Možno ste už niekedy dumali nad tým, prečo z niektorých dávnych stavieb ostali len ruiny a niektoré stoja bez väčšieho porušenia dodnes. Asi aj laik si celkom správne povie, že to záleží najmä na použitom stavebnom materiále a na tom, ako a čím boli jednotlivé stavebné prvky spájané. Ukazuje sa, že Číňania mali svoj recept na dosiahnutie dlhovekosti svojich stavieb.
Traja čínski vedci publikovali nedávno v odbornom časopise Accounts of Chemical Research (niečo ako záznamy chemického výskumu) článok, v ktorom odhaľujú tajomstvo špeciálnej malty, ktorú Číňania používali už pred 1 500 rokmi i oveľa neskôr, pri výstavbe Veľkého čínskeho múra, ktorého dlhé úseky sú doteraz v perfektnom stave. Čínski vedci prišli na to, že vtedajší stavbári riedili hasené vápno ryžovou polievkou. V ryži sa vyskytuje polysacharid amylopektín, ktorý dodáva malte povestnú pevnosť. Navyše, táto látka podporuje rast kryštálov uhličitanu vápenatého. Čínski vedci vyskúšali svoje objavy v praxi tak, že primiešali rôzne množstvá ryže do vzoriek malty. Ukázalo sa, že takáto malta má lepšie pevnostné vlastnosti a lepšie odoláva poveternostným vplyvom ako bežné malty. Vedci preto odporúčajú používať túto nezvyklú zmes pri reštaurovaní starých stavieb. Mimochodom, s lepivosťou ryže sa môže stretnúť každý, kto navštívi pravú čínsku reštauráciu. Zrnká ryže, ktorú tam dostane, sa k sebe poriadne lepia a vytvárajú veľké zhluky - tie už nie je problém jesť paličkami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.