Morské špeciality už dávno nie sú len doménou dovoleniek. Príchuť Stredomoria si môžete vniesť priamo do svojej kuchyne kedykoľvek, dokonca aj v zimnom období. Ľudia žijúci v stredomorskom regióne sú známi najvyššou priemernou dĺžkou života. Počty cukrovkárov, obéznych a kardiakov sú tu v rámci sveta najnižšie.
Prekvapiť môže fakt, že tunajší ľudia nemusia dodržiavať striktné stravovacie návyky. Najedia sa jednoducho vtedy, keď sú hladní. Najcharakteristickejším znakom stredomorskej kuchyne je, v porovnaní s ostatnými krajinami, nízka spotreba tukov.
Práve to, že v stredomorskej strave je príjem takýchto tukov veľmi nízky a sú prirodzene nahradené zvýšeným príjmom nenasýtených mastných kyselín obsiahnutých hlavne v morských rybách a olivovom oleji, vedie u obyvateľov týchto oblastí k podstatne nižšiemu výskytu spomínaných civilizačných chorôb.
Blahodarný olivový olej
Olivový olej je známy vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie nadmieru prospešné. Pozitívne vplývajú na srdce a cievnu sústavu. Medzi nenasýtené mastné kyseliny patria omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny. Olivový olej pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, obmedzuje rozvoj aterosklerózy a pôsobí ochranne proti chorobám srdca.
Nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné pre ľudský organizmus, no nevie si ich vytvoriť sám. Preto ich prijímame zo stravy rovnako, ako väčšinu vitamínov. Medzi hlavné zdroje nenasýtených mastných kyselín patria morské ryby, rastlinné oleje, semienka a orechy.
Rybie mäso obsahuje okrem nenasýtených mastných kyselín aj množstvo vitamínov a minerálnych látok, napríklad jód, selén, vápnik. Bohaté sú tiež na bielkoviny.
Čaro stredomorskej kuchyne
Stredomorská kuchyňa je totiž vychýrená tým, že je plná fantázie a jemnej rafinovanosti, prináša dobrú náladu. Jedlo je vždy pripravené pestro, hýri farbami, lákavo vonia.
Jedlo zo Stredomoria je výnimočné samými zdravými prísadami. Nechýbajú ryby, biele mäso (kuracie a morčacie), veľa zeleniny. Ak by sme tento spôsob stravovania porovnali so slovenskou formou, treba povedať, že u nás prevláda skôr sýtejšia, tučnejšia a výživového hľadiska menej vyhovujúca strava.
Ak si trúfate na zmenu, nemáte sa čoho obávať. Celoročne sú vám dostupné všetky menované prísady. Ak ste zvyknutí na slovenskú kuchyňu, prechod na množstvo rýb, bieleho mäsa a zeleniny pre vás môže byť radikálny.
Začnite s deťmi
Prerod na stredomorského jedáka môže byť pre dospeláka problémový a pre niektorých konzervatívnych ľudí aj nemožný. Ak máte deti, začnite ich už odmala privykať na zdravšiu formu stravovania. Mäso a zelenina v obchodoch môžu mať zvýšené hodnoty dusičnanov, ktoré pre dospelý organizmus síce nepredstavujú problém, ale pre deti môžu. Preto je vhodné vašich potomkov prikrmovať špeciálne vyrábanými a určenými priamo pre danú vekovú kategóriu dojčiat a malých detí.
Návyk detí na rybie mäso by sa mal začať pestovať približne od jedného roku. Inak sa môže stať, že v staršom veku ho budú odmietať.
Jednoduchá príprava
Stredomorské menu nie je časovo ani prípravou náročné. Zvyčajne ide o sled jednoduchých úkonov s použitím a kombináciou skvelých surovín. Uvidíte, že sa vám po ňom bude ľahko dýchať a nebudete mať pocit totálneho preplnenia. Najete sa jednoducho tak, že vám to bude stačiť a pritom ostanete ľahký ako pierko. A ak popri jedle budete popíjať kvalitné víno, ste na najlepšej ceste stať sa milovníkom stredomorskej kuchyne.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.