Korzár logo Korzár
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Dnes varí František Kovár

V košickej televíznej kuchyni už varilo niekoľko desiatok populárnych hercov, spevákov, športových komentátorov, osobností a to nielen zo Slovenska,

ale aj z Čiech.

V súčasnosti nám svoje kuchárske majstrovstvo, ale nielen to, predvádzajú tí, ktorí držia v rukách opraty politického diania u nás. Každú sobotu na programe STV 1 o 18.55 sa môžete v premiére stretnúť s politikom v netradičnej úlohe "majstra kuchára" a s jeho vlastným receptom. Každý z hostí, ktorý za 10 rokov trvania kulinárskej relácie Varím, varíš, varíme prijal naše pozvanie, si vždy priniesol aj vlastný recept. Nebolo to inak ani s populárnym slovenským hercom Františkom Kovárom.

Jeho umelecké začiatky siahajú už do študentských čias. Patril k tým študentom VŠMU, ktorých viedol velikán nášho herectva Ladislav Chudík. Dokonca František Kovár bol v jeho prvej ročníkovej skupine. Už ako študent pôsobil mladý František v ochotníckom divadelnom súbore pri Osvetovej besede Bratislava Nivy. Odvtedy ubehlo už veľa vody a so začínajúceho herca sa vyhranil predstaviteľ vážnych psychologických postáv i vynikajúci recitátor. Uplatnil sa však aj vo veselohrách, televíznych inscenáciách, filmoch, dabingoch a, samozrejme, aj v našej televíznej kuchyni. Aj keď, ako sa nám priznal, začiatky neboli ľahké. Raz, keď zostal so synom sám doma a hlad ich prinútil k činu, začal variť. Syn sedel v kuchyni a najprv sa iba mlčky a neveriacky pozeral. Nakoniec z neho vyhŕklo: "Ocko, a to budem musieť aj jesť?!" Nakoniec sa táto prvotina zjesť dala a pán František sa stal natoľko zdatným kuchárom, že podobné otázky u nich doma už nikdy nepadli.

Čitateľom Korzára ponúkame teraz dva z jeho receptov:

prvý na zapekaný karfiol ho naučila mamička jeho manželky. Mimochodom, za karfiol údajne vďačíme pestovateľskej vášni mníchov z Cypru. Odtiaľ sa v 16. storočí preniesol do Talianska a tam sa stretol s populárnymi talianskymi cestovinami, napr. aj tak, ako je to v ponúkanom recepte. Druhé jedlo sa naučil pán Kovár od svojej manželky a opäť v ňom nechýba zelenina. Pre neho totiž racionálna strava nie je iba prázdnym pojmom, snaží sa ju dodržiavať a navyše k nej pridáva aj šport lyžuje a občas si zahrá aj futbal.

A teraz už k receptom. Nech sa páči, tu sú:

Zapekaný karfiol

Potrebujeme: 1 väčší karfiol, 400 g špagiet alebo makarónov, tvrdý strúhaný syr, maslo, šľahačkovú smotanu, strúhanku, soľ, petržlenovú vňať.

Postup: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme do polomäkka. Vo vode z karfiolu potom uvaríme špagety alebo makaróny, podľa toho, ako sa rozhodneme. Misu z ohňovzdorného skla vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Uvarené cestoviny scedíme a uložíme ich na spodok misy. Na cestoviny poukladáme ružičky karfiolu, posypeme nahrubo postrúhaným syrom. Navrch poukladáme plátky masla a polejeme šľahačkovou smotanou. Zapekáme v rúre asi 20 minút. Na tanieri ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou a podávame so zeleninovým šalátom.

Guláš so zelenou fazuľkou

Potrebujeme: 400 g bravčového pliecka, olej, cibuľu, červenú mletú papriku, mäsový vývar, kečup, cesnak, mletú rascu, 200 g zelených fazuľových strukov, kyslú smotanu, soľ.

Postup: Mäso pokrájame na kocky a sprudka opražíme na rozohriatom oleji. Pridáme cibuľku, ochutíme soľou, červenou mletou paprikou, premiešame a podlejeme vývarom. Necháme dusiť. Keď je mäso polomäkké, pridáme kečup, prelisovaný cesnak, rascu a necháme dusiť do mäkka. Potom pridáme pokrájané fazuľové struky a ešte dodusíme. Guláš podávame s chlebom alebo ryžou a navrch dáme lyžicu kyslej smotany.

Dobrú chuť vám želá herec František Kovár a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 010
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 789
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 521
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 7 416
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 049
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 926
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 853
  8. Crème de la crème po slovensky 3 246
  9. Po Slovensku na motorke 3 110
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 520
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop