jedálny lístok o netradičné pokrmy z tohto diétneho mäska s pridaním rôznych korenín.
Pakistanské kúsky
Potrebujeme: 2 balenia kuracích pŕs, 8 cibúľ, 1 veľkú hlavičku cesnaku (asi 10 - 12 strúčikov), 2 biele jogurty po 250 ml, 3 paradajkové pretlaky (alebo 3 krabičky paradajkového pyré v papierovom obale), olej, soľ, korenie: čilli, kurkuma, orientálne korenie, masala, mletý zázvor alebo čerstvý postrúhaný, karí, 2 masoxové kocky.
Postup: Veľké cibule postrúhame alebo najlepšie pomelieme robotom na kašu, dáme na rozpálený olej a za stáleho miešania varíme, pridáme prelisovaný cesnak, v pol litri bujónu z masoxu rozmiešané paradajkové pretlaky, 2 jogurty, soľ a všetky koreniny. Necháme povariť. Medzitým nakrájame na kocky kuracie mäso a pridáme do variacej sa zmesi. Necháme prejsť varom, potom stiahneme plyn na minimum a pomaly za občasného miešania varíme, kým mäso nezmäkne. Ako prílohu podávame dusenú ryžu, ochutenú kurkumou, alebo karí - vegetou. Pred dokončením prípravy ryže do nej vsypeme hrášok a necháme ho prehriať. (Rozpočet je pre 6 - 7 osôb)
Indonézske kurča
Potrebujeme: 1 väčšie kurča, 4 cibule, pol litra ananásu z kompótu, olej, 4 strúčky cesnaku, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry, 1 lyžičku práškového cukru, 1 lyžicu sójovej omáčky, pol lyžičky glutasolu, soľ, zelenú papriku na ozdobu.
Postup: Do pekáča nalejeme 4 lyžice oleja, pridáme na väčšie kocky nakrájanú cibuľu, posolené celé kurča, ktoré podlejeme 2 dl vody, prikryjeme a na 10 minút dáme do rúry s 200 stupňovou teplotou piecť. Potom kurča vyberieme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme postrúhanou citrónovou kôrou a neprikryté ho dáme piecť. Počas pečenia pridáme na kolieska nakrájaný cesnak a kurča viackrát prelejeme šťavou. Upečené domäkka vyberieme a pekáč dáme na mierny oheň. Šťavu zaprášime práškovým cukrom, štipkou glutasolu, pridáme sójovú omáčku, zamiešame, vložíme do nej ananás (precedili sme ho cez sito a šťavu nepoužijeme) a necháme prehriať. Kurča rozporcujeme, dáme na 4 taniere, obložíme ananásom a kúskami zelenej papriky. Podávame s varenou ryžou.
Kuracie rezne v orieškoch
Potrebujeme: 50 - 60 dg kuracích pŕs, 3 dl smotany, 4 lyžice masla, 1 cibuľu, 1 lyžicu karí, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 pomaranč, štipku cukru, 1 vajce, soľ, čierne korenie, 5 dg strúhanky, 5 dg mletých lieskových orieškov, 1 dg múky, zápražku z 1 lyžice múky.
Postup: Pripravíme si do 3 tanierov trojobal: v jednom rozšľaháme vajce so soľou a čiernym korením, v druhom zmiešame strúhanku s orieškami, do tretieho dáme múku. Rezne postupne obalíme v trojobale. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice masla a mäso z oboch strán opečieme len krátko. Potom na miernom ohni smažíme ďalších asi 20 minút. Cibuľu nadrobno nakrájame a zosklovatíme na 2 lyžiciach masla. Poprášime karí, zalejeme smotanou a asi 10 minút povaríme. Potom vmiešame zápražku, ochutíme citrónovou šťavou, soľou, cukrom, korením. Pomaranč očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Obalené mäso podávame s pripravenou omáčkou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.