Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Dušan Zajaroš prezradil recept na medovinu

Medovinu, typický slovenský nápoj, možno s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Jej hlavnou zložkou je totiž med, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami.

Medovina. Láka už na pohľad...(Zdroj: Ilustračné foto: Michal Frank)



NIŽNÁ OLŠAVA. Dušan Zajaroš z Nižnej Olšavy sa výrobe tohto lahodného zlatistého moku venuje už 25 rokov.

"Pri výrobe medoviny je veľmi dôležitý postup. Na výslednú kvalitu má vplyv hneď niekoľko vecí. Napríklad to, aký med sa použije, či kvetový, lesný, alebo iný druh. Ďalším komponentom sú kvalitné kvasinky. Ja si ich objednávam cez Výskumný ústav včelársky v Čechách," vysvetlil dlhoročný včelár.

Základom je medový roztok

Na výrobu medoviny sú potrebné vhodné nádoby, ale aj podmienky optimálne na kvasenie. "Ja mám tepelné boxy, v ktorých je stabilná teplota. Medovina totiž najlepšie kvasí pri teplote 25-28 stupňov. Dĺžka kvasenia závisí od toho, koľko cukru obsahuje zákvas a z akých kvasiniek bol urobený," hovorí D. Zajaroš a dodáva, že najskôr je potrebné urobiť malé množstvo zákvasu, kde sa rozmnožia kvasinky.

"Základom je medový roztok. Med sa rozpustí vo vode v pomere jedna ku dvom. Na 50-litrový sud treba 30 litrov vody a 15 litrov medu. Roztok sa varí asi hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Tie vyplávajú vo forme peny na povrch, potom sa pena pozbiera a ostane číry roztok. Ten sa nechá vychladnúť na zhruba 25 stupňov, naleje sa do čistých nádob, pridajú sa kvasinky a fosforečnan amónny. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení," prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: "Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Medovina sa kvasí 4 až 7 týždňov v závislosti od zákvasu a obsahu cukru. Roztok s nižším obsahom cukru vykvasí rýchlejšie, naopak, roztok s vyšším obsahom cukru, v našom prípade medu, pomalšie. Konečný výsledok závisí od pomerov, druhu medu, dôležité je dostatočné vykvasenie. Čím vyšší obsahu medu, tým väčšie grády má medovina."

Zlatistý mok sa prvýkrát stáča približne po šiestich týždňoch kvasenia. Vtedy sa oddelí číra tekutina od kalu obsahujúceho prevažne odumreté kvasinky, znovu sa zapečatí, osadí sa pípa a 3 až 4 mesiace dozrieva. Až potom sa konečný produkt stáča do fliaš, podľa odborníka na výrobu medoviny je ideálne nechať ju dozrievať ešte ďalší rok.

Kvalitná medovina by sa mala vyznačovať čírosťou, vôňou, trošku sladšou chuťou, niektorí fajnšmekri preferujú rôzne bylinné prísady. Môže sa upravovať zohrievaním, dokonca ešte prisladiť medom. "U medoviny by mal byť obsah alkoholu približne 15 percent. Niektorí ľudia si cenia určitú horkosť. Tá sa dá dosiahnuť prísadami rôznych bylín, ale aj dozrievaním. Čím je medovina staršia, tým má väčšiu horkosť," dodal Dušan Zajaroš.

Neprehliadnite tiež

V obrazoch: Pohreb grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej

Jej urnu s pozostatkami uložili do hrobu na hrade Krásna Hôrka.

Košická župa chce predať budovu v širšom centre Košíc

Sídli v nej rómske profesionálne divadlo Romathan. Bude sa sťahovať.

Miss Domaša 2017 sa stala folkloristka Zuzka

Náhradný termín populárnej akcie tentoraz krásku našiel.

Tri desiatky obcí čakajú doplňujúce voľby. Aj na východe

Svojich zástupcov si budú voliť v polovici októbra.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

EKONOMIKA

Slovák vytvoril nový dizajn pre TANAP, majú oň záujem

Baví ho, keď sa môže podieľať propagácii Slovenska.

BRATISLAVA

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy.

SVET

Klamali aj intrigovali. Všetci prezidentovi muži, ktorí skončili

Za sedem mesiacov skončili takmer všetci Trumpovi spolupracovníci.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 957
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 370
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 638
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 347
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 705
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 419
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 201
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 152
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 842
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 722

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop