Korzár logo Korzár
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Dary stredomorskej kuchyne

Stredomorská kuchyňa patrí medzi najzdravšie. Tomuto prívlastku vďačí za výber surovín a ich príprave na olivovom oleji.

Morské špeciality už dávno nie sú len doménou dovoleniek. Príchuť Stredomoria si môžete vniesť priamo do svojej kuchyne kedykoľvek, dokonca aj v zimnom období. Ľudia žijúci v stredomorskom regióne sú známi najvyššou priemernou dĺžkou života. Počty cukrovkárov, obéznych a kardiakov sú tu v rámci sveta najnižšie.

Prekvapiť môže fakt, že tunajší ľudia nemusia dodržiavať striktné stravovacie návyky. Najedia sa jednoducho vtedy, keď sú hladní. Najcharakteristickejším znakom stredomorskej kuchyne je, v porovnaní s ostatnými krajinami, nízka spotreba tukov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Práve to, že v stredomorskej strave je príjem takýchto tukov veľmi nízky a sú prirodzene nahradené zvýšeným príjmom nenasýtených mastných kyselín obsiahnutých hlavne v morských rybách a olivovom oleji, vedie u obyvateľov týchto oblastí k podstatne nižšiemu výskytu spomínaných civilizačných chorôb.

Blahodarný olivový olej

Olivový olej je známy vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie nadmieru prospešné. Pozitívne vplývajú na srdce a cievnu sústavu. Medzi nenasýtené mastné kyseliny patria omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny. Olivový olej pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, obmedzuje rozvoj aterosklerózy a pôsobí ochranne proti chorobám srdca.

Nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné pre ľudský organizmus, no nevie si ich vytvoriť sám. Preto ich prijímame zo stravy rovnako, ako väčšinu vitamínov. Medzi hlavné zdroje nenasýtených mastných kyselín patria morské ryby, rastlinné oleje, semienka a orechy.

Skryť Vypnúť reklamu

Rybie mäso obsahuje okrem nenasýtených mastných kyselín aj množstvo vitamínov a minerálnych látok, napríklad jód, selén, vápnik. Bohaté sú tiež na bielkoviny.

Čaro stredomorskej kuchyne

Stredomorská kuchyňa je totiž vychýrená tým, že je plná fantázie a jemnej rafinovanosti, prináša dobrú náladu. Jedlo je vždy pripravené pestro, hýri farbami, lákavo vonia.

Jedlo zo Stredomoria je výnimočné samými zdravými prísadami. Nechýbajú ryby, biele mäso (kuracie a morčacie), veľa zeleniny. Ak by sme tento spôsob stravovania porovnali so slovenskou formou, treba povedať, že u nás prevláda skôr sýtejšia, tučnejšia a výživového hľadiska menej vyhovujúca strava.

Ak si trúfate na zmenu, nemáte sa čoho obávať. Celoročne sú vám dostupné všetky menované prísady. Ak ste zvyknutí na slovenskú kuchyňu, prechod na množstvo rýb, bieleho mäsa a zeleniny pre vás môže byť radikálny.

Skryť Vypnúť reklamu

Začnite s deťmi

Prerod na stredomorského jedáka môže byť pre dospeláka problémový a pre niektorých konzervatívnych ľudí aj nemožný. Ak máte deti, začnite ich už odmala privykať na zdravšiu formu stravovania. Mäso a zelenina v obchodoch môžu mať zvýšené hodnoty dusičnanov, ktoré pre dospelý organizmus síce nepredstavujú problém, ale pre deti môžu. Preto je vhodné vašich potomkov prikrmovať špeciálne vyrábanými a určenými priamo pre danú vekovú kategóriu dojčiat a malých detí.

Návyk detí na rybie mäso by sa mal začať pestovať približne od jedného roku. Inak sa môže stať, že v staršom veku ho budú odmietať.

Jednoduchá príprava

Stredomorské menu nie je časovo ani prípravou náročné. Zvyčajne ide o sled jednoduchých úkonov s použitím a kombináciou skvelých surovín. Uvidíte, že sa vám po ňom bude ľahko dýchať a nebudete mať pocit totálneho preplnenia. Najete sa jednoducho tak, že vám to bude stačiť a pritom ostanete ľahký ako pierko. A ak popri jedle budete popíjať kvalitné víno, ste na najlepšej ceste stať sa milovníkom stredomorskej kuchyne.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

10m
Vrtuľníky Black Hawk lietajú so študentami aj počas lockdowvnu. Slovak Training Academy zdôrazňuje, že to má odobrené hygienikmi.

Vrtuľníková akadémia sa drží toho, že študenti lietať smú.

10m
Informačné tabule osadili až v priebehu januára. Do správnej výšky ich dajú na druhý pokus.

Na viacerých nových parkoviskách zabudli na informácie o spôsoboch platby.

10m
Ilustračná fotka.

Sám už koronavírus prekonal.

10m
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop