orí nepitná morská voda.
Mnohé krajiny, v ktorých je len málo prirodzených zdrojov pitnej vody (patrí k nim napríklad Singapur), sú preto odkázané na odsoľovanie morskej vody. Doteraz sa používali dva hlavné princípy odsoľovania, pričom obidva sú energeticky veľmi náročné. Prvý je založený na ohreve a odparovaní vody, ktorá potom kondenzuje a zachytáva sa (už bez neodparenej soli). Energetická náročnosť tohto procesu je približne 10 kWh na kubík získanej pitnej vody.
Druhý spôsob je založený na tzv. reverznej osmóze, pri ktorej je voda pretláčaná cez špeciálne filtre. Tento spôsob si vyžaduje približne 3 kWh elektrickej energie na kubík vody. Vláda Singapuru sa rozhodla znížiť vysoké náklady na pitnú vodu a založila združenie Waterhub, ktorého cieľom je vyvinúť úspornejšie metódy odsoľovania morskej vody. V rámci tohto združenia vyvinul vývojový tím firmy Siemens novú koncepciu odsoľovania, pri ktorej sa soli z morskej vody odstraňujú účinkom elektrického poľa. Pri priložení elektrického poľa putujú ióny sodíka na negatívne nabitú anódu, zatiaľ čo ióny chlóru sú pritiahnuté kladne nabitou katódou. Nový princíp odsoľovania morskej vody potrebuje len 1,5 kWh na prípravu kubického metra čistej vody.
Firma Siemens by mala do roku 2011 vybudovať demonštračné zariadenie, ktoré by malo preukázať praktickú využiteľnosť nového princípu odsoľovania.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.