Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Večera podľa receptov starých Rimanov

Život starých Rimanov nie je pre nás žiadnou neznámou Rímska kuchňa je pre nás veľkým tajomstvom, a práve to sa pokúsila odhaliť Rosemarie

Život starých Rimanov nie je pre nás žiadnou neznámou

Rímska kuchňa je pre nás veľkým tajomstvom, a práve to sa pokúsila odhaliť Rosemarie Gracherová (69) z nemeckého Trieru. Po rokoch výskumu a náročných prekladov 2000 rokov starých receptov sa jej to aj podarilo.

V jej reštaurácii Rímska pivnica sa začína aperitívom, ktorý sa nazýva "mulsum" - je to suché víno s anízom a včelím medom. Nasledujú tri hlavné chody, napríklad šunka na myrte vo figovej omáčke, teľací rezeň v píniovej omáčke, alebo opekaná zverina v omáčke z damašských sliviek. Vínové rolky na vavrínových listoch sa podávajú ako predjedlo.

Pri výbere jedálneho lístka vychádzala z kuchárskej knihy Marca Gavia Apicia, ktorý sa narodil v roku 25 pred n. l. a za vlády cisára Tiberia (14-37 n. l.) bol najznámejším gurmánom a kuchárom Rímskej ríše.

R. Gracherová objavila knihu receptov tohto kráľa antických labužníkov, keď sa v rámci svojho výskumu prehrabávala medzi písomnosťami v univerzitných knižniciach. V švajčiarskom Bazileji sa jej dostalo do rúk staré vydanie knihy 'umenie kulinárstva', čo vlastne bola zbierka receptov, ktoré najprv preložila a potom podľa nich začala variť.

Pani Gracherovej trvalo desať rokov, kým dala všetky recepty dokopy. V rámci pátrania po bylinkách, ktoré Rimania pri varení používali, navštívila množstvo lekární aj pestrých trhov vo vzdialených krajinách. Napríklad posledné chýbajúce korenie objavila v Tunisku u beduínov. Bola vtedy vari rovnako šťastná ako v roku 1980, keď sa jej na aukcii podarilo kúpiť jednu z dvoch existujúcich kópií prvého vydania kuchárskej knihy Apicia, ktoré pochádza z roku 1498. V stredoveku sa totiž najčastejšie vydávali práve kuchárske knihy, hneď po Biblii.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 547
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 354
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 211
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 651
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 479
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 274
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 286
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 165
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 619
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 710
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop