Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Hovädzie ako kaviár?

Experti Svetovej organizácie pre výživu (FAO) prognózujú, že v budúcnosti bude hovädzie mäso také drahé, že sa stane luxusným tovarom.

Už si ani nepamätám, kedy som si v reštaurácii dal dobrý hovädzí steak (či už sa to píše stejk...), ale pamätám si, že to nebola lacná záležitosť.

A bude zrejme ešte horšie.

"Produkcia hovädzieho mäsa je tri razy až päť ráz drahšia ako produkcia kuracieho alebo bravčového mäsa a nestačí držať krok s rastom počtu obyvateľov sveta a ich dopyte po hovädzine. V roku 2050 bude hovädzie tým, čím je dnes kaviár a čím bol pred 50 rokmi losos," povedal hovorca FAO Henning Steinfeld pri príležitosti konania 18. medzinárodného kongresu o mäse v Buenos Aires.

Na produkciu kilogramu hovädzieho mäsa sa spotrebuje približne 16 000 litrov vody, zatiaľ čo na kilogram bravčoviny len 5 000 litrov a kuraciny do 4 000 litrov. "Zatiaľ je voda na veľkých pastvinách zadarmo a aj pre maštale má prijateľnú cenu. Najmä v južných krajinách bude však voda v dôsledku klimatických zmien stále vzácnejšia a drahšia," povedal analytik FAO Josef Schmidhuber.

Okrem problémov s vodou sú na obzore aj rastúce výrobné náklady na výrobu hovädzieho mäsa. Ak svet bude brať vážne ochrany globálnej klímy, budú musieť producenti mäsa platiť za metán, N2O, CO2 a iné skleníkové plyny, ktoré vznikajú pri chove dobytka i oviec. Účet zaplatí, samozrejme, konečný spotrebiteľ hovädzieho mäsa.

Podľa štatistík skonzumuje dnes každý obyvateľ Zeme v priemere desať kilogramov hovädzieho mäsa za rok. Medzi jednotlivými krajinami sú však veľké rozdiely. Vyspelé priemyselné krajiny majú spotrebu vyše 20 kg na obyvateľa, zatiaľ čo v rozvojových je to len okolo 6 kilogramov.

Podľa prognóz bude spotreba stúpať práve s rozvojových krajinách. Držiteľom svetového rekordu v spotrebe hovädzieho mäsa je - možno to predpokladáte - Argentína. Každý Argentínčan spotrebuje v priemere za rok 56 kg hovädzieho mäsa. V Nemecku sa potreba hovädzieho udržuje od roku 2002 na úrovni 12 kilogramov na obyvateľa a rok.

Podľa expertov FAO je nevyhnutné zefektívniť produkciu hovädzieho mäsa. Do úvahy prichádzajú napríklad genetické zásahy, aj keď tie podľa expertov v Európe už čoskoro narazia na hranicu prijateľnosti. Zlepšiť by sa mala aj hygiena zvierat. V súčasnosti sa vyskytuje veľa chorôb zvierat, ktoré vyžadujú nasadenie antibiotík a spôsobujú až päťpercentné straty. Zdá sa, že hovädzie sa stane luxusom - a možno už aj pre vás je...

Neprehliadnite tiež

Zdieľané bicykle: Pobijú sa železničiari, provider a reklamka

O systém verejného zdieľania bicyklov v Košiciach je medzi firmami záujem.

Radiátory už hrejú, no nie všade

Chladnejšie počasie u niekoho vyvoláva nutkanie otočiť ventilom radiátora.

Prešovskí vedci tiahnu do boja. Za borovičku

Ohrozujú ju Britské ostrovy s výrobou ginu.

Stĺpy hyzdia betónové pätky. Niektoré sú aj nakrivo

Na nevzhľadných betónových pätkách sa môžu ľudia aj poraniť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 390
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 774
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 077
  4. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 049
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 167
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 651
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 637
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 429
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 426
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 055

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop