny: mlieko, vajcia, horčica, maslo, soľ

Príprava: Vajcia uvaríme natvrdo. Ošúpeme a necháme vyhladnúť. Postrúhame. Maslo vymiešame so soľou, horčicou, mliekom a pridáme postrúhané vajcia. Dobre vyšľaháme.

spracovala čor, podľa knihy Mňamky zo školskej kuchyne
Náš tip

Ak chcete pre svoje dieťa skutočne len to najlepšie, radšej si ráno privstaňte a pripravte mu čerstvú a zdravú desiatu. Pre jeho zdravie takto urobíte viac, ako keď mu do ruky strčíte pár eur, aby si váš potomok kúpil desiatu sám. Ponuke chipsov a kolových nápojov totiž nie každé dieťa odchované na reklame odolá.

ka
Ideálna desiata má obsahovať

* obilninu (celozrnný chlieb, grahamové rožky, celozrnný knackebrot, celozrnnú pizzu, obilninové placky) * zdravú nátierku (strukovinovú, zeleninovú, syr typu cottage)

* zeleninu (mrkva, uhorka alebo paprika nakrájané na paličky, cherry paradajky)

* zdravú sladkosť a ovocie (sladkosti z celozrnnej múky, sušené ovocie, oriešky)

* zdravý nápoj (citronáda s medom, bylinkové a ovocné čaje)

Čo určite nie?

paštéty, salámy a iné údeniny, majonéza, chipsy, solené oriešky, sladkosti z bielej múky

ka
Hamburger - prečo nie?

Hamburger je poriadna kalorická bomba. Pozostáva zo žemle väčšinou z bielej múky, z mletého mäsa, horčice, kečupu, majonézy, šalátu, cibule, paradajky, čalamády a iných pochutín, prípadne aj syra. Klasický hamburger je synonymom obezity a nezdravého stravovania. Vhodnejšou alternatívou je netypický hamburger z kuraciny v celozrnnej žemli, bez korenín, zato s veľkou porciou čerstvej zeleniny. Poskytne rovnaký pocit sýtosti a na dlhšie ako kalorickejšia verzia.

ka

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hluk v školských triedach sa dá riešiť izoláciou
  2. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom!
  3. Na krásnom, modrom Jadrane
  4. 6 praktických tipov - ako na sušenie potravín v sušičke
  5. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  6. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  7. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  8. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  1. Máte doma SodaStream? Vymeňte si bombičku pohodlne z gauča
  2. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  3. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  4. Na krásnom, modrom Jadrane
  5. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  6. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom!
  7. Nebezpečenstvo používania prekladačov
  8. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 7 716
  2. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 263
  3. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 3 763
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 398
  5. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 1 800
  6. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 708
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 1 323
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 266

Blogy SME

  1. Ján Valchár: 90 dní štvordňovej operácie
  2. Zuzana Cascino: Tiché chápadlá vojny.
  3. Robert Puk: Kto zabezpečuje najväčšiu čiernu stavbu v Bratislave?
  4. Irena Šimuneková: Turovský sopúch a vodopád
  5. Věra Tepličková: A odteraz... už len samé pozitíva a sociálne istoty
  6. Kristína Jakubičková: Prečo je nenávisť príbuzná vražde?
  7. Jan Kendera: Hokejová nová doba!
  8. Dana Janebová: Kódujem svoje slzy
  1. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 955
  2. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 6 585
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 6 391
  4. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 120
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 4 001
  6. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 232
  7. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 2 725
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 435
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ján Valchár: 90 dní štvordňovej operácie
  2. Zuzana Cascino: Tiché chápadlá vojny.
  3. Robert Puk: Kto zabezpečuje najväčšiu čiernu stavbu v Bratislave?
  4. Irena Šimuneková: Turovský sopúch a vodopád
  5. Věra Tepličková: A odteraz... už len samé pozitíva a sociálne istoty
  6. Kristína Jakubičková: Prečo je nenávisť príbuzná vražde?
  7. Jan Kendera: Hokejová nová doba!
  8. Dana Janebová: Kódujem svoje slzy
  1. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 955
  2. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 6 585
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 6 391
  4. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 120
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 4 001
  6. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 232
  7. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 2 725
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 435
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu