Korzár logo Korzár
Utorok, 24. máj, 2022 | Meniny má Ela

Dušan Zajaroš prezradil recept na medovinu

Medovinu, typický slovenský nápoj, možno s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Jej hlavnou zložkou je totiž med, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami.

Medovina. Láka už na pohľad...Medovina. Láka už na pohľad... (Zdroj: Ilustračné foto: Michal Frank)



NIŽNÁ OLŠAVA. Dušan Zajaroš z Nižnej Olšavy sa výrobe tohto lahodného zlatistého moku venuje už 25 rokov.

"Pri výrobe medoviny je veľmi dôležitý postup. Na výslednú kvalitu má vplyv hneď niekoľko vecí. Napríklad to, aký med sa použije, či kvetový, lesný, alebo iný druh. Ďalším komponentom sú kvalitné kvasinky. Ja si ich objednávam cez Výskumný ústav včelársky v Čechách," vysvetlil dlhoročný včelár.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je medový roztok

Na výrobu medoviny sú potrebné vhodné nádoby, ale aj podmienky optimálne na kvasenie. "Ja mám tepelné boxy, v ktorých je stabilná teplota. Medovina totiž najlepšie kvasí pri teplote 25-28 stupňov. Dĺžka kvasenia závisí od toho, koľko cukru obsahuje zákvas a z akých kvasiniek bol urobený," hovorí D. Zajaroš a dodáva, že najskôr je potrebné urobiť malé množstvo zákvasu, kde sa rozmnožia kvasinky.

SkryťVypnúť reklamu

"Základom je medový roztok. Med sa rozpustí vo vode v pomere jedna ku dvom. Na 50-litrový sud treba 30 litrov vody a 15 litrov medu. Roztok sa varí asi hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Tie vyplávajú vo forme peny na povrch, potom sa pena pozbiera a ostane číry roztok. Ten sa nechá vychladnúť na zhruba 25 stupňov, naleje sa do čistých nádob, pridajú sa kvasinky a fosforečnan amónny. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení," prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: "Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Medovina sa kvasí 4 až 7 týždňov v závislosti od zákvasu a obsahu cukru. Roztok s nižším obsahom cukru vykvasí rýchlejšie, naopak, roztok s vyšším obsahom cukru, v našom prípade medu, pomalšie. Konečný výsledok závisí od pomerov, druhu medu, dôležité je dostatočné vykvasenie. Čím vyšší obsahu medu, tým väčšie grády má medovina."

Zlatistý mok sa prvýkrát stáča približne po šiestich týždňoch kvasenia. Vtedy sa oddelí číra tekutina od kalu obsahujúceho prevažne odumreté kvasinky, znovu sa zapečatí, osadí sa pípa a 3 až 4 mesiace dozrieva. Až potom sa konečný produkt stáča do fliaš, podľa odborníka na výrobu medoviny je ideálne nechať ju dozrievať ešte ďalší rok.

Kvalitná medovina by sa mala vyznačovať čírosťou, vôňou, trošku sladšou chuťou, niektorí fajnšmekri preferujú rôzne bylinné prísady. Môže sa upravovať zohrievaním, dokonca ešte prisladiť medom. "U medoviny by mal byť obsah alkoholu približne 15 percent. Niektorí ľudia si cenia určitú horkosť. Tá sa dá dosiahnuť prísadami rôznych bylín, ale aj dozrievaním. Čím je medovina staršia, tým má väčšiu horkosť," dodal Dušan Zajaroš.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Chceš prácu v IT?
  3. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  4. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  5. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  6. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  7. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. 6 praktických tipov - ako na sušenie potravín v sušičke
  2. Cukrovka skracuje dĺžku života
  3. Hluk v školských triedach sa dá riešiť izoláciou
  4. Chceš prácu v IT?
  5. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  6. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  7. ZŠ v Moldave nad Bodvou bola súčasťou projektu ENGIE Eco školy
  8. Zelenší dvor pre ZŠ Hviezdoslava vďaka projektu ENGIE Eco školy
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 132
  2. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 2 628
  3. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 2 383
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 330
  5. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 694
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 623
  7. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 017
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 814

Blogy SME

  1. Matúš Šutaj Eštok: Bezprecedentný nátlak alebo ovplyvňovanie sudcov je zjavne dovolené?
  2. Róbert Thomas: Ako láska z Horského parku zasiahla do našej rodiny
  3. Dušan Koniar: Matovičovo skrutínium
  4. Robert Škerko: Naša cesta na zámok pri Lučenci !
  5. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: detail streliska na galeone zo 17. storočia
  6. Tomáš Sedílek: Dánsko a jeho rozprávkové výkony nás môžu poslať domov.
  7. Irena Šimuneková: Zvolen - Pustý hrad
  8. Štefan Bukovan: Obranný priemysel a ozbrojené sily vo svete (2022-13) –1.5. – 10.5.2022
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 10 091
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 795
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 5 113
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 4 155
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 3 237
  6. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 216
  7. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 3 175
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 247
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  8. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik dostal osemročný nepodmienečný trest.

Najvyšší súd odsúdil Kováčika na osemročný trest s minimálnym stupňom stráženia.


a 1 ďalší 1 h
Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Až teraz by sa mal Fico začať báť.


7m
Dušan Kováčik na Najvyššom súde.

Nebol prvým špeciálnym prokurátorom. Úradu urobil hanbu.


43m
Ilustračné foto.

Vojna na Ukrajine trvá už tri mesiace.


a 5 ďalší 14 h

Blogy SME

  1. Matúš Šutaj Eštok: Bezprecedentný nátlak alebo ovplyvňovanie sudcov je zjavne dovolené?
  2. Róbert Thomas: Ako láska z Horského parku zasiahla do našej rodiny
  3. Dušan Koniar: Matovičovo skrutínium
  4. Robert Škerko: Naša cesta na zámok pri Lučenci !
  5. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: detail streliska na galeone zo 17. storočia
  6. Tomáš Sedílek: Dánsko a jeho rozprávkové výkony nás môžu poslať domov.
  7. Irena Šimuneková: Zvolen - Pustý hrad
  8. Štefan Bukovan: Obranný priemysel a ozbrojené sily vo svete (2022-13) –1.5. – 10.5.2022
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 10 091
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 795
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 5 113
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 4 155
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 3 237
  6. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 216
  7. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 3 175
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 247
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  8. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu