a tak ukončil štúdium Štátneho konzervatória v Bratislave a doskám, ktoré znamenajú svet, ostal verný podnes.
Ivan Krivosudský je herec realistickej školy, najviac však vynikol pri stvárňovaní komických charakterov. Za sebou má desiatky divadelných postáv, svoj talent uplatnil aj v muzikáloch, či televíznych inscenáciách. V časoch, keď sa našej kinematografii darilo, patril medzi najobsadzovanejších slovenských filmových hercov. Možno si čitatelia Korzára spomenú napríklad na "Baladu o siedmich obesených", alebo populárne "Červené víno".
Napriek svojej vysokej, štíhlej postave je skutočným gurmánom a medzi svojimi kolegami má povesť vynikajúceho kuchárskeho majstra. Do košickej televíznej kuchyne si nezabudol priniesť ani základný znak svojho majstrovstva - typickú kuchársku čiapku a okrem nej aj dva zaujímavé recepty. Ten prvý - na bulharskú fazuľovú polievku má z jednej dovolenky. Ivan Krivosudský trávieval každé leto pri mori a cez obedňajšiu páľavu si s rodinou vždy zašli na obed do niektorej z príjemných bulharských reštaurácií. Raz si dali polievku, ktorej chuť pána Ivana tak nadchla, že ako pravý džentlmen dal poslať šéfkuchárovi za pohárik plisky. Ten sa prišiel osobne poďakovať a svoje tajomstvo na prípravu tejto polievky pánovi Krivosudskému prezradil. Zvláštnu a zaujímavú chuť tomuto jedlu dodáva typická bulharská zmes korenia, ktorá sa volá čubrica. Je zložená z pomletej kukuričnej múky, sušenej saturejky, zvláštneho gréckeho sena, štipľavých papričiek a soli. Čubricu Bulhari s obľubou používajú aj do rôznych mäsových pokrmov, korenia ňou ovčí syr, aj tvarohové jedlá, ba dokonca ňou posýpajú i chlieb sa maslom, alebo s plátkami slaniny. Ak sa vám ju nepodarí zohnať, môžete ju nahradiť čistou saturejkou, ktorú môžete pestovať aj u nás.
V druhom recepte skombinoval tento herec, ktorý vždy varí s fantáziou, netradičné suroviny tak, až sme mali obavy o to, ako to dopadne. Výsledok bol prekvapujúci a ak máte dosť odvahy a radi experimentujete, neváhajte ho vyskúšať.
Bulharská fazuľová polievka
Potrebujeme: 500 g fazule bôbovice, 50 g masla, 250 g koreňovej zeleniny, 1 kaleráb, 1 menšieho karfiolu, 1 polievkovú lyžicu čubrice alebo saturejky, vegetu, celé čierne korenie, 1 kyslú smotanu, 1 vajce, detskú krupicu.
Postup: Veľkú bielu fazuľu namočíme cez noc do vody. Namočenú fazuľu dáme variť do veľkého hrnca do studenej vody, pridáme korenie, vegetu, čubricu a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko necháme variť, kým zelenina nie je takmer mäkká. Potom pridáme karfiol, maslo, ktoré nám vytvorí na polievke krásne zlatisté oká a pripravíme si cesto a krupicové knedličky. Krupicu rozmiešame s vajcom, pridáme trochu soli a vody, a hádžeme do vriacej polievky väčšie knedličky pomocou lyžice a vidličky. Nakoniec pridáme do polievky kyslú smotanu, premiešame, odstavíme a môžeme podávať.
Narodeninové kurča
Potrebujeme: 1 kurča, 1 banán, 1 jablko, 300 g orechov, soľ, kari korenie, tuk Cera.
Postup: Očistené, osolené kurča naplníme na kolieska pokrájaným banánom, ktorý sme pomiešali s nadrobno posekanými orechmi. Pridáme k tomu polovicu jablka pokrájaného na mesiačiky. Otvor zašijeme. Kurča nabodneme na skladací gril, postavíme na plech, do ktorého nalejeme 2 dl vody a do toho vložíme druhú polovicu jablka pokrájaného na mesiačiky. Grilujeme a občas otáčame a zároveň kurča potierame roztopenou Cerou zmiešanou s kari korením. Z grilovaného kurčaťa vyberieme plnku, ktorú podávame k mäsu ako prílohu, k tomu ryžu s kari korením. Polejeme ju šťavou s opečeným jablkom z plechu.
Dobrú chuť vám želajú herec Ivan Krivosudský a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.