Korzár logo Korzár
Utorok, 30. máj, 2023 | Meniny má Ferdinand

Dušan Zajaroš prezradil recept na medovinu

Medovinu, typický slovenský nápoj, možno s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Jej hlavnou zložkou je totiž med, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami.

Medovina. Láka už na pohľad...Medovina. Láka už na pohľad... (Zdroj: Ilustračné foto: Michal Frank)



NIŽNÁ OLŠAVA. Dušan Zajaroš z Nižnej Olšavy sa výrobe tohto lahodného zlatistého moku venuje už 25 rokov.

"Pri výrobe medoviny je veľmi dôležitý postup. Na výslednú kvalitu má vplyv hneď niekoľko vecí. Napríklad to, aký med sa použije, či kvetový, lesný, alebo iný druh. Ďalším komponentom sú kvalitné kvasinky. Ja si ich objednávam cez Výskumný ústav včelársky v Čechách," vysvetlil dlhoročný včelár.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je medový roztok

Na výrobu medoviny sú potrebné vhodné nádoby, ale aj podmienky optimálne na kvasenie. "Ja mám tepelné boxy, v ktorých je stabilná teplota. Medovina totiž najlepšie kvasí pri teplote 25-28 stupňov. Dĺžka kvasenia závisí od toho, koľko cukru obsahuje zákvas a z akých kvasiniek bol urobený," hovorí D. Zajaroš a dodáva, že najskôr je potrebné urobiť malé množstvo zákvasu, kde sa rozmnožia kvasinky.

SkryťVypnúť reklamu

"Základom je medový roztok. Med sa rozpustí vo vode v pomere jedna ku dvom. Na 50-litrový sud treba 30 litrov vody a 15 litrov medu. Roztok sa varí asi hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Tie vyplávajú vo forme peny na povrch, potom sa pena pozbiera a ostane číry roztok. Ten sa nechá vychladnúť na zhruba 25 stupňov, naleje sa do čistých nádob, pridajú sa kvasinky a fosforečnan amónny. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení," prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: "Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Medovina sa kvasí 4 až 7 týždňov v závislosti od zákvasu a obsahu cukru. Roztok s nižším obsahom cukru vykvasí rýchlejšie, naopak, roztok s vyšším obsahom cukru, v našom prípade medu, pomalšie. Konečný výsledok závisí od pomerov, druhu medu, dôležité je dostatočné vykvasenie. Čím vyšší obsahu medu, tým väčšie grády má medovina."

Zlatistý mok sa prvýkrát stáča približne po šiestich týždňoch kvasenia. Vtedy sa oddelí číra tekutina od kalu obsahujúceho prevažne odumreté kvasinky, znovu sa zapečatí, osadí sa pípa a 3 až 4 mesiace dozrieva. Až potom sa konečný produkt stáča do fliaš, podľa odborníka na výrobu medoviny je ideálne nechať ju dozrievať ešte ďalší rok.

Kvalitná medovina by sa mala vyznačovať čírosťou, vôňou, trošku sladšou chuťou, niektorí fajnšmekri preferujú rôzne bylinné prísady. Môže sa upravovať zohrievaním, dokonca ešte prisladiť medom. "U medoviny by mal byť obsah alkoholu približne 15 percent. Niektorí ľudia si cenia určitú horkosť. Tá sa dá dosiahnuť prísadami rôznych bylín, ale aj dozrievaním. Čím je medovina staršia, tým má väčšiu horkosť," dodal Dušan Zajaroš.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. V Bratislave sa koná Globsec
  5. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  6. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  7. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  8. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  1. Content agency mení svoje meno na Contedy
  2. Ako správne napúšťať bazén
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  4. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  5. Život je moc krátky, aby ste ho prekosili
  6. Kto stretne legendárneho Ronalda?
  7. Modrovlasý gamer Michal: Tu sú moje tipy pre Digitálneho žiaka
  8. V Bratislave sa koná Globsec
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 10 225
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 917
  3. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 359
  4. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 102
  5. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 3 895
  6. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 498
  7. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 390
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 1 971

Blogy SME

  1. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Nórske inšpirácie alebo lekcia z rozmanitosti
  2. Ján Šeďo: Zjazd KSS pod obrázkami masových vrahov, zobuďte GP !
  3. Dušan Kelle: Goodbye DM
  4. Jozef Varga: Horkýže Slíže boli v mojom hľadáčiku, keď ešte vydali prvé kazety
  5. Milan Kuruc: Zamestnanci, nepodpisujte bludy bez rozmyslu!
  6. Jozef Varga: AC/DC som objavil niekedy v r.1980
  7. Samuel Ivančák: NOLA je slang pre New Orleans a tiež názov nového albumu Petra Lipu
  8. Samuel Ivančák: 80 rokov života s hudbou. Peter Lipa jubiluje
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 687
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 36 967
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 36 410
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 423
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 21 048
  6. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 8 325
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 468
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 062
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Nórske inšpirácie alebo lekcia z rozmanitosti
  2. Ján Šeďo: Zjazd KSS pod obrázkami masových vrahov, zobuďte GP !
  3. Dušan Kelle: Goodbye DM
  4. Jozef Varga: Horkýže Slíže boli v mojom hľadáčiku, keď ešte vydali prvé kazety
  5. Milan Kuruc: Zamestnanci, nepodpisujte bludy bez rozmyslu!
  6. Jozef Varga: AC/DC som objavil niekedy v r.1980
  7. Samuel Ivančák: NOLA je slang pre New Orleans a tiež názov nového albumu Petra Lipu
  8. Samuel Ivančák: 80 rokov života s hudbou. Peter Lipa jubiluje
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 687
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 36 967
  3. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 36 410
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 423
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 21 048
  6. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 8 325
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 468
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 062
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu