Korzár logo Korzár
Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Hm, hm - Štrúdľa

Bolo slnečné nedeľné ráno. Na stôl som prestrela biely obrus, aby som na ňom s majstrovskou zručnosťou vytiahla cesto, ktoré zakryje celý stôl a ešte cezeň bude aj vidieť.



Pravé ťahané cesto na báječnú štrúdľu ako od babičky.

Neviem, či viete, ale pri príprave pravého ťahaného štrúdľového cesta (nehovorím o barbaroch s lístkovým mrazeným cestom) je dôležitých mnoho okolností. Nielen kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku (inak by sa cesto pri ťahaní trhalo), ale aj tekutina, ktorá má byť vlažná, aby bielkoviny v múke lepšie napučali.

Cesto na skutočnú, originálnu štrúdľu, ktorú vám servírujú čašníčky v tirolských krojoch v rakúskych Alpách alebo šikovné babičky, ak máte to šťastie, musí byť vláčne a pružné. Moje bolo príliš suché, tak som zo skúseností pridala trocha mlieka. Naopak, spomínam si, do lepkavého cesta treba zapracovať ešte trocha múky, spomenula som si. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa potom ťahá. Opakovala som si a miesila, miesila a miesila s nadšeným výrazom slastného očakávania. Pri odpočinutí cesta je dôležité prikryť ho nahriatym hrncom, lebo ak by obschlo, nedalo by sa s ním dobre pracovať.

Najdôležitejšou časťou práce je vyťahovanie. Cesto musí byť tenké a zároveň sa nesmie potrhať. Postupovala som od stredu k okrajom, pozorne a precízne, aby malo všade rovnakú hrúbku. Ruky mierne zovreté do pästí, podložené pod cesto, opatrne odťahujem od seba, čím cesto vyťahujem na všetky strany. Plát počas vyťahovania slabo potieram olejom, aby cesto zostalo vláčne a netrhalo sa. Nakoniec vytiahnuté cesto položím na pomúčený obrus a prstami vytiahnem aj okraje. Ešte odstrihnem hrubšie okraje a šťastne sa púšťam do finále.

Vytiahnuté cesto na bielom obruse znalecky kropím roztopeným maslom, plním najprv jablkovou plnkou s hrozienkami, potom tvarohovo-hrozienkovou zmesou s vanilkou a vajíčkom a napokon makovo-višňovou dobrotou. Postupne zviniem tri nádherné štrúdličky, končeky cesta stlačím, aby plnka pri pečení nevytiekla. Vkladám do stredne rozohriatej rúry, po piatich minútach teplotu znížim a pomaly pečiem do zlatista.

Pyšne vyberám nádherné, lesklé, do zlatista upečené zázračnice. Krájam, popíjam kávičku a baštím! Nádherne krehkú, hebučkú, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku...

Odrazu ma prebudilo hlasné odbíjanie zvonov na neďalekom kostole, ktoré hlásilo koniec nedeľnej omše. A namiesto voňavej štrúdle, ktorú som tri hodiny chystala a piekla, ma čakal v kuchyni vyschnutý rožok.

Dočká sa človek na tomto svete niekedy spravodlivosti? Odmeny za poctivo vykonanú prácu?

Neprehliadnite tiež

Sľubujú dôchodcom výhru za nákup. Peniaze nedorazia

Dôverčivý 97-ročný dôchodca minul na produkty už vyše 250 eur.

Konkurz na šéfarchitekta Raši zrušil. Jeden uchádzač bol málo

Jediná nevylúčená záujemkyňa vraví, že chápe, čo to pre ňu znamená.

Kde je mafián Nigut? Zatykač má vyše štyri roky

Špekuluje sa, že už je po smrti. Okoličány spomína na posledné stretnutie.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

SVET

Amerika nemá rozpočet. Zastaví sa život v krajine?

Takzvaný shutdown bude stáť Američanov miliardy dolárov.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 482
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 889
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 309
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 089
  5. Kam do tepla v januári? 1 755
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 418
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 402
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 146
  9. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 973
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop