Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Z kuchyne starej mamy

Karbonátky z hrachu a krúp250 g suchého hrachu, 120 g krúp, 150 g vareného údeného mäsa, 1 cibuľa, 20 g masti, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, soľ,

Karbonátky z hrachu a krúp

250 g suchého hrachu, 120 g krúp, 150 g vareného údeného mäsa, 1 cibuľa, 20 g masti, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, soľ, strúhanka, tuk na vyprážanie.

Umytý hrach a krúpy uvaríme a zomelieme spolu s uvareným údeným mäsom. Cibuľu pokrájanú nadrobno opražíme na masti a primiešame k hrachu. Potom pridáme rozotretý cesnak, žĺtky, soľ a vypracujeme. Zo zmesi sformujeme karbonátky, ktoré obalíme rozšľahanými bielkami, strúhankou a rýchlo vyprážame v rozohriatom tuku z obidvoch strán do červena.

Fazuľový guláš s údeným mäsom

300 g bielej fazule, 250 g údeného mäsa, 40 g masti, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 30 g hladkej múky, mleté čierne korenie, potlčené nové korenie, koriander, mletá červená paprika, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, soľ.

Fazuľu namočíme deň vopred do studenej prevarenej vody. Na druhý deň pridáme do fazule údené mäso a uvaríme takmer do mäkka. V rozohriatej masti opražíme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme rozotretý cesnak, múku a všetky koreniny. Nakoniec primiešame mlatú červenú papriku a rajčiakový pretlak, zalejeme trochou vývaru z fazule a povaríme. Pridáme k fazuli, premiešame, dosolíme a wšte krátko povaríme. Guláš musí byť hustejší. Uvarené údené mäso pokrájame na plátky alebo na rezance. Podávame s chlebom.

Slaninové knedle

500 g žemlí, 600 g údeného bôčika, 150 g hrubej múky, 0,4 l mlieka, 4 vajcia, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, 300 g kyslej kapusty.

Žemle pokrájame na kocky a necháme trocha uschnúť. Uvarený údený bôčik pokrájame a opražíme. Pridáme žemle, chvíľu popražíme a necháme vychladnúť. Z hrubej múky, mlieka a vajec pripravíme cestíčko, ktoré zmiešame s bôčikom a žemľami. Pridáme nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ. Znovu premiešame a necháme zaležať. Zo zmesi formujeme guľaté knedle, ktoré varíme 10 až 12 minút v osolenej vode alebo v riedkom vývare. Uvarené knedle popicháme vidličkou a posypeme opraženou cibuľou a kyslou kapustou.

Moravský vrabec

300 g bravčoviny z pliecka, 300 g bôčika, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, 20 g hladkej múky.

Bravčové pliecko a vykostený bôčik pokrájame na väčšie kusy, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Do pekáča dáme nadrobno pokrájanú cibuľu, pokrájaný cesnak a mäso. Podlejeme vodou a pečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame. Upečené mäso vyberieme, šťavu zahustíme hladkou múkou, zriedime a povaríme. Precedíme a vložíme späť mäso, ktoré v omáčke ešte chvíľu podusíme.

Bravčové mäso pečené s cesnakom

600 g bravčových rebierok, 6 strúčikov cesnaku, soľ, razca, mäsový vývar.

Bravčové rebierko prešpikujeme kúskami cesnaku, osolíme, dáme na pekáč, posypeme razcou, podlejeme vývarom a upečieme v stredne vyhriatej rúre do mäkka. Podávame s kyslou kapustou a zemiakmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 443
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 772
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 014
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 194
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 986
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 621
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 842
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 757
  9. Po Slovensku na motorke 5 460
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 903
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop