Listy sú striedavé, tuho kožovité, krátko stopkaté, podlhovasto kopijovité, ostro ostnato až hrotito pílkovité, končisté a holé. Majú dlhé prílistky. Samčie žltozelené kvety sú na báze samčích jahniad, majú 6 okvetných lístkov, 10-20 tyčiniek a sú usporiadané do vzpriamených jahniad. Samičie kvety sú po tri v
ostnatej čiaške, ktorá pri dozretí puká 2-4 chlopňami. Nažky (gaštany) sú okrúhlo vajcovité, končisté, s kožovitým hnedým oplodím.
Je pôvodný v Stredozemí a u nás dávno v teplejších oblastiach pestovaný, napr. v Jelenci pri Nitre. Vyžaduje nevápenatú pôdu. S pokračujúcou a už nezvratnou globálnou zmenou klímy miestami splaňuje.
Gaštan je medonosná rastlina. Má veľmi husté, kvalitné drevo, vyrábajú sa z neho vínne sudy. Jedlé pečené gaštany sa rozomieľali na múku a vyrábali sa z nich rôzne pokrmy, sú aj dnes pochuťkou. Ako liečivá rastlina sa užívajú plody. Droga obsahuje triesloviny v šupke, semená obsahujú okrem vody bielkoviny, sacharózu, dextrín a mastný olej. Miestami sa zberali aj listy a pripravovala sa z nich esencia. List je bohatý na triesloviny elagového typu, kyselinu galovú, ďalej obsahuje glykozidy, minerálne látky - železo, horčík a fosfor, pektíny, cukry, inozit a živicu. Zápar a tekutý extrakt má expektoračný účinok a užíva sa ako bronchosedatívum, napr. pri čiernom kašli, užíva sa aj studený macerát. Droga sa často kombinuje s listom skorocelu, eukalyptu, s koreňom sladkého drievka a vňaťou rosičky. Z toho sa pripravuje odvar. Kôra slúži proti hnačkám, okrem trieslovín obsahuje fytosterín, živicu, mastné kyseliny, flobafény a invertný cukor.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.