Korzár logo Korzár
Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Pri grilovaní odstráňte prebytočný tuk, je nebezpečný

Grilovanie sa teší v posledných rokoch stále väčšej obľube, no nezanedbateľným faktom ostáva, že so sebou prináša aj určité riziká.



Ide o výskyt polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) a heterocyklických amínov. PAU sa tvoria rozkladom tuku pri vysokej teplote, pri horení dreva a pri vystavení mäsa veľkému priamemu ohňu.

Najvhodnejšie chudé mäso

Ak je mäso pri grilovaní nedostatočne tepelne spracované, hrozí riziko vzniku bakteriálnej infekcie - salmonelóz či e.coli. To platí aj v prípade, že sa pri grilovaní nedodržiava hygiena. Najvhodnejšie mäso na grilovanie je chudé, resp. nie príliš tučné. "Je potrebné odstrániť prebytočný tuk, pretože práve tuk, ktorý kvapká na rozžeravené uhlie, vytvára nebezpečné karcinogény," vysvetlila Katarína Kromerová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Negrilujte priamo v ohni

Potraviny sa podľa jej slov nesmú grilovať priamo v ohni, pretože mnohé karcinogénne látky vznikajú pri horení dreva a pri vystavení mäsa priamemu veľkému ohňu. "Aj z toho dôvodu sa ako najvhodnejšie javí grilovanie na kvalitnom drevenom uhlí, pričom potravina je položená na alobalovej tácke, alebo zabalená priamo do alobalu," dodala.

Pozor na hygienu a suroviny

Z hľadiska prevencie ochorení bakteriálneho pôvodu je potrebné používať čerstvé suroviny a zachovávať pri ich príprave zásady hygieny. To znamená dôkladne si umyť ruky, oddeľovať surové mäso od tepelne spracovaného, pokrmy dôkladne tepelne opracovať, udržiavať gril a pomôcky čisté či skladovať suroviny v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Kardiológ: Slanina až tak neškodí

Podľa kardiológa a viceprezidenta Ligy proti obezite Ivana Majerčáka je z hľadiska technologickej úpravy pokrmu grilovanie zdravším spôsobom prípravy mäsa ako napríklad vyprážanie. Treba však dbať na správny výber surovín, teda uprednostniť chudé mäso pred tučným. Ani samotnú opekanú slaninu nepovažuje za neprijateľnú súčasť jedálnička. "Slanina zďaleka nie je taká nezdravá, za akú ju považujeme. Obsahuje, samozrejme, tuk, ktorý je vysokoenergetický, nemá ani zďaleka taký vysoký obsah cholesterolu. A ak ja vydám energiu, ktorú som v slanine prijal, tak je zdraviu neškodná. Ide len o to, že tuk ako taký má najvyšší obsah kilojaulov na svoju hmotnostnú jednotku," vysvetlil Majerčák.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  2. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  3. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  4. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  5. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  6. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  7. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  8. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  9. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  10. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  1. FAVI tento rok plánuje expanziu na 10 ďalších trhov
  2. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  3. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  4. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  5. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  6. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  7. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  8. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  9. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  10. Bakalárske študijné programy na FVT
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 15 074
  2. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 858
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 308
  4. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 7 517
  5. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 467
  6. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 981
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 6 643
  8. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 644
  9. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 4 892
  10. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí 4 554
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Výdatné dažde rozvodnili hladiny riek.

Európa tento rok zažila jeden z najchladnejších aprílov. Niekde sa chladnejšie počasie prenieslo aj do mája.

4 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kedy to Kollára prestane baviť?

Peter Tkačenko

Koalícia sa potáca z krízy do krízy.

3 h
 V Košiciach platí tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch pretekajúcich cez územie mesta.

Heger sľúbil Rudnu peniaze z rezervy.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop