Korzár logo Korzár
Štvrtok, 13. máj, 2021 | Meniny má ServácKrížovkyKrížovky
ZVŔTALI SA PRI HRNCOCH A OBSLUHOVALI HOSTÍ V REŠTAURÁCII

Známe prešovské tváre spravili zo seba "vtákov"

Zmenili sa na vtákov. Ľudia, ktorých verejnosť pozná z inej stránky, sa na jeden deň zmenili na kuchárov a čašníkov. Pripravovali vlastné jedlá, obsluhovali, zabávali sa a… platili. No tiež vyberali od hostí peniaze. Takto vyzeral Deň vtákov v Prešove.

Pavol Urban tvrdí, že takýto pohľad sa väzňom veru nenaskytne.Pavol Urban tvrdí, že takýto pohľad sa väzňom veru nenaskytne. (Zdroj: Ingrid Timková)



PREŠOV. Výťažok z prvoaprílovej akcie Deň vtákov má svojich konkrétnych adresátov. "Každý z nás žije v nejakom prostredí, vie o ľuďoch v núdzi. Máme tiež impulzy cez odbor sociálnych vecí, ale aj priame podnety. Všetky si preveríme, potom zasadne výbor a dohodneme sa," povedal Anton Bidovský, jeden z organizátorov akcie, inak hotelier a komunálny politik. Zdôraznil, že nedávajú peniaze nadáciám, ani inštitúciám, ale priamo konkrétnym ľuďom na konkrétny účel.

A. Bidovský: Primátora sme nenominovali

Kto sa objavil v čašníckom či kuchárskom ustrojení? V kuchyni majstroval hádzanársky majster Rado Pekár, prešovský župan Peter Chudík či futbalový internacionál Jozef Mačupa. Ďalšie miestne známe tváre sa zas objavili na "pľaci". Rolu čašníka na seba zobral aj A. Bidovský. A to preto, že je len sviatočným kuchárom. "Moje dcéry, teraz už dospelé ženy, sa veľmi tešili, keď išla mamka na služobnú cestu, lebo mali na výber na večeru chlieb so 'šmaľcom' alebo praženicu."

Akým spôsobom vyberajú "účastníkov zájazdu", ako ich nazývajú? "Myšlienka vznikla po tenise pri pive, že urobme niečo pre ľudí. Aby to bola zábava, ale aby mala aj nejakú koncovku. Sú tu nominačné kritériá. Ľudia, čo tu varia, prešli určitými predkolami. To znamená, že už varili na iných podujatiach. Števo Rafajlovič je vyhlásený guľášmajster, vyhráva aj trofeje. 'Mačupove holubki' sú tu vychytené. Župan sa presadil minulého roku, teraz prišiel s novinkou - 'karmonadľou'. Robíme vyhodnotenie, máme presné štatistiky. Dokonca podľa toho aj obmieňame jedálny lístok," vysvetlil Bidovský.

Ktoré jedlá sú teda top? "O prvenstvo zväčša súperili Mačupove holubki s bzenovským guľášom. Minulý rok išla na odbyt fazuľová s údeným Mira Šveca. Skôr to však bolo údené s fazuľou..."

Dostať sa medzi "účastníkov zájazdu" nie je jednoduché. Ten, čo varí, musí zaplatiť všetky suroviny, plus "prispieť iným spôsobom, takže nemáme taký nával dobrovoľníkov". A. Bidovský je známy aj kritickými názormi na primátora. Tohto roku Pavel Hagyari na Dni vtákov chýbal. Súvisí to s tým? "Ja v určitom slova zmysle vystupujem za organizátorov, ale my máme organizačný výbor a ten rozhoduje o nomináciách do kuchyne aj na obsluhu. A tohto roku bola nominácia taká," odvetil Bidovský.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

P. Urban: Obsluhovať je niekedy namáhavejšie ako šéfovať väznici

Charita. To bol dôvod, prečo sa riaditeľ prešovskej väznice Pavol Urban rozhodol zapojiť sa do akcie. Ide o projekt, kde známi ľudia 1. apríla navaria chutné špeciality a osobne obsluhujú hostí, ktorí prídu ich jedlá ochutnať. "Jedna partia varí, druhá obsluhuje. Ja obsluhujem," prezradil nám príležitostný "prvoaprílový" čašník. Tejto úlohy sa zhostil už po piaty raz. "Patrím k mladším v partii. A vybrali ma preto do obsluhy, lebo som nikdy neveril, čo to je od dvanástej do dvanástej robiť čašníka. Nie je to len o ľuďoch, že sekírujú. Aj my si z nich vystrelíme, veď je prvý apríl. Ale je to neskutočná práca," dodal riaditeľ, ktorý si vzal ku košeli zeleného motýlika. Ako zarytý fanúšik Tatrana. A svoju skutočnú profesiu demonštroval darom od kamaráta - malými zlatými putami, zapichnutými na košeli.

Podľa P. Urbana práca čašníka nie je psychicky náročnejšia ako práca riaditeľa väznice, ale fyzicky. Jeho podriadení ho prišli skontrolovať, či mu obsluha ide odruky. Boli s ním spokojní.

Hoci pri varení nepomáhal, kuchtenie ho baví. Najmä mäsité jedlá. "Deti vravia, že keď varím, celkom ináč dochucujem ako manželka. Ale odkedy som riaditeľ, pomáham pri varení menej," priznal sa. Jeho špecialitou sú opekané mäsá na grile či guláše najmä na rodinnej chate.

Skryť Vypnúť reklamu

M. Murajda: Kríza prejde, čašníkom byť nechcem

"Komunikatívni obsluhujú a tí, čo vedia variť, tak varia. Má to charitatívny zmysel. Preto sme tu a sme tu už piaty rok," zhodnotil akciu podnikateľ a honorárny konzul Holandského kráľovstva Matúš Murajda.

Priemysel je v kríze, textilný zvlášť, takže je to už aj príprava na nejaké budúce povolanie? "Nič nie je v kríze, je to len panika na finančnom trhu. Za určitý čas sa to spamätá," zareagoval podnikateľ, ktorý si seba nevie predstaviť ako čašníka: "Je to zaujímavá robota. Vždy po Dni vtákov si dám studenú sprchu na opuchnuté nohy, takže si vážim prácu čašníkov. Behajú osem hodín na rajóne hore-dole bez možnosti si sadnúť. Ale to nie je pre mňa. Zrejme som bol predurčený na niečo iné."

V mladosti okúsil všeličo: "Brigádoval som aj vo VSŽ na valcovni plechov, aj v Nemecku na sústruhu, kade-tade. Každá práca má svoje čaro, ale človek sa v nej musí nájsť. A ja som sa našiel v tej svojej manažérskej. A už mi to asi ostane do dôchodku."

Honorárny konzul sa do kuchyne pri štyroch dcérach, manželke a svokre tak skoro nedostane. "Mne sa ujdú len raňajky v nedeľu. A roznášam ich do postele. Každému podľa objednávky, ktoré pozbieram v sobotu večer."

Skryť Vypnúť reklamu

Š. Rafajlovič: Nie je jedlo ani pálenka, ktoré by mi nechutili

Pomoc tým, ktorí to potrebujú. Aj v prípade starostu obce Bzenov (okres Prešov) Štefana Rafajloviča to bol dôvod, prečo sa zapojil do prvoaprílovej akcie. Pre hostí pripravil predjedlo i hlavné jedlo. Skutočnú špecialitu, ktorá šla rovnako ako po iné roky na dračku - Jeger guľáš. Návštevníci si pochutili aj na jeho bryndzovej nátierke. Na otázku, či hostí aj obsluhuje, vtipne poznamenal: "Nie. Ja som tu len na prácu. Na ukazovanie sa tu sú iní."

Starosta je známy výnimočnými kuchárskymi schopnosťami. Veď už varil na mnohých akciách a gastrofestivaloch nielen na Slovensku. Dokonca aj na majstrovstvách sveta. Na jeho špecialitách si pochutnali aj labužníci v Maďarsku. A odvšadiaľ si s "parťákom" priviezol aj medaily. "Už nám sily dochádzajú, tak varíme iba doma," dodal so smiechom.

O sebe vraví, že je "vonkajší" kuchár. "Manželka je interiérový, ja som ten, ktorý zabezpečuje gril párty," vysvetlil. Rodinné grilovačky či posedenia s priateľmi pri ohni sú v jeho réžii. "Opekám rebierka, kuracie krídelká či klobásky. Najradšej máme striky, ale robíme aj stejky," zažartoval a jedným dychom dodal: "My máme všetko radi. Lebo pre nás sa ešte zlé jedlo nevarilo a ani zlá pijatika nevyrobila či nevypálila."

Priznal však, že pri príprave nedeľňajšieho obeda manželke pomáha: "Deti mám rozbehané po svete, bývame teraz iba sami. V nedeľu si varíme klasické slovenské jedlá, hovädziu alebo slepačiu polievku a knedle, 'šnicle'. A keďže ja neviem variť málo, potom to v stredu musíme vyhodiť."

V. Lafko: Najťažšie je to za katedrou

Vincent Lafko ako niekdajší hádzanár - olympijský medailista nemal problém ako čašník byť celý deň na nohách. "Celý život som na nohách. Sedieť budem, až mi na to prídu," pousmial sa fúzatý prodekan Katedry športu Prešovskej univerzity.

Kde je to ťažšie? Na palubovke, za katedrou, alebo na pľaci? "Jednoznačne je to v pedagogickom procese. Toto tu je hobby a teším sa, že raz v roku môžem prísť medzi ľudí, zabaviť sa a obslúžiť ich." Okrem Dňa vtákov čas od času obsluhuje na grilovačkách či chatách, no pamätá si aj študentské brigády v rokoch 1968-69 na Mariánskej púti v Levoči. Kuchárom sa necíti byť: "Manželka sa v tom vyžíva a nepustí ma k sporáku."

Svoj voľný čas venuje športu, keďže je aj predsedom Olympijského klubu regiónu Prešov, rád navštevuje ako divák aj iné športy. Nielen hádzanú či plážovú hádzanú (ktorej je na Slovensku organizátorským priekopníkom), ale aj futbal, prípadne hokej. No občas ho bolo možné vidieť preňho v netradičnej úlohe záhradkára. "Mal som záhradku, teraz je však v horšom stave, lebo som sa presťahoval a mám ju pri dome," dodal V. Lafko.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  4. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  5. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  6. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  7. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  8. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  10. S kvalitným poistením sú finančné následky vážnej choroby menšie
  1. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur
  2. Ďalšie mesto s rýchlou a kvalitnou donáškou!
  3. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  4. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  5. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  6. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  10. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 058
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 12 011
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 10 227
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 9 976
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 8 675
  6. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné 7 593
  7. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 6 483
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 379
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 6 189
  10. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 5 628
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ampulka s ruskou vakcínou Sputnik V.

Rusi sa výhradam bránia.

3 h
Covid automat: Ako sa zmenia opatrenia?

Predstavili aktualizovaný covid automat.

3 h
Peter Tkačenko

Pri tomto referende ide len o kampaň.

2 h

Aj keď ešte nebol nikomu pichnutý, nemožno povedať že by Sputnik Slovákov už od pliagy nechránil.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop