slow food restaurants (reštaurácie s pomalým občerstvením)," uviedol včera v Kasseli na konferencii o aktuálnych trendoch zaobchádzania s časom profesor Karlheinz A. Geiáler. V týchto reštauráciách sa kladie dôraz na chuť a kvalitu.
Podľa nemeckého profesora ľudstvo stojí na prahu novej éry využívania času. "V najvyšších úrovniach manažmentu sa čoraz častejšie diskutuje o otázke pomalosti," tvrdí Matthias Horx z viedenského ústavu futurológie. Napríklad existujú firmy, ktoré dávajú zákazníkom ubezpečenie, že im poskytnú pomalšie, ale zato dôkladnejšie služby.
Podľa K. Geiálera sa životný rytmus človeka neustále zrýchľuje od vynájdenia parného stroja pred asi 170 rokmi. Medzičasom sa však dosiahli krajné hranice. "Informácie sa posielajú rýchlosťou svetla a rýchlejšie to už nejde," konštatuje Geiáler. Ľudia preto vykonávajú viac činností naraz a týmto spôsobom "komprimujú" čas. Napríklad stúpa počet ľudí pracujúcich doma, čím sa stierajú hranice medzi prácou a domácnosťou.
Autor: Kassel(TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.