Korzár logo Korzár
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Dnes varí Ivan Krivosudský

Málokto z fanúšikov herca Ivana Krivosudského vie o tom, že najskôr študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Zlákala ho však múza umenia

a tak ukončil štúdium Štátneho konzervatória v Bratislave a doskám, ktoré znamenajú svet, ostal verný podnes.

Ivan Krivosudský je herec realistickej školy, najviac však vynikol pri stvárňovaní komických charakterov. Za sebou má desiatky divadelných postáv, svoj talent uplatnil aj v muzikáloch, či televíznych inscenáciách. V časoch, keď sa našej kinematografii darilo, patril medzi najobsadzovanejších slovenských filmových hercov. Možno si čitatelia Korzára spomenú napríklad na "Baladu o siedmich obesených", alebo populárne "Červené víno".

Napriek svojej vysokej, štíhlej postave je skutočným gurmánom a medzi svojimi kolegami má povesť vynikajúceho kuchárskeho majstra. Do košickej televíznej kuchyne si nezabudol priniesť ani základný znak svojho majstrovstva - typickú kuchársku čiapku a okrem nej aj dva zaujímavé recepty. Ten prvý - na bulharskú fazuľovú polievku má z jednej dovolenky. Ivan Krivosudský trávieval každé leto pri mori a cez obedňajšiu páľavu si s rodinou vždy zašli na obed do niektorej z príjemných bulharských reštaurácií. Raz si dali polievku, ktorej chuť pána Ivana tak nadchla, že ako pravý džentlmen dal poslať šéfkuchárovi za pohárik plisky. Ten sa prišiel osobne poďakovať a svoje tajomstvo na prípravu tejto polievky pánovi Krivosudskému prezradil. Zvláštnu a zaujímavú chuť tomuto jedlu dodáva typická bulharská zmes korenia, ktorá sa volá čubrica. Je zložená z pomletej kukuričnej múky, sušenej saturejky, zvláštneho gréckeho sena, štipľavých papričiek a soli. Čubricu Bulhari s obľubou používajú aj do rôznych mäsových pokrmov, korenia ňou ovčí syr, aj tvarohové jedlá, ba dokonca ňou posýpajú i chlieb sa maslom, alebo s plátkami slaniny. Ak sa vám ju nepodarí zohnať, môžete ju nahradiť čistou saturejkou, ktorú môžete pestovať aj u nás.

V druhom recepte skombinoval tento herec, ktorý vždy varí s fantáziou, netradičné suroviny tak, až sme mali obavy o to, ako to dopadne. Výsledok bol prekvapujúci a ak máte dosť odvahy a radi experimentujete, neváhajte ho vyskúšať.

Bulharská fazuľová polievka

Potrebujeme: 500 g fazule bôbovice, 50 g masla, 250 g koreňovej zeleniny, 1 kaleráb, 1 menšieho karfiolu, 1 polievkovú lyžicu čubrice alebo saturejky, vegetu, celé čierne korenie, 1 kyslú smotanu, 1 vajce, detskú krupicu.

Postup: Veľkú bielu fazuľu namočíme cez noc do vody. Namočenú fazuľu dáme variť do veľkého hrnca do studenej vody, pridáme korenie, vegetu, čubricu a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko necháme variť, kým zelenina nie je takmer mäkká. Potom pridáme karfiol, maslo, ktoré nám vytvorí na polievke krásne zlatisté oká a pripravíme si cesto a krupicové knedličky. Krupicu rozmiešame s vajcom, pridáme trochu soli a vody, a hádžeme do vriacej polievky väčšie knedličky pomocou lyžice a vidličky. Nakoniec pridáme do polievky kyslú smotanu, premiešame, odstavíme a môžeme podávať.

Narodeninové kurča

Potrebujeme: 1 kurča, 1 banán, 1 jablko, 300 g orechov, soľ, kari korenie, tuk Cera.

Postup: Očistené, osolené kurča naplníme na kolieska pokrájaným banánom, ktorý sme pomiešali s nadrobno posekanými orechmi. Pridáme k tomu polovicu jablka pokrájaného na mesiačiky. Otvor zašijeme. Kurča nabodneme na skladací gril, postavíme na plech, do ktorého nalejeme 2 dl vody a do toho vložíme druhú polovicu jablka pokrájaného na mesiačiky. Grilujeme a občas otáčame a zároveň kurča potierame roztopenou Cerou zmiešanou s kari korením. Z grilovaného kurčaťa vyberieme plnku, ktorú podávame k mäsu ako prílohu, k tomu ryžu s kari korením. Polejeme ju šťavou s opečeným jablkom z plechu.

Dobrú chuť vám želajú herec Ivan Krivosudský a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Hudbou proti holorubom.
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 550
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 486
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 120
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 895
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 883
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 857
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 432
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 280
  9. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 6 104
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 958
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Bol obvinený zo zneužívania právomoci a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti.


a 2 ďalší 2 h
Respirátor.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 441 obetí.


a 4 ďalší 12 h
Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


15 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop