kuchyňu bola dôležitejšia cibuľa, ktorá sa používala aj ako liečivo. V starovekom Ríme pestovali cibuľu v oddelených záhradách zvlášť na to určení záhradníci. V súčasnosti poznáme veľa kultivarov cibule, ktoré sa od seba odlišujú veľkosťou, tvarom a farbou. Je to dôležitá zelenina a bez jej chuti sa nezaobíde ani jedna európska kuchyňa. Cibuľa dodnes rastie divo v Stredomorí a Prednej Ázii.
Cibuľa (Allium cepa L.) obsahuje silicu, metyl- a propylaliín, izomérny propenylaliín, flavonoidy, glukoniníny, enzýmy, vitamín C, sacharidy, minerálne látky a i.
Hlavne čerstvá cibuľa má antibakteriálne účinky, preto sa osvedčila na prevenciu infekčných zápalov horných dýchacích ciest a ako pomocný medikament pri ich liečení. Odporúča sa bezprostredne po styku s infekciou zjesť trochu čerstvej cibule. Aktuálne je to práve v tomto období, kedy ju v električke, autobuse "dostaneme" od kýchajúceho alebo kašľajúceho spolucestujúceho. Môžeme pripraviť aj cibuľový čaj: jednu cibuľu najemno nakrájame, pridáme 3 lyžičky cukru, jeden a pol decilitra vody a 2 až 3 minúty necháme na miernom ohni vrieť. Potom odstavíme a po 2 až 3 hodinách prepasírujeme. Miesto cukru môžeme pridať aj med. Používame 3 až 5 krát denne jednu kávovú lyžičku. Uvoľňuje hlieny a napomáha odkašlávaniu. Infekčnú nádchu niekedy potlačí opatrná aplikácia maličkého množstva čerstvej cibuľovej šťavy do nosových prieduchov.
Obsahové látky cibule napomáhajú aj tvorbe tráviacich enzýmov a vylučovaniu žlče a znižujú hladinu cukru v krvi. Majú aj antihelmintické účinky, ktoré sa dodnes s obľubou využívajú hlavne v Oriente a severnej Afrike. Proti črevným parazitom môžeme pripraviť výťažok z cibule, ktorý užívame 2 až 3 dni: rozkrájanú cibuľu necháme cez noc stáť v štvrť litra vody a po precedení vypijeme nalačno.
Čerstvo rozdrvená cibuľa priložená na miesto uštipnutia hmyzom (komáre, mravce, ovady) má ukľudňujúce účinky. Šťava z cibule je súčasťou niektorých prípravkov vlasovej kozmetiky, pretože potlačuje nadmernú tvorbu mazu a lupín.
Toxickosť: Primerané používanie cibule nemá škodlivé účinky (jedna dávka čerstvej drogy je 5 gramov). Užitie väčšieho množstva vyvoláva ťažobu, bolesti žalúdka a vracanie. Čerstvá cibuľa sa neodporúča pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, zápale žalúdočnej a črevnej sliznice.
Autor: Anna Macková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.