Pošvy listov sú hladké, jazýček je 3-5 mm dlhý, čepele sú ploché, široko čiarkovito kopijovité, až 15 mm široké, na líci sú slabo chlpaté a drsné. Súkvetie jednopohlavné, jednodomé, samičie kvety sú vo valcovitých šúľkoch v pazuchách listov a sú až do zrelosti obalené nafúknutými pošvami, z ktorých hore vyčnieva hustý zväzok niťovitých, brvitých blizien, samčie kvety sú vo vrcholovej, priamej metline zloženej z hustých, úzkych, až 20 cm dlhých paklasov. Klásky sú v dvojiciach, dolný sediaci, horný stopkatý, 2-kvetý, tyčinky sú 3, zrna sú nahé.
Jej pôvod je neznámy, ale vznikla asi ako mutant v Mexiku a dnes je hojne pestovaná v teplejších oblastiach celého sveta.
Je to predovšetkým obilnina, chlebovina (múka nemá lepok) a zelená krmovina. Z obiliek sa vyrába aj krupica. Odtučnená múka je veľmi výživná a ľahko stráviteľná. Vo farmácii sa užívajú blizny, ktoré obsahujú saponíny, flavóny, silicu, minerálne látky, hlavne draslík, alkaloid, trieslovinu, horčinu, živicu, hnedé farbivo, amíny, cukry, mastný olej a alantoín. Droga je močopudný prostriedok, osoží pri ťažkostiach s močením a pri močovom piesku, je to aj neškodný odtučňovací prostriedok a antidiabetikum. Má aj žlčopudné účinky. Pôsobí dráždivo na srdcový sval a zvyšuje krvný tlak. Farmaceuticky sa využíva aj mastný olej z kukuričných klíčkov. Obsahuje nenasytené mastné kyseliny, najmä kyselinu linolovú a olejovú, ďalej vitamín E. Šťava z mladých plodov sa zahusťuje na sirup a slúži ako sladidlo do konzerv. Kukuričný škrob sa využíva na výrobu dietetík, výživných prípravkov, vyrába sa z neho maltóza, sirupy, tvorí zložku púdrov a zásypov, užíva sa pri príprave tabliet a technicky sa užíva na aprétury a na prípravu špeciálnych škrobov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.