Korzár logo Korzár
Utorok, 22. august, 2017 | Meniny má Tichomír

A pečenie bude hrou

Mnoho žien nerado pečie koláče a zákusky, lebo sú presvedčené, že je to náročnejšie, ako vyšliapať na Gerlachovský štít.



Je to zväčša preto, lebo ich prvý pokus s cestom, či krémom nedopadol práve najlepšie. Čo sa však stalo raz, sa nemusí opakovať stále a vďaka dobrým radám od skúsených gazdiniek a cukrárok bude aj pre vás pečenie hrou.

„Premôžte" tortový korpus

Svojim blízkym by ste radi upiekli obľúbenú tortu, no odrádza vás práca s tortovým korpusom? Nemusíte hneď kupovať hotový. Ak sa vám nedarí upiecť korpus, ktorý by mal pekný rovný vrch, ešte ho nemusíte hádzať do koša. Kým je ešte teplý otočte ho s formou na dosku. Nerovnosti sa zhruba za 15 minút vyrovnajú a môžete ho zdobiť. Ak chcete korpus rozrezať na dva diely a nemáte na to vhodný dlhý nôž, postačí vám aj kratší, ktorým narežete upečené cesto len po okraji. Potom si vezmite niť, založte ju do naznačeného obvodu, prekrížte jej konce a ťahom tortu prekrojíte.

Zaťatá bábovka

Cesto na bábovku vám vyšlo dokonale, v rúre sa krásne upiekla je nadýchaná, ružová.... ale nechce z formy vyliezť ani za svet. Aj s týmto tradičným problémom si hravo poradíte. Na povrch formy položte tanier, alebo tácku a formu obráťte. Jej povrch potom obložte mokrou a studenou utierkou. Tým sa bábovka odlepí od stien bez „ujmy". Ak sa vám stane, že bábovku namiesto akurátneho upečenia vysušíte, aj na to je riešenie. Niekoľkokrát ju prepichnite špajdľou a do dierok nalejte napríklad kávu, alebo rum.

Dokonalý sneh

Aj šľahanie tuhého snehu je neraz poriadnou maturitou. Šarapatu zvyknú narobiť žĺtky, ktoré sú niekedy „zákerné" a aj pri tej najväčšej snahe sa stane, že kúsok sa prešmykne do misky s bielkami. Ak sa vám to už stane, pridajte do bielok niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Pamätajte, že sneh bude pekne tuhý, ak bielka pred šľahaním poriadne vychladíte. Dôležité je aj tempo šľahania – začínajte pozvoľna a potom zrýchľujte. A keď do snehu pridáte lyžičku soli, nebude vám rednúť.

Poleva nepatrí do chladničky

Koláče a torty s polevou síce musíme držať v chlade, ale rozhodne by to nemala byť chladnička. Vplyvom veľkých teplotných rozdielov by totiž poleva mohla popraskať a stratiť pekný vzhľad.

Na maslo vezmite strúhadlo

Pred pečením ste úplne zabudli vybrať z chladničky maslo a teraz s kusom tvrdého margarínu sa cesto nedá uhniesť. Máte dve riešenia. Môžete dať potrebné množstvo masla do hrnčeka a nechať ho zmäknúť pri veľmi nízkej teplote do mikrovlnky, ale jednoduchšie je, ak maslo nastrúhate na strúhadle, ktoré zvyčajne používame na jablká.

Čerstvé droždie

Kysnuté cesto je pre mnohé gazdinky nočnou morou. Jeho základom je čerstvé droždie. No ako zistíme, či droždie, ktoré máme doma je čerstvé? Odlomte z neho kúsok a dajte do horúcej vody. Keď vypláva na povrch, môžete ho ešte použiť. Ak však klesne na dno, radšej ho vyhoďte. Dobrá rada – ak droždie po príchode z obchodu zabalíte do alobalu, v chladničke vydrží až dva týždne.

Bleskovky

- aby ovocie, alebo sušené hrozienka pri pečení neklesli na spodok cesta, najskôr ich obaľte v hladkej múke a až potom uložte na cesto

- lieskovce pred pridaním do cesta najskôr krátko orestujte. Zvýraznite tým ich chuť a vôňu

- jablčný závin nepraskne, ak na cesto dáte najskôr vrstvu strúhanky a až potom jablká. Strúhanka vpije šťavu z jabĺk a povrch koláča zostane rovný

- aby mal jablkový závin lesklý zlatý povrch a chrumkavú kôrku, potrite ho pred pečením žĺtkom rozšľahaným v mlieku

- koláče budú krásne žlté, ak do cesta pridáme asi pol balíčka vanilkového pudingu rozmiešaného v troške mlieka

- palacinky budú krásne nadýchané, ak do cesta pridáte trošku sódovky, alebo jednu, či dve lyžice rumu. Musíte ich však nechať aspoň hodinu ležať, aby mohla múka nabobtnať.

Neprehliadnite tiež

Poslanec Trnka má za sebou najdôležitejší deň tohto roka

Politikov by ste na jeho svadbe hľadali márne.

Východ pretnú európske cyklotrasy. Mestá sa inšpirujú zahraničím

Téma cyklistickej dopravy už nie je podružná, tvrdí národný cyklokoordinátor.

Rumun hrozí samovraždou, nechutí mu strava v cele

Za krádeže ho odsúdili v Belgicku. Patrí do gangu zlodejov áut.

Kessel si na Tatranskom pohári zlomil článok prsta

Košičania ho vyhrali po deviatich rokoch.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 381
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 947
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 197
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 719
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 281
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 062
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 021
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 991
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 910
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 624

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop