Korzár logo Korzár
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Hm, hm - Štrúdľa

Bolo slnečné nedeľné ráno. Na stôl som prestrela biely obrus, aby som na ňom s majstrovskou zručnosťou vytiahla cesto, ktoré zakryje celý stôl a ešte cezeň bude aj vidieť.



Pravé ťahané cesto na báječnú štrúdľu ako od babičky.

Neviem, či viete, ale pri príprave pravého ťahaného štrúdľového cesta (nehovorím o barbaroch s lístkovým mrazeným cestom) je dôležitých mnoho okolností. Nielen kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku (inak by sa cesto pri ťahaní trhalo), ale aj tekutina, ktorá má byť vlažná, aby bielkoviny v múke lepšie napučali.

Cesto na skutočnú, originálnu štrúdľu, ktorú vám servírujú čašníčky v tirolských krojoch v rakúskych Alpách alebo šikovné babičky, ak máte to šťastie, musí byť vláčne a pružné. Moje bolo príliš suché, tak som zo skúseností pridala trocha mlieka. Naopak, spomínam si, do lepkavého cesta treba zapracovať ešte trocha múky, spomenula som si. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa potom ťahá. Opakovala som si a miesila, miesila a miesila s nadšeným výrazom slastného očakávania. Pri odpočinutí cesta je dôležité prikryť ho nahriatym hrncom, lebo ak by obschlo, nedalo by sa s ním dobre pracovať.

Najdôležitejšou časťou práce je vyťahovanie. Cesto musí byť tenké a zároveň sa nesmie potrhať. Postupovala som od stredu k okrajom, pozorne a precízne, aby malo všade rovnakú hrúbku. Ruky mierne zovreté do pästí, podložené pod cesto, opatrne odťahujem od seba, čím cesto vyťahujem na všetky strany. Plát počas vyťahovania slabo potieram olejom, aby cesto zostalo vláčne a netrhalo sa. Nakoniec vytiahnuté cesto položím na pomúčený obrus a prstami vytiahnem aj okraje. Ešte odstrihnem hrubšie okraje a šťastne sa púšťam do finále.

Vytiahnuté cesto na bielom obruse znalecky kropím roztopeným maslom, plním najprv jablkovou plnkou s hrozienkami, potom tvarohovo-hrozienkovou zmesou s vanilkou a vajíčkom a napokon makovo-višňovou dobrotou. Postupne zviniem tri nádherné štrúdličky, končeky cesta stlačím, aby plnka pri pečení nevytiekla. Vkladám do stredne rozohriatej rúry, po piatich minútach teplotu znížim a pomaly pečiem do zlatista.

Pyšne vyberám nádherné, lesklé, do zlatista upečené zázračnice. Krájam, popíjam kávičku a baštím! Nádherne krehkú, hebučkú, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku...

Odrazu ma prebudilo hlasné odbíjanie zvonov na neďalekom kostole, ktoré hlásilo koniec nedeľnej omše. A namiesto voňavej štrúdle, ktorú som tri hodiny chystala a piekla, ma čakal v kuchyni vyschnutý rožok.

Dočká sa človek na tomto svete niekedy spravodlivosti? Odmeny za poctivo vykonanú prácu?

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 806
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 077
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 384
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 258
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 634
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 551
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 306
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 326
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 300
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 10 712
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chaos, rady a málo miest. Košickí starostovia sa obávajú fiaska

Mali šesť dní na prípravu testovania: Dali sme bokom zdravý rozum.

Starostovia robia napriek kritike k okolnostiam všetko pre to, aby testovanie zvládli.
Lokalita Lapanč medzi Veľkým Šarišom a Prešovom. V diaľke vidieť stavbu R4 i Šarišský hrad.
Priechod pre chodcov na Levočskej ulici bude zmodernizovaný.

Od trinásťročnej vypýtal intímnu fotku, odsúdili ho za detskú pornografiu

Košičan dostal podmienku a zákaz kontaktu s maloletými.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop