Korzár logo Korzár
Streda, 21. apríl, 2021 | Meniny má ErvínKrížovkyKrížovky

A pečenie bude hrou

Mnoho žien nerado pečie koláče a zákusky, lebo sú presvedčené, že je to náročnejšie, ako vyšliapať na Gerlachovský štít.



Je to zväčša preto, lebo ich prvý pokus s cestom, či krémom nedopadol práve najlepšie. Čo sa však stalo raz, sa nemusí opakovať stále a vďaka dobrým radám od skúsených gazdiniek a cukrárok bude aj pre vás pečenie hrou.

„Premôžte" tortový korpus

Svojim blízkym by ste radi upiekli obľúbenú tortu, no odrádza vás práca s tortovým korpusom? Nemusíte hneď kupovať hotový. Ak sa vám nedarí upiecť korpus, ktorý by mal pekný rovný vrch, ešte ho nemusíte hádzať do koša. Kým je ešte teplý otočte ho s formou na dosku. Nerovnosti sa zhruba za 15 minút vyrovnajú a môžete ho zdobiť. Ak chcete korpus rozrezať na dva diely a nemáte na to vhodný dlhý nôž, postačí vám aj kratší, ktorým narežete upečené cesto len po okraji. Potom si vezmite niť, založte ju do naznačeného obvodu, prekrížte jej konce a ťahom tortu prekrojíte.

Zaťatá bábovka

Cesto na bábovku vám vyšlo dokonale, v rúre sa krásne upiekla je nadýchaná, ružová.... ale nechce z formy vyliezť ani za svet. Aj s týmto tradičným problémom si hravo poradíte. Na povrch formy položte tanier, alebo tácku a formu obráťte. Jej povrch potom obložte mokrou a studenou utierkou. Tým sa bábovka odlepí od stien bez „ujmy". Ak sa vám stane, že bábovku namiesto akurátneho upečenia vysušíte, aj na to je riešenie. Niekoľkokrát ju prepichnite špajdľou a do dierok nalejte napríklad kávu, alebo rum.

Dokonalý sneh

Aj šľahanie tuhého snehu je neraz poriadnou maturitou. Šarapatu zvyknú narobiť žĺtky, ktoré sú niekedy „zákerné" a aj pri tej najväčšej snahe sa stane, že kúsok sa prešmykne do misky s bielkami. Ak sa vám to už stane, pridajte do bielok niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Pamätajte, že sneh bude pekne tuhý, ak bielka pred šľahaním poriadne vychladíte. Dôležité je aj tempo šľahania – začínajte pozvoľna a potom zrýchľujte. A keď do snehu pridáte lyžičku soli, nebude vám rednúť.

Poleva nepatrí do chladničky

Koláče a torty s polevou síce musíme držať v chlade, ale rozhodne by to nemala byť chladnička. Vplyvom veľkých teplotných rozdielov by totiž poleva mohla popraskať a stratiť pekný vzhľad.

Na maslo vezmite strúhadlo

Pred pečením ste úplne zabudli vybrať z chladničky maslo a teraz s kusom tvrdého margarínu sa cesto nedá uhniesť. Máte dve riešenia. Môžete dať potrebné množstvo masla do hrnčeka a nechať ho zmäknúť pri veľmi nízkej teplote do mikrovlnky, ale jednoduchšie je, ak maslo nastrúhate na strúhadle, ktoré zvyčajne používame na jablká.

Čerstvé droždie

Kysnuté cesto je pre mnohé gazdinky nočnou morou. Jeho základom je čerstvé droždie. No ako zistíme, či droždie, ktoré máme doma je čerstvé? Odlomte z neho kúsok a dajte do horúcej vody. Keď vypláva na povrch, môžete ho ešte použiť. Ak však klesne na dno, radšej ho vyhoďte. Dobrá rada – ak droždie po príchode z obchodu zabalíte do alobalu, v chladničke vydrží až dva týždne.

Bleskovky

- aby ovocie, alebo sušené hrozienka pri pečení neklesli na spodok cesta, najskôr ich obaľte v hladkej múke a až potom uložte na cesto

- lieskovce pred pridaním do cesta najskôr krátko orestujte. Zvýraznite tým ich chuť a vôňu

- jablčný závin nepraskne, ak na cesto dáte najskôr vrstvu strúhanky a až potom jablká. Strúhanka vpije šťavu z jabĺk a povrch koláča zostane rovný

- aby mal jablkový závin lesklý zlatý povrch a chrumkavú kôrku, potrite ho pred pečením žĺtkom rozšľahaným v mlieku

- koláče budú krásne žlté, ak do cesta pridáme asi pol balíčka vanilkového pudingu rozmiešaného v troške mlieka

- palacinky budú krásne nadýchané, ak do cesta pridáte trošku sódovky, alebo jednu, či dve lyžice rumu. Musíte ich však nechať aspoň hodinu ležať, aby mohla múka nabobtnať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  3. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  4. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  5. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  9. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  10. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  1. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  2. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  3. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  6. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  7. Investovanie sa tento rok oplatí
  8. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  9. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  10. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 050
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 18 370
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 9 199
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 8 310
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 896
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 707
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 241
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 227
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 141
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 121
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda uvoľňuje opatrenia rýchlejšie, epidemiológovia varujú pred indickou mutáciou.

3 h
Novú podobu Námestia Nežnej revolúcie určila architektonická súťaž. Jej víťazom sa stal návrh od nemeckých architektov LOIDL.

Vracajú sa architektonické súťaže.

14. apr
Peter Schutz.

Slovensko sa v pandémii covidu so vzdelávaním nepekne zahrávalo.

1 h

Prísť má asi 15-tisíc balení.

23 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop