Korzár logo Korzár
Piatok, 1. júl, 2022 | Meniny má Diana

Známe prešovské tváre spravili zo seba "vtákov"

Zmenili sa na vtákov. Ľudia, ktorých verejnosť pozná z inej stránky, sa na jeden deň zmenili na kuchárov a čašníkov. Pripravovali vlastné jedlá, obsluhovali, zabávali sa a… platili. No tiež vyberali od hostí peniaze. Takto vyzeral Deň vtákov v Prešove.

Pavol Urban tvrdí, že takýto pohľad sa väzňom veru nenaskytne.Pavol Urban tvrdí, že takýto pohľad sa väzňom veru nenaskytne. (Zdroj: Ingrid Timková)



PREŠOV. Výťažok z prvoaprílovej akcie Deň vtákov má svojich konkrétnych adresátov. "Každý z nás žije v nejakom prostredí, vie o ľuďoch v núdzi. Máme tiež impulzy cez odbor sociálnych vecí, ale aj priame podnety. Všetky si preveríme, potom zasadne výbor a dohodneme sa," povedal Anton Bidovský, jeden z organizátorov akcie, inak hotelier a komunálny politik. Zdôraznil, že nedávajú peniaze nadáciám, ani inštitúciám, ale priamo konkrétnym ľuďom na konkrétny účel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A. Bidovský: Primátora sme nenominovali

Kto sa objavil v čašníckom či kuchárskom ustrojení? V kuchyni majstroval hádzanársky majster Rado Pekár, prešovský župan Peter Chudík či futbalový internacionál Jozef Mačupa. Ďalšie miestne známe tváre sa zas objavili na "pľaci". Rolu čašníka na seba zobral aj A. Bidovský. A to preto, že je len sviatočným kuchárom. "Moje dcéry, teraz už dospelé ženy, sa veľmi tešili, keď išla mamka na služobnú cestu, lebo mali na výber na večeru chlieb so 'šmaľcom' alebo praženicu."

Akým spôsobom vyberajú "účastníkov zájazdu", ako ich nazývajú? "Myšlienka vznikla po tenise pri pive, že urobme niečo pre ľudí. Aby to bola zábava, ale aby mala aj nejakú koncovku. Sú tu nominačné kritériá. Ľudia, čo tu varia, prešli určitými predkolami. To znamená, že už varili na iných podujatiach. Števo Rafajlovič je vyhlásený guľášmajster, vyhráva aj trofeje. 'Mačupove holubki' sú tu vychytené. Župan sa presadil minulého roku, teraz prišiel s novinkou - 'karmonadľou'. Robíme vyhodnotenie, máme presné štatistiky. Dokonca podľa toho aj obmieňame jedálny lístok," vysvetlil Bidovský.

Ktoré jedlá sú teda top? "O prvenstvo zväčša súperili Mačupove holubki s bzenovským guľášom. Minulý rok išla na odbyt fazuľová s údeným Mira Šveca. Skôr to však bolo údené s fazuľou..."

Dostať sa medzi "účastníkov zájazdu" nie je jednoduché. Ten, čo varí, musí zaplatiť všetky suroviny, plus "prispieť iným spôsobom, takže nemáme taký nával dobrovoľníkov". A. Bidovský je známy aj kritickými názormi na primátora. Tohto roku Pavel Hagyari na Dni vtákov chýbal. Súvisí to s tým? "Ja v určitom slova zmysle vystupujem za organizátorov, ale my máme organizačný výbor a ten rozhoduje o nomináciách do kuchyne aj na obsluhu. A tohto roku bola nominácia taká," odvetil Bidovský.

SkryťVypnúť reklamu

P. Urban: Obsluhovať je niekedy namáhavejšie ako šéfovať väznici

Charita. To bol dôvod, prečo sa riaditeľ prešovskej väznice Pavol Urban rozhodol zapojiť sa do akcie. Ide o projekt, kde známi ľudia 1. apríla navaria chutné špeciality a osobne obsluhujú hostí, ktorí prídu ich jedlá ochutnať. "Jedna partia varí, druhá obsluhuje. Ja obsluhujem," prezradil nám príležitostný "prvoaprílový" čašník. Tejto úlohy sa zhostil už po piaty raz. "Patrím k mladším v partii. A vybrali ma preto do obsluhy, lebo som nikdy neveril, čo to je od dvanástej do dvanástej robiť čašníka. Nie je to len o ľuďoch, že sekírujú. Aj my si z nich vystrelíme, veď je prvý apríl. Ale je to neskutočná práca," dodal riaditeľ, ktorý si vzal ku košeli zeleného motýlika. Ako zarytý fanúšik Tatrana. A svoju skutočnú profesiu demonštroval darom od kamaráta - malými zlatými putami, zapichnutými na košeli.

Podľa P. Urbana práca čašníka nie je psychicky náročnejšia ako práca riaditeľa väznice, ale fyzicky. Jeho podriadení ho prišli skontrolovať, či mu obsluha ide odruky. Boli s ním spokojní.

Hoci pri varení nepomáhal, kuchtenie ho baví. Najmä mäsité jedlá. "Deti vravia, že keď varím, celkom ináč dochucujem ako manželka. Ale odkedy som riaditeľ, pomáham pri varení menej," priznal sa. Jeho špecialitou sú opekané mäsá na grile či guláše najmä na rodinnej chate.

SkryťVypnúť reklamu

M. Murajda: Kríza prejde, čašníkom byť nechcem

"Komunikatívni obsluhujú a tí, čo vedia variť, tak varia. Má to charitatívny zmysel. Preto sme tu a sme tu už piaty rok," zhodnotil akciu podnikateľ a honorárny konzul Holandského kráľovstva Matúš Murajda.

Priemysel je v kríze, textilný zvlášť, takže je to už aj príprava na nejaké budúce povolanie? "Nič nie je v kríze, je to len panika na finančnom trhu. Za určitý čas sa to spamätá," zareagoval podnikateľ, ktorý si seba nevie predstaviť ako čašníka: "Je to zaujímavá robota. Vždy po Dni vtákov si dám studenú sprchu na opuchnuté nohy, takže si vážim prácu čašníkov. Behajú osem hodín na rajóne hore-dole bez možnosti si sadnúť. Ale to nie je pre mňa. Zrejme som bol predurčený na niečo iné."

V mladosti okúsil všeličo: "Brigádoval som aj vo VSŽ na valcovni plechov, aj v Nemecku na sústruhu, kade-tade. Každá práca má svoje čaro, ale človek sa v nej musí nájsť. A ja som sa našiel v tej svojej manažérskej. A už mi to asi ostane do dôchodku."

Honorárny konzul sa do kuchyne pri štyroch dcérach, manželke a svokre tak skoro nedostane. "Mne sa ujdú len raňajky v nedeľu. A roznášam ich do postele. Každému podľa objednávky, ktoré pozbieram v sobotu večer."

SkryťVypnúť reklamu

Š. Rafajlovič: Nie je jedlo ani pálenka, ktoré by mi nechutili

Pomoc tým, ktorí to potrebujú. Aj v prípade starostu obce Bzenov (okres Prešov) Štefana Rafajloviča to bol dôvod, prečo sa zapojil do prvoaprílovej akcie. Pre hostí pripravil predjedlo i hlavné jedlo. Skutočnú špecialitu, ktorá šla rovnako ako po iné roky na dračku - Jeger guľáš. Návštevníci si pochutili aj na jeho bryndzovej nátierke. Na otázku, či hostí aj obsluhuje, vtipne poznamenal: "Nie. Ja som tu len na prácu. Na ukazovanie sa tu sú iní."

Starosta je známy výnimočnými kuchárskymi schopnosťami. Veď už varil na mnohých akciách a gastrofestivaloch nielen na Slovensku. Dokonca aj na majstrovstvách sveta. Na jeho špecialitách si pochutnali aj labužníci v Maďarsku. A odvšadiaľ si s "parťákom" priviezol aj medaily. "Už nám sily dochádzajú, tak varíme iba doma," dodal so smiechom.

O sebe vraví, že je "vonkajší" kuchár. "Manželka je interiérový, ja som ten, ktorý zabezpečuje gril párty," vysvetlil. Rodinné grilovačky či posedenia s priateľmi pri ohni sú v jeho réžii. "Opekám rebierka, kuracie krídelká či klobásky. Najradšej máme striky, ale robíme aj stejky," zažartoval a jedným dychom dodal: "My máme všetko radi. Lebo pre nás sa ešte zlé jedlo nevarilo a ani zlá pijatika nevyrobila či nevypálila."

Priznal však, že pri príprave nedeľňajšieho obeda manželke pomáha: "Deti mám rozbehané po svete, bývame teraz iba sami. V nedeľu si varíme klasické slovenské jedlá, hovädziu alebo slepačiu polievku a knedle, 'šnicle'. A keďže ja neviem variť málo, potom to v stredu musíme vyhodiť."

V. Lafko: Najťažšie je to za katedrou

Vincent Lafko ako niekdajší hádzanár - olympijský medailista nemal problém ako čašník byť celý deň na nohách. "Celý život som na nohách. Sedieť budem, až mi na to prídu," pousmial sa fúzatý prodekan Katedry športu Prešovskej univerzity.

Kde je to ťažšie? Na palubovke, za katedrou, alebo na pľaci? "Jednoznačne je to v pedagogickom procese. Toto tu je hobby a teším sa, že raz v roku môžem prísť medzi ľudí, zabaviť sa a obslúžiť ich." Okrem Dňa vtákov čas od času obsluhuje na grilovačkách či chatách, no pamätá si aj študentské brigády v rokoch 1968-69 na Mariánskej púti v Levoči. Kuchárom sa necíti byť: "Manželka sa v tom vyžíva a nepustí ma k sporáku."

Svoj voľný čas venuje športu, keďže je aj predsedom Olympijského klubu regiónu Prešov, rád navštevuje ako divák aj iné športy. Nielen hádzanú či plážovú hádzanú (ktorej je na Slovensku organizátorským priekopníkom), ale aj futbal, prípadne hokej. No občas ho bolo možné vidieť preňho v netradičnej úlohe záhradkára. "Mal som záhradku, teraz je však v horšom stave, lebo som sa presťahoval a mám ju pri dome," dodal V. Lafko.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  3. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  4. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  6. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  1. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  4. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  7. Výlety na mieru pre celú rodinu
  8. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 674
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 335
  3. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 8 025
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 7 486
  5. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 6 181
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 789
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 674
  8. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 2 968

Blogy SME

  1. Jozo Peric: Pokles cien ropy sa blíži
  2. Eva Fedurcová: Zmeníme systém, alebo systém zmení nás.
  3. Štefan Vidlár: Hybrid Volvo
  4. Peter Svoreň: Ako sa darí farmaceutickým spoločnostiam, po tom ako sa Covid upokojil
  5. Vladimír Krátky: RTVS je podivuhodná, periférna, rurálno, mysticko, roduverná, akože verejnoprávna inštitúcia .
  6. Tomáš Jacko: Ako dostať Róma z osady na Harvard
  7. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (1. - 7.7.1922)
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 228
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 9 258
  3. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 6 121
  4. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodného. 5 333
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 163
  6. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 3 959
  7. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 795
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 365
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozo Peric: Pokles cien ropy sa blíži
  2. Eva Fedurcová: Zmeníme systém, alebo systém zmení nás.
  3. Štefan Vidlár: Hybrid Volvo
  4. Peter Svoreň: Ako sa darí farmaceutickým spoločnostiam, po tom ako sa Covid upokojil
  5. Vladimír Krátky: RTVS je podivuhodná, periférna, rurálno, mysticko, roduverná, akože verejnoprávna inštitúcia .
  6. Tomáš Jacko: Ako dostať Róma z osady na Harvard
  7. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (1. - 7.7.1922)
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 228
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 9 258
  3. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 6 121
  4. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodného. 5 333
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 163
  6. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 3 959
  7. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 795
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 365
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu