Korzár logo Korzár

Dušan Zajaroš prezradil recept na medovinu

Medovinu, typický slovenský nápoj, možno s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Jej hlavnou zložkou je totiž med, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami.

Medovina. Láka už na pohľad...Medovina. Láka už na pohľad... (Zdroj: Ilustračné foto: Michal Frank)



NIŽNÁ OLŠAVA. Dušan Zajaroš z Nižnej Olšavy sa výrobe tohto lahodného zlatistého moku venuje už 25 rokov.

"Pri výrobe medoviny je veľmi dôležitý postup. Na výslednú kvalitu má vplyv hneď niekoľko vecí. Napríklad to, aký med sa použije, či kvetový, lesný, alebo iný druh. Ďalším komponentom sú kvalitné kvasinky. Ja si ich objednávam cez Výskumný ústav včelársky v Čechách," vysvetlil dlhoročný včelár.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je medový roztok

Na výrobu medoviny sú potrebné vhodné nádoby, ale aj podmienky optimálne na kvasenie. "Ja mám tepelné boxy, v ktorých je stabilná teplota. Medovina totiž najlepšie kvasí pri teplote 25-28 stupňov. Dĺžka kvasenia závisí od toho, koľko cukru obsahuje zákvas a z akých kvasiniek bol urobený," hovorí D. Zajaroš a dodáva, že najskôr je potrebné urobiť malé množstvo zákvasu, kde sa rozmnožia kvasinky.

SkryťVypnúť reklamu

"Základom je medový roztok. Med sa rozpustí vo vode v pomere jedna ku dvom. Na 50-litrový sud treba 30 litrov vody a 15 litrov medu. Roztok sa varí asi hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Tie vyplávajú vo forme peny na povrch, potom sa pena pozbiera a ostane číry roztok. Ten sa nechá vychladnúť na zhruba 25 stupňov, naleje sa do čistých nádob, pridajú sa kvasinky a fosforečnan amónny. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení," prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: "Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Medovina sa kvasí 4 až 7 týždňov v závislosti od zákvasu a obsahu cukru. Roztok s nižším obsahom cukru vykvasí rýchlejšie, naopak, roztok s vyšším obsahom cukru, v našom prípade medu, pomalšie. Konečný výsledok závisí od pomerov, druhu medu, dôležité je dostatočné vykvasenie. Čím vyšší obsahu medu, tým väčšie grády má medovina."

Zlatistý mok sa prvýkrát stáča približne po šiestich týždňoch kvasenia. Vtedy sa oddelí číra tekutina od kalu obsahujúceho prevažne odumreté kvasinky, znovu sa zapečatí, osadí sa pípa a 3 až 4 mesiace dozrieva. Až potom sa konečný produkt stáča do fliaš, podľa odborníka na výrobu medoviny je ideálne nechať ju dozrievať ešte ďalší rok.

Kvalitná medovina by sa mala vyznačovať čírosťou, vôňou, trošku sladšou chuťou, niektorí fajnšmekri preferujú rôzne bylinné prísady. Môže sa upravovať zohrievaním, dokonca ešte prisladiť medom. "U medoviny by mal byť obsah alkoholu približne 15 percent. Niektorí ľudia si cenia určitú horkosť. Tá sa dá dosiahnuť prísadami rôznych bylín, ale aj dozrievaním. Čím je medovina staršia, tým má väčšiu horkosť," dodal Dušan Zajaroš.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ada

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 335
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 019
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 166
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 558
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 380
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 111
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 773
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 407
  1. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  2. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  3. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  4. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  5. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  6. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  7. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  8. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 983
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 003
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 904
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 957
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 407
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 217
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 931
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 481
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  2. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  3. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  4. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  5. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  6. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  7. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  8. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 983
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 003
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 904
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 957
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 407
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 217
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 931
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 481
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu