Skúsené gazdinky už ale majú vypracovaný vlastný systém na posúdenie toho, či je ovocie dostatočne zrelé, alebo prípadne už prezreté a rýchlo sa začne kaziť. U niektorých druhov ovocia je však takéto laické posúdenie veľmi ťažké. Ako napríklad posúdiť kvalitu ananásov? Ktorý ananás je už dostatočne zrelý a ktorý sa už začne čoskoro kaziť? Na to často nevedia odpovedať ani predajcovia, ba ani veľkododávatelia ovocia. Laboratórne vyšetrenia ovocia sú veľmi zdĺhavé a nákladné. Pomôcť môže nový analyzačný systém, ktorý vyvinuli pracovníci Fraunhoferovho ústavu pre molekulárnu biológiu a aplikovanú ekológiu a ústavu pre fyzikálnu meraciu techniku. Tí vyvinuli miniatúrny merací systém, ktorý analyzuje plyny, uvoľňované ovocím. Snímače môžu byť umiestnené priamo v sklade ovocia a informácie z nich sa okamžite prenášajú do vyhodnocovacej ústredne. Snímače na báze oxidu kovu sú ohriate na teplotu 300 až 400 stupňov. Plyn, ktorý okolo nich prúdi, sa spaľuje, čím dochádza k zmene elektrickej vodivosti. Tá je mierou toho, či je ovocie, ktoré plyny uvoľňuje, už zrelé alebo ešte nie. Zariadenie je rovnako citlivé ako veľké meracie prístroje v potravinárskych laboratóriách. Vedci teraz skúmajú, či by sa takéto snímače nedali použiť aj na zisťovanie kvality bravčového mäsa.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.