Korzár logo Korzár
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

Dary stredomorskej kuchyne

Stredomorská kuchyňa patrí medzi najzdravšie. Tomuto prívlastku vďačí za výber surovín a ich príprave na olivovom oleji.

Morské špeciality už dávno nie sú len doménou dovoleniek. Príchuť Stredomoria si môžete vniesť priamo do svojej kuchyne kedykoľvek, dokonca aj v zimnom období. Ľudia žijúci v stredomorskom regióne sú známi najvyššou priemernou dĺžkou života. Počty cukrovkárov, obéznych a kardiakov sú tu v rámci sveta najnižšie.

Prekvapiť môže fakt, že tunajší ľudia nemusia dodržiavať striktné stravovacie návyky. Najedia sa jednoducho vtedy, keď sú hladní. Najcharakteristickejším znakom stredomorskej kuchyne je, v porovnaní s ostatnými krajinami, nízka spotreba tukov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Práve to, že v stredomorskej strave je príjem takýchto tukov veľmi nízky a sú prirodzene nahradené zvýšeným príjmom nenasýtených mastných kyselín obsiahnutých hlavne v morských rybách a olivovom oleji, vedie u obyvateľov týchto oblastí k podstatne nižšiemu výskytu spomínaných civilizačných chorôb.

Blahodarný olivový olej

Olivový olej je známy vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie nadmieru prospešné. Pozitívne vplývajú na srdce a cievnu sústavu. Medzi nenasýtené mastné kyseliny patria omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny. Olivový olej pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, obmedzuje rozvoj aterosklerózy a pôsobí ochranne proti chorobám srdca.

Nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné pre ľudský organizmus, no nevie si ich vytvoriť sám. Preto ich prijímame zo stravy rovnako, ako väčšinu vitamínov. Medzi hlavné zdroje nenasýtených mastných kyselín patria morské ryby, rastlinné oleje, semienka a orechy.

Rybie mäso obsahuje okrem nenasýtených mastných kyselín aj množstvo vitamínov a minerálnych látok, napríklad jód, selén, vápnik. Bohaté sú tiež na bielkoviny.

Čaro stredomorskej kuchyne

Stredomorská kuchyňa je totiž vychýrená tým, že je plná fantázie a jemnej rafinovanosti, prináša dobrú náladu. Jedlo je vždy pripravené pestro, hýri farbami, lákavo vonia.

Jedlo zo Stredomoria je výnimočné samými zdravými prísadami. Nechýbajú ryby, biele mäso (kuracie a morčacie), veľa zeleniny. Ak by sme tento spôsob stravovania porovnali so slovenskou formou, treba povedať, že u nás prevláda skôr sýtejšia, tučnejšia a výživového hľadiska menej vyhovujúca strava.

Ak si trúfate na zmenu, nemáte sa čoho obávať. Celoročne sú vám dostupné všetky menované prísady. Ak ste zvyknutí na slovenskú kuchyňu, prechod na množstvo rýb, bieleho mäsa a zeleniny pre vás môže byť radikálny.

Začnite s deťmi

Prerod na stredomorského jedáka môže byť pre dospeláka problémový a pre niektorých konzervatívnych ľudí aj nemožný. Ak máte deti, začnite ich už odmala privykať na zdravšiu formu stravovania. Mäso a zelenina v obchodoch môžu mať zvýšené hodnoty dusičnanov, ktoré pre dospelý organizmus síce nepredstavujú problém, ale pre deti môžu. Preto je vhodné vašich potomkov prikrmovať špeciálne vyrábanými a určenými priamo pre danú vekovú kategóriu dojčiat a malých detí.

Návyk detí na rybie mäso by sa mal začať pestovať približne od jedného roku. Inak sa môže stať, že v staršom veku ho budú odmietať.

Jednoduchá príprava

Stredomorské menu nie je časovo ani prípravou náročné. Zvyčajne ide o sled jednoduchých úkonov s použitím a kombináciou skvelých surovín. Uvidíte, že sa vám po ňom bude ľahko dýchať a nebudete mať pocit totálneho preplnenia. Najete sa jednoducho tak, že vám to bude stačiť a pritom ostanete ľahký ako pierko. A ak popri jedle budete popíjať kvalitné víno, ste na najlepšej ceste stať sa milovníkom stredomorskej kuchyne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 612
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 930
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 223
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 734
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 418
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 073
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 671
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 638
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 534
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 239

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop