Korzár logo Korzár

Slovenské dediny brázdi bosý pekár

LAJOS DROFTI nie je pre Gemerčanov neznámym Maďarom. Sú obce, ktoré ho pozývajú piecť tradičný chlieb pravidelne. Počas nedávneho Gemersko-turnianskeho festivalu ťahal po slovenských a maďarských prihraničných obciach takmer 24-hodinovky. Spal jednu, dve

Hotovo. Stačí oprášiť povrch chleba od múky a netreba z neho škriabať pripečené časti, ako voľakedy.Hotovo. Stačí oprášiť povrch chleba od múky a netreba z neho škriabať pripečené časti, ako voľakedy. (Zdroj: Stela Krausová)

hodiny a brázdil so svojím bicyklom dediny, ktoré majú pôvodné pece na pečenie chleba.

ARDOVO. Lajos je tradičný pekár. Zdôrazňuje slovo tradičný, pretože v doslovnom preklade z maďarského jazyka znie jeho povolanie pekár strážiaci tradície. Prízvukuje, že neznáša umeliny, ktoré sa dnes pridávajú do cesta. Z kadejakých éčok v potravinách je znechutený, a preto si pečie chlieb aj doma. Chlieb kúpený v obchode v jeho domácnosti nájdete len zriedka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neznáša umeliny

Lajos pochádza z maďarskej obce Ragály pri Kazincbarcike, blízko niekdajšieho slovensko-maďarského hraničného priechodu Kráľ – Bánréve. Už šesť rokov chodí piecť na miesta, kde majú buď pôvodné pece, alebo obnovené, no podľa pôvodných. Vymýšľa originálne recepty na pečivo. Návštevníci podujatí, na ktorých pečie, sa vždy tešia, s čím novým príde. Všetko však musí byť podľa tradičných receptúr.

"Chlieb z obchodu vám vydrží tak jeden, dva dni. Chlieb pečený z tradičných receptov vydrží aj týždeň," hovorí pri rozhorúčenej peci. Je v nej v pekárskom odeve a leje sa z neho tak, ako z každého, kto do miestnosti s pecou vojde.

SkryťVypnúť reklamu

Pečie bosý

Vo vnútri je odhadom 40 až 50 stupňov. Keď však Lajos vyberá z pece rozžeravené uhlíky, namiesto ktorých o chvíľu vojdú bochníky chleba, teplota sa zvyšuje na neznesiteľnú úroveň.

"Zvykol som si. Je to ako v saune. Mne to už neprekáža," smeje sa a prechádza sa po miestnosti bosý." Aj ma tak niektorí ľudia už volajú - bosý pekár."

Ďalšou zaujímavosťou pekára je, že hoci pečie v starých miestnostiach s nízkymi stropmi a miniatúrnymi okienkami, svetlo si nezapína. Zo zásady. Iné je to so svetlom a teplotou vo vonkajších peciach, a aj také majú niektoré dediny.

Teplotu v peci skúša vlastnou rukou

Pečenie chleba v peci vyžaduje jej správne nastavenie a je to hotové umenie. S uhlíkmi je vo vnútri pece 300 až 400 stupňov Celzia. Po ich vybratí, čo sa nezaobíde bez ohnivých lietajúcich iskier okolo a prachu, potrebuje dostať teplotu pece na 200 stupňov Celzia. Ako vie, kedy je správna teplota pece? Skúša to vlastnými rukami!

"Do pece naložím drevo a počkám, kým sa rozhorí. Uhlíky povyberám a nimi vlastne korigujem teplotu, aj keď pečiem niekoľko várok denne. Takže ich nevyhadzujem, prípadne ich ešte doplním. Keď sú uhlíky vonku, skúmam spodnú aj vrchnú časť pece, kam vložím bochníky. Vsuniem do stredu ruku. Keď okamžite páli, pec musím ochladiť," vysvetľuje a nalieva do otvoru vodu, ktorá okamžite zasyčí. "Keď voda vytvára na spodku otvoru také tancujúce guličky, viem, že spodok je dobrý. A vrchná časť otvoru je správne teplá vtedy, keď ma už ruka po vložení do pece nepáli a chvíľu ju v nej viem aj podržať."

SkryťVypnúť reklamu

Dôležitý je odležaný kvások

Pri pečení chleba upozorňuje, že dôležité je, aby bol kvások správne kyslý a odležaný na minimálne osem hodín. Pre kyslosť doňho namiesto vody pridáva srvátku.

"Tradičné receptúry som sa učil do starých ľudí," vysvetľuje. V repertoári má klasické chleby zo zemiakového cesta, menšie chleby, chlebové langoše podobajúce sa na pizzu, pagáče, bagety... To všetko pečie zásadne v tradičných peciach. Do pece v Ardove sa mu naraz vojde 11 malých a 6 väčších chlebov, ktoré dnu vhadzuje presne nacvičeným pohybom pomocou veľkého lopára s dlhou rúčkou.

Stačí chlieb poprášiť múkou

Polkilový chlieb vyberá z pece po 30 až 35 minútach, väčší po takmer hodine a na langoše stačí 15 až 20 minút.

"Chlieb pred vložením do pece nenatieram ničím. Len ho poprášim múkou. Niekedy starí ľudia vyberali chlieb na vrchu pripečený, a potom z neho to čierne zoškrabávali. Ja som pri tých rokoch pečenia prišiel na to, že stačí na vrch dať múku a tá ochráni chlieb pred spečením," dodáva Lajos a chystá ďalšiu várku chleba.

O chvíľu sa za ním len tak zapráši. A Lajos nasadne na svoj bicykel, zásadne totiž jazdí ním, a do ďalšej obce Gemera príde už o niekoľko dní.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 482
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 248
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 961
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 872
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 479
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 174
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 951
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 109
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  3. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  5. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  6. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  7. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  8. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  3. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  5. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  6. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  7. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  8. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu