Na otázky čitateliek, ktoré dostali pod stromček rímsky hrniec a nemajú skúsenosti s jeho používaním, odpovedáme:
V tzv. rímskom alebo diétnom hrnci z neglazovanej keramiky z dovozu (cena zhruba od 600 do 2000 Sk, ale aj v hrnci našej výroby pripravíme chutný a najmä šťavnatý pokrm. Čitateľky sa obávajú popraskania. Pred použitím ho ponoríme na nejaký čas do studenej vody. Vytiahneme a vložíme do neho okorenené jedlo bez tuku i bez vody, prikryjeme a dáme do rúry. Jedlo sa pripravuje vo vlastnej šťave a para, ktorá sa uvoľňuje zo stien hrnca, zabráni vysušovaniu potravín. V hrnci môžeme pripravovať mäso, ryby, zeleninu, zemiaky buď osobitne alebo spolu, ale aj múčniky, ovocie, dokonca piecť chlieb.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.