Už si ani nepamätám, kedy som si v reštaurácii dal dobrý hovädzí steak (či už sa to píše stejk...), ale pamätám si, že to nebola lacná záležitosť.
A bude zrejme ešte horšie.
"Produkcia hovädzieho mäsa je tri razy až päť ráz drahšia ako produkcia kuracieho alebo bravčového mäsa a nestačí držať krok s rastom počtu obyvateľov sveta a ich dopyte po hovädzine. V roku 2050 bude hovädzie tým, čím je dnes kaviár a čím bol pred 50 rokmi losos," povedal hovorca FAO Henning Steinfeld pri príležitosti konania 18. medzinárodného kongresu o mäse v Buenos Aires.
Na produkciu kilogramu hovädzieho mäsa sa spotrebuje približne 16 000 litrov vody, zatiaľ čo na kilogram bravčoviny len 5 000 litrov a kuraciny do 4 000 litrov. "Zatiaľ je voda na veľkých pastvinách zadarmo a aj pre maštale má prijateľnú cenu. Najmä v južných krajinách bude však voda v dôsledku klimatických zmien stále vzácnejšia a drahšia," povedal analytik FAO Josef Schmidhuber.
Okrem problémov s vodou sú na obzore aj rastúce výrobné náklady na výrobu hovädzieho mäsa. Ak svet bude brať vážne ochrany globálnej klímy, budú musieť producenti mäsa platiť za metán, N2O, CO2 a iné skleníkové plyny, ktoré vznikajú pri chove dobytka i oviec. Účet zaplatí, samozrejme, konečný spotrebiteľ hovädzieho mäsa.
Podľa štatistík skonzumuje dnes každý obyvateľ Zeme v priemere desať kilogramov hovädzieho mäsa za rok. Medzi jednotlivými krajinami sú však veľké rozdiely. Vyspelé priemyselné krajiny majú spotrebu vyše 20 kg na obyvateľa, zatiaľ čo v rozvojových je to len okolo 6 kilogramov.
Podľa prognóz bude spotreba stúpať práve s rozvojových krajinách. Držiteľom svetového rekordu v spotrebe hovädzieho mäsa je - možno to predpokladáte - Argentína. Každý Argentínčan spotrebuje v priemere za rok 56 kg hovädzieho mäsa. V Nemecku sa potreba hovädzieho udržuje od roku 2002 na úrovni 12 kilogramov na obyvateľa a rok.
Podľa expertov FAO je nevyhnutné zefektívniť produkciu hovädzieho mäsa. Do úvahy prichádzajú napríklad genetické zásahy, aj keď tie podľa expertov v Európe už čoskoro narazia na hranicu prijateľnosti. Zlepšiť by sa mala aj hygiena zvierat. V súčasnosti sa vyskytuje veľa chorôb zvierat, ktoré vyžadujú nasadenie antibiotík a spôsobujú až päťpercentné straty. Zdá sa, že hovädzie sa stane luxusom - a možno už aj pre vás je...
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.