dovoľte, aby som vám o tomto nápoji napísal niečo bližie.
Pokiaľ vám môžeme poradiť, uprednostnite sypaný čaj. Vaše zmysly sa vám poďakujú. Základom dobrého čaju je kvalitná, čerstvá, pramenistá a mäkkšia voda.
Dôležitou súčasťou správnej výbavy čajíčkarov je nádoba, určená iba na varenie vody. Nalejte do nej potrebné množstvo tekutiny a postavte na sporák. Medzitým nahrejte konvičku na čaj. Úplne postačí, keď ju prepláchnete horúcou vodou.
A teraz sa vráťme k dávkovaniu čaju. Na jednu osobu počítajte približne s množstvom jednej čajovej lyžičky. Čaj naberáme suchou čistou odmerkou.
Popri tom všetkom nezabudnite na variacu sa vodu. Nesmie totiž zovrieť. Odstavíme ju hneď, akonáhle sa v nej začnú zhlukovať drobné bublinky. A prečo je to dôležité? Prílišným varením voda totiž stráca kyslík a čajové lístky sa dostatočne nevylúhujú.
Čierny čaj zalievame okamžite, pri zelenom sa voda nechá "vydýchnuť". Zaliatu zmes sparujeme približne 3 5 minút a potom nápoj precedíme do šálok. Dlhšie trvajúce lúhovanie môže čaj nechcene obohatiť o trpkú, zvieravú chuť.
Sladiť či nesladiť, ťažká otázka. Odpoveď na ňu je v našich končinách pomerne jednoznačná. Áno pre cukor uprednostnite pri príprave čaju vo vrecúškach, keďže vďaka zníženej kvalite si nápoj doslova žiada konečnú bodku. Inak je to pri čajoch vyššej triedy. Cukor často zabije skutočnú chuť toho ktorého druhu.
Čaj skladujeme v dobre uzatvárateľných, nepriehľadných nádobách najviac počas jedného roka. Zvyšky staršieho čaju by sme mali vysypať a nádobu naplniť čerstvou nádielkou. Starší čaj prihodíme navrch a spotrebujeme čo najskôr.
Tak čo, ako vám chutí? Myslím, že je super. A nezabudnite uvariť šálku čaju aj rodičom, keď prídu unavení z práce.
Na ďalšie stretnutie s vami sa teší
Váš Dumko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.