Korzár logo Korzár

Pri grilovaní odstráňte prebytočný tuk, je nebezpečný

Grilovanie sa teší v posledných rokoch stále väčšej obľube, no nezanedbateľným faktom ostáva, že so sebou prináša aj určité riziká.



Ide o výskyt polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) a heterocyklických amínov. PAU sa tvoria rozkladom tuku pri vysokej teplote, pri horení dreva a pri vystavení mäsa veľkému priamemu ohňu.

Najvhodnejšie chudé mäso

Ak je mäso pri grilovaní nedostatočne tepelne spracované, hrozí riziko vzniku bakteriálnej infekcie - salmonelóz či e.coli. To platí aj v prípade, že sa pri grilovaní nedodržiava hygiena. Najvhodnejšie mäso na grilovanie je chudé, resp. nie príliš tučné. "Je potrebné odstrániť prebytočný tuk, pretože práve tuk, ktorý kvapká na rozžeravené uhlie, vytvára nebezpečné karcinogény," vysvetlila Katarína Kromerová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Negrilujte priamo v ohni

Potraviny sa podľa jej slov nesmú grilovať priamo v ohni, pretože mnohé karcinogénne látky vznikajú pri horení dreva a pri vystavení mäsa priamemu veľkému ohňu. "Aj z toho dôvodu sa ako najvhodnejšie javí grilovanie na kvalitnom drevenom uhlí, pričom potravina je položená na alobalovej tácke, alebo zabalená priamo do alobalu," dodala.

Pozor na hygienu a suroviny

Z hľadiska prevencie ochorení bakteriálneho pôvodu je potrebné používať čerstvé suroviny a zachovávať pri ich príprave zásady hygieny. To znamená dôkladne si umyť ruky, oddeľovať surové mäso od tepelne spracovaného, pokrmy dôkladne tepelne opracovať, udržiavať gril a pomôcky čisté či skladovať suroviny v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia.

SkryťVypnúť reklamu

Kardiológ: Slanina až tak neškodí

Podľa kardiológa a viceprezidenta Ligy proti obezite Ivana Majerčáka je z hľadiska technologickej úpravy pokrmu grilovanie zdravším spôsobom prípravy mäsa ako napríklad vyprážanie. Treba však dbať na správny výber surovín, teda uprednostniť chudé mäso pred tučným. Ani samotnú opekanú slaninu nepovažuje za neprijateľnú súčasť jedálnička. "Slanina zďaleka nie je taká nezdravá, za akú ju považujeme. Obsahuje, samozrejme, tuk, ktorý je vysokoenergetický, nemá ani zďaleka taký vysoký obsah cholesterolu. A ak ja vydám energiu, ktorú som v slanine prijal, tak je zdraviu neškodná. Ide len o to, že tuk ako taký má najvyšší obsah kilojaulov na svoju hmotnostnú jednotku," vysvetlil Majerčák.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  3. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  4. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 10 267
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 5 346
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 269
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 873
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 858
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 555
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 106
  8. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 3 369
  1. Vladimír Bojničan: Otvorený list pre Jána Valchára: O kolonializme, Grete Thunberg a sebaklame
  2. Dušan Piršel: Pandémia v politike – prehnané ambície a absencia talentu a charakteru
  3. Rado Surovka: Husársky kúsok Roberta Fica
  4. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  5. Radovan Čipka: Ak nemôžeš zrušiť, aspoň posuň Robo!
  6. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia
  7. Jozef Ďanovský: Vydať knihu na Slovensku ako neznámy autor je ťažšie ako ju napísať
  8. Ján Valchár: Rafineritída sa šíri skokovo a Grétku skoro zabil dron
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 820
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 11 129
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 710
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 7 611
  5. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 6 463
  6. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 4 998
  7. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 377
  8. Ján Valchár: Quo vadis ruský automotive? 4 202
  1. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  2. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  3. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  4. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  5. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  6. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  7. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  8. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu