Korzár logo Korzár
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana
Nájdete nás na webe

Hm, hm - Štrúdľa

Bolo slnečné nedeľné ráno. Na stôl som prestrela biely obrus, aby som na ňom s majstrovskou zručnosťou vytiahla cesto, ktoré zakryje celý stôl a ešte cezeň bude aj vidieť.



Pravé ťahané cesto na báječnú štrúdľu ako od babičky.

Neviem, či viete, ale pri príprave pravého ťahaného štrúdľového cesta (nehovorím o barbaroch s lístkovým mrazeným cestom) je dôležitých mnoho okolností. Nielen kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku (inak by sa cesto pri ťahaní trhalo), ale aj tekutina, ktorá má byť vlažná, aby bielkoviny v múke lepšie napučali.

Cesto na skutočnú, originálnu štrúdľu, ktorú vám servírujú čašníčky v tirolských krojoch v rakúskych Alpách alebo šikovné babičky, ak máte to šťastie, musí byť vláčne a pružné. Moje bolo príliš suché, tak som zo skúseností pridala trocha mlieka. Naopak, spomínam si, do lepkavého cesta treba zapracovať ešte trocha múky, spomenula som si. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa potom ťahá. Opakovala som si a miesila, miesila a miesila s nadšeným výrazom slastného očakávania. Pri odpočinutí cesta je dôležité prikryť ho nahriatym hrncom, lebo ak by obschlo, nedalo by sa s ním dobre pracovať.

Najdôležitejšou časťou práce je vyťahovanie. Cesto musí byť tenké a zároveň sa nesmie potrhať. Postupovala som od stredu k okrajom, pozorne a precízne, aby malo všade rovnakú hrúbku. Ruky mierne zovreté do pästí, podložené pod cesto, opatrne odťahujem od seba, čím cesto vyťahujem na všetky strany. Plát počas vyťahovania slabo potieram olejom, aby cesto zostalo vláčne a netrhalo sa. Nakoniec vytiahnuté cesto položím na pomúčený obrus a prstami vytiahnem aj okraje. Ešte odstrihnem hrubšie okraje a šťastne sa púšťam do finále.

Vytiahnuté cesto na bielom obruse znalecky kropím roztopeným maslom, plním najprv jablkovou plnkou s hrozienkami, potom tvarohovo-hrozienkovou zmesou s vanilkou a vajíčkom a napokon makovo-višňovou dobrotou. Postupne zviniem tri nádherné štrúdličky, končeky cesta stlačím, aby plnka pri pečení nevytiekla. Vkladám do stredne rozohriatej rúry, po piatich minútach teplotu znížim a pomaly pečiem do zlatista.

Pyšne vyberám nádherné, lesklé, do zlatista upečené zázračnice. Krájam, popíjam kávičku a baštím! Nádherne krehkú, hebučkú, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku...

Odrazu ma prebudilo hlasné odbíjanie zvonov na neďalekom kostole, ktoré hlásilo koniec nedeľnej omše. A namiesto voňavej štrúdle, ktorú som tri hodiny chystala a piekla, ma čakal v kuchyni vyschnutý rožok.

Dočká sa človek na tomto svete niekedy spravodlivosti? Odmeny za poctivo vykonanú prácu?

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 502
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 640
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 447
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 839
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 557
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 841
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 757
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 128
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 218
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 009

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop