Karbonátky z hrachu a krúp
250 g suchého hrachu, 120 g krúp, 150 g vareného údeného mäsa, 1 cibuľa, 20 g masti, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, soľ, strúhanka, tuk na vyprážanie.
Umytý hrach a krúpy uvaríme a zomelieme spolu s uvareným údeným mäsom. Cibuľu pokrájanú nadrobno opražíme na masti a primiešame k hrachu. Potom pridáme rozotretý cesnak, žĺtky, soľ a vypracujeme. Zo zmesi sformujeme karbonátky, ktoré obalíme rozšľahanými bielkami, strúhankou a rýchlo vyprážame v rozohriatom tuku z obidvoch strán do červena.
Fazuľový guláš s údeným mäsom
300 g bielej fazule, 250 g údeného mäsa, 40 g masti, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 30 g hladkej múky, mleté čierne korenie, potlčené nové korenie, koriander, mletá červená paprika, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, soľ.
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej prevarenej vody. Na druhý deň pridáme do fazule údené mäso a uvaríme takmer do mäkka. V rozohriatej masti opražíme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme rozotretý cesnak, múku a všetky koreniny. Nakoniec primiešame mlatú červenú papriku a rajčiakový pretlak, zalejeme trochou vývaru z fazule a povaríme. Pridáme k fazuli, premiešame, dosolíme a wšte krátko povaríme. Guláš musí byť hustejší. Uvarené údené mäso pokrájame na plátky alebo na rezance. Podávame s chlebom.
Slaninové knedle
500 g žemlí, 600 g údeného bôčika, 150 g hrubej múky, 0,4 l mlieka, 4 vajcia, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, 300 g kyslej kapusty.
Žemle pokrájame na kocky a necháme trocha uschnúť. Uvarený údený bôčik pokrájame a opražíme. Pridáme žemle, chvíľu popražíme a necháme vychladnúť. Z hrubej múky, mlieka a vajec pripravíme cestíčko, ktoré zmiešame s bôčikom a žemľami. Pridáme nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ. Znovu premiešame a necháme zaležať. Zo zmesi formujeme guľaté knedle, ktoré varíme 10 až 12 minút v osolenej vode alebo v riedkom vývare. Uvarené knedle popicháme vidličkou a posypeme opraženou cibuľou a kyslou kapustou.
Moravský vrabec
300 g bravčoviny z pliecka, 300 g bôčika, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, 20 g hladkej múky.
Bravčové pliecko a vykostený bôčik pokrájame na väčšie kusy, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Do pekáča dáme nadrobno pokrájanú cibuľu, pokrájaný cesnak a mäso. Podlejeme vodou a pečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame. Upečené mäso vyberieme, šťavu zahustíme hladkou múkou, zriedime a povaríme. Precedíme a vložíme späť mäso, ktoré v omáčke ešte chvíľu podusíme.
Bravčové mäso pečené s cesnakom
600 g bravčových rebierok, 6 strúčikov cesnaku, soľ, razca, mäsový vývar.
Bravčové rebierko prešpikujeme kúskami cesnaku, osolíme, dáme na pekáč, posypeme razcou, podlejeme vývarom a upečieme v stredne vyhriatej rúre do mäkka. Podávame s kyslou kapustou a zemiakmi.
Autor: Do vášho receptára
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.