SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Vladimír Cicman s manželkou býva na novoveskom sídlisku. Svoje kráľovstvo má v jednej zo záhradkárskych osád. Záhradkár s úsmevom hovorí, že hlavne na indické uhorky sa chodievajú ľudia pozerať cez plot. Neraz zvedavcov odmenil darčekom - uhorkou meter dlhou.
Záhradníčia s fantáziou
"Indické uhorky vyžadujú viac prehnojenú pôdu, inak je ich pestovanie vcelku bežné," hovorí V. Cicman. Čo je dôležité, keďže uhorky sú popínavé rastliny, vyžadujú aj päťmetrovú konštrukciu. Cicmanovci popustili v tomto prípade uzdu fantázii. "V tomto roku nám jabloň nerodí, preto sme rastliny nasmerovali tak, aby sa popínali aj na konáre jablone. Zo stromu nám preto viseli obrovské uhorky," s úsmevom opisuje V. Cicman.
Indická uhorka je zaujímavá aj tým, že krásne kvitne. Obrovské rastliny boli plné bielych kvetov. Čo je zvláštne, z uhorky si domáci kedykoľvek odrezali napríklad dvadsať centimetrov a plod bez problémov dorastal ďalej.
Chuť uhorky, paradajky a papriky dokopy
Cicmanovci dostali semiačka indickej uhorky od známych. Aj ačokču majú z Bratislavy od príbuzných. "Indické uhorky chutia podobne ako bežné, ktoré sú známe v našich zemepisných šírkach. Spracovávame ich na rôzny spôsob. Zavárame ich ako čalamádu, z čerstvých sme pripravovali šaláty k mäsu," vysvetľuje V. Cicman.
Ačokča je zelený plod veľký asi ako pol prsta dospelého človeka. Má podlhovastý tvar a chutí ako uhorka s paradajkou a paprikou dokopy. Tiež je to popínavá rastlina, na rozdiel od uhorky jej biele kvety sú úplne drobné.
Aj chutné ačokče Cicmanovci spracovávajú na všakovaký spôsob. "Sušíme ich a potom v zime nimi ochucujeme polievky. Zavárame ich v kyslom náleve. Veľmi chutné sú však aj čerstvé," hovorí záhradkár zo Spišskej Novej Vsi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.