Okvetné lístky sú 3-4, tyčinky takisto 3-4. Semenník je zložený z 3-4 plodolistov. Blizna je dlhochlpatá. Okvetie zdužinatie a uzaviera drobné nažky, celok je vajcovito valcovité súplodie (moruša). Je červený alebo purpurovočierny.
Pochádza z Prednej Ázie. U nás je oddávna pestovaná, často pre jedlé súplodia.
Predmetom zberu na liečebné účely sú plody. Možno z nich pripravovať šťavu, nakladať ich ako kompót a pripravovať sirup. Hodí sa aj na výrobu vína. Plody obsahujú množstvo cukrov, ovocné kyseliny, napr. citrónovú a jablčnú, pektíny, minerálne látky. Je to mierne laxans, expektorans a zdroj sirupu bohatého na ovocné kyseliny. Zriedkavo sa zbierajú aj listy. Obsahujú uhličitan vápenatý, adenín, asparagínovú aminokyselinu, glukózu, minerálne soli, triesloviny. Majú adstringentný účinok, regulujú hladinu krvného cukru (vhodné pri cukrovke a ochoreniach slinivky brušnej). Pije sa odvar varený 3 minúty, alebo sa užíva ako prášok.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.