Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Nenechajte sa olepiť dovolenkovým tukom

Na dovolenke si zvyčajne doprajeme. Veď prečo by sme sa obmedzovali? Máme predsa voľno. Jediný raz v roku nemusíme sledovať každú jednu kalóriu, ktorá pribúda na našom tele. A to je prvá chyba, ktorá vedie vašu postavu k zaobleniu.

Neobaľte sa na cestách tukomNeobaľte sa na cestách tukom

Nikto netvrdí, že si máte všetko zakazovať. Veď ochutnať miestne špeciality nie je hriech. Netreba však popustiť svoje predsavzatia do miery prežierania sa. Ponúkame vám návod, ako počas dovolenky nepribrať.

Ak sa na nás počas dvoch týždňov letovania niečo nalepí, ani to nezbadáme. Precitnutie príde až potom. Do bronzova opálená sa postavíte na váhu a neveriacky zízate. Ručička ukazuje o niekoľko stupienkov viac, ako keď ste si odchádzali oddýchnuť.

Ako je možné, že ľudia na dovolenke priberú? Ľudské telo je ako tepelná elektráreň. Vyhrieva sa na vhodnú teplotu cca 37 stupňov Celzia.

Množstvo dobrôtok

V prímorských letoviskách sa teploty šplhajú k štyridsiatkam. Naše telo si odrazu uvedomí, že nemusí produkovať tak veľa tepla, čím dochádza aj k menšej spotrebe kalórií.

Na dovolenke si zvyčajne odmietame aj pohyb. Hovoríme si, že sme sa neprišli ničiť, ale oddychovať. Napriek tomu telo vyčerpávame množstvom dobrôtok, ktoré si na tanier nakladáme najmä večer.

Počas dňa jedlo príliš nechutí, a tak stravovanie odkladáme na neskoré hodiny, keď nás nebude zaťažovať horúčava.

Polpenzia alebo all inclusive

Pri voľbe dovolenky si zvyčajne vyberáme z dvoch druhov stravovania - skromnejšiu, ale dostačujúcu polpenziu, alebo honosnú a často zbytočnú all inclusive.

Väčšina ľudí zastáva názor, že raňajky a večera sú na pobyt pri mori ako stvorené. Počas dňa, keď sa teploty vyšplhajú na neuveriteľné hodnoty, by si zrejme len málokto spomenul na teplú polievku alebo vyprážané mastné hranolčeky.

Platí však zásadné pravidlo, využite dva termíny, keď sa dobre najete. Základom a štartom do dňa sú sýte raňajky. Vyvarujte sa množstva bieleho pečiva, radšej zvoľte celozrné. Ako prílohu si dajte syr, nízkotučnú nátierku a veľa zeleniny alebo ovocia. Pite len nesladené nápoje.

Miestne pochúťky

Keďže polpenzia nezahŕňa obed, v prípade hladu vám ostáva stravovať sa v miestnych reštauráciách. Vzhľadom na teplo uprednostnite zeleninový šalát, ovčí syr, morčacie alebo kuracie mäso pred pizzou alebo hranolčekmi. Ak im neviete odolať, musíte sa uskromniť na večeru.

Večera je počas dovolenky hlavným jedlom dňa. Začnite ju polievkou, ktorá vyplní váš žalúdok. Druhé jedlo si servírujte na malom tanieri s kopou zeleniny a kusom rybacieho alebo kuracieho mäsa.

Ak dezert, tak v podobe ovocia. Medzi jedlom si doprajte pauzu každých štyri až päť hodín.

Naberanie kíl

All inclusive je najväčší chyták na naberanie kilogramov. Raňajky a večera by sa mali orientovať približne rovnako ako pri polpenzii. Ak aj zvažujete využiť obedovú ponuku, riaďte sa zásadou radšej menej ako viac.


Aj keď sa zdajú tieto zásady prísne a nevhodné pre dovolenkový režim, nemusíte si pri čítaní týchto riadkov zúfať. Prísny režim by vás malo donútiť dodržiavať aj teplé počasie.

Našinec nie je zvyknutý na viac ako 30-stupňové horúčavy, a tak si radšej zvolí alternatívu ovocia a zeleniny počas celého dňa. Nadmernému vykrmovaniu sa vyhnete, ak nezanedbáte pitný režim a počas dňa si viackrát s chuťou zahryznete do ovocia.

Náruživí papkáči sa pred túžbou po jedle ubránia aj tým, že si dokážu naplánovať riadny program. Ak sa rozhodnete celé dni preležať na plážovom ležadle a vypekať slaninu, jedlo vám zrejme bude behať po hlave neustále.

Vyplňte čas programom

Ak si však dokážete na každý deň nájsť nejaký program, akým môže byť napríklad spoznávanie miestnej kultúry, návšteva historických pamiatok alebo športová činnosť, jedenie vám z hlavy vyšumí prirodzenou cestou.

Na škodu nie je ani pravidelný pohyb. Nemusíte vykonávať žiadne heroické výkony. Stačí ranný beh v trvaní približne 10 minút, plážový volejbal alebo jednoducho chôdza po schodoch.

Ak máte k dispozícii služby animátorov, skúste sa naučiť niečo nové. Brušný tanec, vodný aerobik či vodné pólo vám nielen osviežia pobyt, ale zabránia usádzaniu nechcených tukov.

Stravovanie v kocke

Vynechajte - biele pečivo, cestoviny, koláče, sladené nápoje
Jedzte - zeleninu, ovocie, biele a rybacie mäso, minerálky, víno a pivo

Autor clanku







Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 027
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 035
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 889
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 228
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 213
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 644
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 971
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 663
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

6 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

8 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

6 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

11 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop