Na sviatočnom stole má prestretú údenú šunku, klobásky, syry, rôzne druhy mäsa, chren, vajíčka a veľkonočné koláčiky. Pre chuťové poháriky priam hotové gurmánske hody, pre váš organizmus? Nesmierny "zaberák." Poveľkonočným nevoľnostiam môžete zabrániť.
Veľkonočné sviatky trvajú v podstate dva dni. Škody však vedia napáchať poriadne. Spomeňte si na predchádzajúce roky, ako ste stonajúc, týždeň po Veľkonočnom pondelku preklínali všetky dobroty, ktoré ste do seba maškrtne napchali.
Údeninky
Najväčším nepriateľom tráviaceho systému sú mäsité jedlá. Na tanieri sa skvele vyníma na tenké plátky nakrájaná šunka, klobásy či slaninka. Pod príťažlivým zjavom a chuťou sa však ukrýva vysoký obsah soli, tukov, nasýtených mastných kyselín a chemických látok, ktoré vznikajú pri údení.
Keďže tieto pokrmy patria ku tradičným a neodmysliteľným súčastiam veľkonočného menu, nie je namieste zakazovať ich. Vyvarujte sa však údenín s vysokým obsahom tuku, vyberajte si skôr mäsitejšie výrobky - či už karé miesto krkovičky a mastnú slaninu nahraďte jej anglickou verziou. Zabúdať netreba ani na konzumované množstvá. Platí jednoduché pravidlo - čím symbolickejšie, tým lepšie.
Zdravé i škodlivé vajcia
Podobne to platí aj pri vajíčkach. Oddávna sú symbolom jari a naaranžované na mise vyzerajú pekne. Zároveň sú však plné cholesterolu. Ak však neprekročíte dennú dávku 300 mg, ste na dobrej ceste nezvyšovať si zbytočne jeho hladinu. Aby sme boli objektívni, treba povedať, že vajcia majú aj výživné hodnoty. Sú zdrojom bielkovín, kvalitného tuku s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, minerálnych látok a stopových prvkov.
Ak uberiete na mäse, pokojne pridajte na jeho prílohe - chrene. Je zdrojom vitamínov C, A a nerastných látok, čiže je zdraviu prospešný. Rovnako je to aj s inými druhmi zeleniny. Nemali by na sviatočnom stole chýbať. Paradajka, paprika, uhorky či reďkovky sú vhodným doplnkom k strave. Keď ich budete správne kombinovať, vyvážite príjem nezdravých pokrmov so zdravými.
Koláčiky a pijatika
Aké by to boli sviatky bez sladkých koláčov! Takej pochúťke málokto odolá. Pamätajte si však, radšej zjesť tri kúsky kysnutého koláča ako jeden ťažký krémový zákusok. Stačí, ak sa inšpirujete stravovaním našich predkov. Piekli len z toho, čo mali v špajze. Na maslové krémy nemali, preto boli koláče diétnejšie. Pripravte záviny, pletence a kysnuté koláče s makom, tvarohom, lekvárom a orechami. Do zákuskov dávajte rastlinné tuky namiesto živočíšnych.
K veľkonočnému hodovaniu nesmie chýbať alkohol. Len ťažko zrejme zabránite tomu, aby ste ho vy alebo vaši hostia nekonzumovali. Naša rada znie, radšej dva poháriky kvalitného suchého vína alebo dva poháre piva na trávenie ako tvrdý alkohol alebo striedanie rôznych druhov alkoholu. Minimálne hlava vás bude na druhý deň bolieť menej.
Hor sa von!
Sviatky sa pokúste stráviť aktívne. Menej toho pojete, nebudete zadebnení v byte, priklincovaní pri telke, nezjete tony jedla. Menej zdatní športovci si môžu naplánovať prechádzku s rodinou či priateľmi. Aktívnejší športovci uvítajú jarnú lyžovačku (súčasné podmienky na východe Slovenska sú na to stále ideálne), pešiu turistiku, ale i prvý sezónny výjazd na bicykli.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.