Pre niektorých je to ako krmivo pre zvieratá. Druhí to zase považujú za skvelú lahôdku, ktorou energeticky naštartujú svoj deň a nestojí ich to žiadne kalórie navyše. Pokrm, ktorý možno pripraviť na viacero spôsobov, či už ako ľahké raňajky, alebo ako zdravý dezert, ktorý podávate priateľom po chutnom obede. Müsli.
Odborníci na zdravú výživu sa vo väčšine zhodujú, že cesta k dokonalej postave vedie cez konzumáciu müsli. Najlepšie, ak ho budete pravidelne raňajkovať. Treba tu však rozlišovať medzi tým pôvodným müsli a tým umelo vyrobeným.
Prírodné müsli
Ak v obchodoch nájdete müsli chrumkavé, opečené na oleji a pocukrované, je to zlá voľba pre ľudí, ktorí trpia nadváhou, alebo tých, ktorí sa usilujú schudnúť. Pre nich je vhodné pravé sypané müsli. To je určite zdravé a schudnete z neho. Malo by byť vyrobené z ovsených vločiek, ktoré sú základom každého müsli, orechov, ovocia a lyžičky medu. Musí byť bez pridaných umelých látok, konzervantov a cukrov.
Pôvodná receptúra však bola mnoho ráz upravovaná, preto sa do nej dostali aj prvky, ktoré nie sú pre diétu a zdravie najvhodnejšie. Ide o pridané látky ako cukor, farbivá, čokoláda. Aj napriek tomu je v müsli stále viac pozitívneho ako negatívneho. Obsahujú veľa vlákniny, vitamínov, bielkovín, sacharidov, aminokyselín a aj zdravých tukov.
Zdravé ovsené vločky
Ovsené vločky ako základná zložka tohto pokrmu sú zdrojom vlákniny, vitamínu B, draslíka, forforu, vápnika, horčíka a železa. Ovos pomáha pri liečbe žalúdočných problémov, ale aj kožného ekzému. Ovsené vločky tiež posilňujú organizmus pri vyčerpaní a únave. Obsahujú tiež množstvo fytochemických látok a majú vhodnú skladbu aminokyselín, ktoré sú potrebné pre stavbu a výživu svalov.
Vláknina, ktorú obsahujú ovsené vločky a teda aj müsli, pomáha spriechodniť črevá, čím sa vyhnete zápche a zbytočne nafúknutému bruchu. Spmaľuje tiež vstrebávanie sacharidov, čím znižuje riziko kolísania hladiny krvného cukru. Znižuje tiež hladinu cholesterolu.
Odporúčaná denná dávka vlákniny je približne 25 až 30 gramov. Veľmi malým deťom sa neodporúča, pretože ich tráviaci systém nie je veľmi zrelý, a tak ju nedokáže stráviť.
Veľa energie = vyššia spotreba
Ak sa rozhodnete diétovať s müsli, musíte si uvedomiť, že je veľmi energeticky bohaté, a tak si jeho výdaj musíte správne rozdeliť. Müsli je najvhodnejšie konzumovať ráno, keď deň štartujete. Budete mať dostatok energie až do obeda, zasýti vás a vy sa zbavíte pocitu hladu. Okrem toho vám urýchli trávenie. Ak ho zjete priveľa, malo by to na vás opačný jojo efekt, ako ste si priali. Ak získanú energiu neminiete, ľahko sa vám usadí do tukových vankúšikov.
Preto je tak ako pri každej diéte dobré venovať sa aj energetickému výdaju, to znamená, že sa musíte prinútiť telesne cvičiť. Výber je už len na vás - beh, bicykel, aerobik.
Domáca výroba
Najlepší spôsob, ako získať zdravé müsli je vyrobiť si ho doma. Stačí zmiešať vločky, kúsky ovocia, orechy, lyžičku citrónovej šťavy, medu a prípadne aj malé kúsky kvalitnej čokolády. Dámam, ktoré držia diétu, odporúčame, aby poslednú ingredienciu vynechali.
Recepty
Jogurtové
Ak patríte medzi vyznávačov jogurtov, tento tip na recept je pre vás ako stvorený. V miske si zmiešajte nízkotučný biely jogurt s hrsťou ovsených vločiek. Pridajte ovocie, podľa toho, čo doma nájdete a dochuťte trochou medu.
Ovocné
Müsli je dobré v rôznych kombináciách. Tak napríklad s hrozienkami a bobuľovým ovocím. Pridajte trochu vytlačenej citrónovej šťavy a nechajte odstáť počas noci v chladničke. Ráno pridajte ďalšie druhy ovocia a masu zalejte trochou mlieka a oslaďte medom.
Müsli koláčiky
Naozaj originálny recept pre diétujúce ženy odporúča internetová stránka www.chudnutie-ako.sk. Potrebujete tieto ingrediencie: 750 g polotučného hrudkovitého tvarohu (3 ks)
400 g ovsených vločiek, 90 g hrozienok a 10 g surových mandlí na porciu.
Postup je nasledovný: Tvaroh, ovsené vločky a hrozienka premiešame vo väčšom hrnci. Zmes vysypeme na papierom vyložený plech a uťapkáme na tuhú vrstvu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180 stupňoch doružova. Po vychladnutí masu nakrájame na niekoľko kúskov (do desať). Odporúča sa zjesť jeden koláčik denne.
Ovsené vločky s hrozienkami prípadne aj orechami môžeme zomlieť, čím sa vytvorí homogénnejšia masa s jemnou štruktúrou. Prípadne môžeme pridať aj trochu vody, čím je koláčik vlhší, ale kratšie vydrží ako v suchšom skupenstve. Okrem hrozienok môžeme koláčik ozvláštniť iným sušeným ovocím ako borievky, slivky, ďatle, marhule či figy.
kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.