Korzár logo Korzár

A pečenie bude hrou

Mnoho žien nerado pečie koláče a zákusky, lebo sú presvedčené, že je to náročnejšie, ako vyšliapať na Gerlachovský štít.



Je to zväčša preto, lebo ich prvý pokus s cestom, či krémom nedopadol práve najlepšie. Čo sa však stalo raz, sa nemusí opakovať stále a vďaka dobrým radám od skúsených gazdiniek a cukrárok bude aj pre vás pečenie hrou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Premôžte" tortový korpus

Svojim blízkym by ste radi upiekli obľúbenú tortu, no odrádza vás práca s tortovým korpusom? Nemusíte hneď kupovať hotový. Ak sa vám nedarí upiecť korpus, ktorý by mal pekný rovný vrch, ešte ho nemusíte hádzať do koša. Kým je ešte teplý otočte ho s formou na dosku. Nerovnosti sa zhruba za 15 minút vyrovnajú a môžete ho zdobiť. Ak chcete korpus rozrezať na dva diely a nemáte na to vhodný dlhý nôž, postačí vám aj kratší, ktorým narežete upečené cesto len po okraji. Potom si vezmite niť, založte ju do naznačeného obvodu, prekrížte jej konce a ťahom tortu prekrojíte.

SkryťVypnúť reklamu

Zaťatá bábovka

Cesto na bábovku vám vyšlo dokonale, v rúre sa krásne upiekla je nadýchaná, ružová.... ale nechce z formy vyliezť ani za svet. Aj s týmto tradičným problémom si hravo poradíte. Na povrch formy položte tanier, alebo tácku a formu obráťte. Jej povrch potom obložte mokrou a studenou utierkou. Tým sa bábovka odlepí od stien bez „ujmy". Ak sa vám stane, že bábovku namiesto akurátneho upečenia vysušíte, aj na to je riešenie. Niekoľkokrát ju prepichnite špajdľou a do dierok nalejte napríklad kávu, alebo rum.

Dokonalý sneh

Aj šľahanie tuhého snehu je neraz poriadnou maturitou. Šarapatu zvyknú narobiť žĺtky, ktoré sú niekedy „zákerné" a aj pri tej najväčšej snahe sa stane, že kúsok sa prešmykne do misky s bielkami. Ak sa vám to už stane, pridajte do bielok niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Pamätajte, že sneh bude pekne tuhý, ak bielka pred šľahaním poriadne vychladíte. Dôležité je aj tempo šľahania – začínajte pozvoľna a potom zrýchľujte. A keď do snehu pridáte lyžičku soli, nebude vám rednúť.

SkryťVypnúť reklamu

Poleva nepatrí do chladničky

Koláče a torty s polevou síce musíme držať v chlade, ale rozhodne by to nemala byť chladnička. Vplyvom veľkých teplotných rozdielov by totiž poleva mohla popraskať a stratiť pekný vzhľad.

Na maslo vezmite strúhadlo

Pred pečením ste úplne zabudli vybrať z chladničky maslo a teraz s kusom tvrdého margarínu sa cesto nedá uhniesť. Máte dve riešenia. Môžete dať potrebné množstvo masla do hrnčeka a nechať ho zmäknúť pri veľmi nízkej teplote do mikrovlnky, ale jednoduchšie je, ak maslo nastrúhate na strúhadle, ktoré zvyčajne používame na jablká.

Čerstvé droždie

Kysnuté cesto je pre mnohé gazdinky nočnou morou. Jeho základom je čerstvé droždie. No ako zistíme, či droždie, ktoré máme doma je čerstvé? Odlomte z neho kúsok a dajte do horúcej vody. Keď vypláva na povrch, môžete ho ešte použiť. Ak však klesne na dno, radšej ho vyhoďte. Dobrá rada – ak droždie po príchode z obchodu zabalíte do alobalu, v chladničke vydrží až dva týždne.

SkryťVypnúť reklamu

Bleskovky

- aby ovocie, alebo sušené hrozienka pri pečení neklesli na spodok cesta, najskôr ich obaľte v hladkej múke a až potom uložte na cesto

- lieskovce pred pridaním do cesta najskôr krátko orestujte. Zvýraznite tým ich chuť a vôňu

- jablčný závin nepraskne, ak na cesto dáte najskôr vrstvu strúhanky a až potom jablká. Strúhanka vpije šťavu z jabĺk a povrch koláča zostane rovný

- aby mal jablkový závin lesklý zlatý povrch a chrumkavú kôrku, potrite ho pred pečením žĺtkom rozšľahaným v mlieku

- koláče budú krásne žlté, ak do cesta pridáme asi pol balíčka vanilkového pudingu rozmiešaného v troške mlieka

- palacinky budú krásne nadýchané, ak do cesta pridáte trošku sódovky, alebo jednu, či dve lyžice rumu. Musíte ich však nechať aspoň hodinu ležať, aby mohla múka nabobtnať.

Autor: Spracovala: Anna Novotná

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 300
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 946
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 165
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 491
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 358
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 103
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 734
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 503
  1. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  2. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  3. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  4. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni?
  5. Ľubomír Smetana: Vláda SR chce obmedziť podnikanie cudzincov na Slovensku – ohrozený môže byť aj stavebný sektor.
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým.
  7. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  8. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 961
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 991
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 851
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 930
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 355
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 211
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 089
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 639
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  2. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  3. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  4. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni?
  5. Ľubomír Smetana: Vláda SR chce obmedziť podnikanie cudzincov na Slovensku – ohrozený môže byť aj stavebný sektor.
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým.
  7. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  8. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 961
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 991
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 851
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 930
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 355
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 211
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 089
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 639
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu