Život starých Rimanov nie je pre nás žiadnou neznámou
Rímska kuchňa je pre nás veľkým tajomstvom, a práve to sa pokúsila odhaliť Rosemarie Gracherová (69) z nemeckého Trieru. Po rokoch výskumu a náročných prekladov 2000 rokov starých receptov sa jej to aj podarilo.
V jej reštaurácii Rímska pivnica sa začína aperitívom, ktorý sa nazýva "mulsum" - je to suché víno s anízom a včelím medom. Nasledujú tri hlavné chody, napríklad šunka na myrte vo figovej omáčke, teľací rezeň v píniovej omáčke, alebo opekaná zverina v omáčke z damašských sliviek. Vínové rolky na vavrínových listoch sa podávajú ako predjedlo.
Pri výbere jedálneho lístka vychádzala z kuchárskej knihy Marca Gavia Apicia, ktorý sa narodil v roku 25 pred n. l. a za vlády cisára Tiberia (14-37 n. l.) bol najznámejším gurmánom a kuchárom Rímskej ríše.
R. Gracherová objavila knihu receptov tohto kráľa antických labužníkov, keď sa v rámci svojho výskumu prehrabávala medzi písomnosťami v univerzitných knižniciach. V švajčiarskom Bazileji sa jej dostalo do rúk staré vydanie knihy 'umenie kulinárstva', čo vlastne bola zbierka receptov, ktoré najprv preložila a potom podľa nich začala variť.
Pani Gracherovej trvalo desať rokov, kým dala všetky recepty dokopy. V rámci pátrania po bylinkách, ktoré Rimania pri varení používali, navštívila množstvo lekární aj pestrých trhov vo vzdialených krajinách. Napríklad posledné chýbajúce korenie objavila v Tunisku u beduínov. Bola vtedy vari rovnako šťastná ako v roku 1980, keď sa jej na aukcii podarilo kúpiť jednu z dvoch existujúcich kópií prvého vydania kuchárskej knihy Apicia, ktoré pochádza z roku 1498. V stredoveku sa totiž najčastejšie vydávali práve kuchárske knihy, hneď po Biblii.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.