čerstva ako šalát, alebo varená ako príloha k mäsu. Mohli by sme vymenovať veľa slovenských jedál, ktoré sa bez nej nezaobídu - kapustové fliačiky, halušky s kyslou kapustou, kapustníky a mnohé ďalšie. Vianoce bez kapustnice, ktorú pripravujeme z kvasenej kapusty si nevieme ani predstaviť. Kvasená kapusta bola kedysi v chudobnejších rodinách hlavným zdrojom vitamínov, hlavne v zime a začiatkom jari.
Je neľahké staroveké názvy kelu, repky, kapusty, vodnice, horčice a ďalších rastlín, patriacich do čeľade kapustovitých (Brassicaceae), uviesť do súladu so všetkými botanicky i prakticky rozlišovanými druhmi a odrodami dnešného botanického systému. Z veľkého množstva údajov však je zrejmé, že starovekí Rimania a Gréci rozoznávali kapustu a kel v našom slova zmysle. Úprava týchto zelenín sa rôznila podľa šikovnosti kuchára, iba kvasenú kapustu by sme márne hľadali, pretože tento spôsob konzervácie objavili Slovania a až v stredoveku sa rozšíril do Nemecka a neskôr aj do iných krajín. V antike mali iný spôsob konzervácie - nakladanie do oleja. Kapusta a kel boli v staroveku univerzálnym prostriedkom na všetky neduhy. Cato starší, ktorý mal akúsi "poradenskú službu" ich pestovania dokonca prehlásil, že každý, kto si nasadí v záhrade kapustu, zakladá si vlastnú lekáreň. Ešte v stredoveku kolovali "kapustové" recepty proti rôznym neduhom a jeden z nich mal dokonca chrániť aj pred opilstvom. Oveľa neskôr sa zistili priaznivé účinky kapusty proti skorbutu. Tento poznatok zachránil mnoho životov, hlavne námorníkov, ktorý pri dlhej plavbe oceánom sa nedostali k čerstvému ovociu a zelenine.
Kapusta hlávková biela (Brassica oleracea L.) obsahuje predovšetkým vitamíny (A,B1, B2, C, K a tzv. U), soli kyseliny fosforečnej, vápnik, draslík, horčík, železo, enzýmy, glykozidy, a sliz.
Používajú sa čerstvé listy alebo odvar z nich, či vylisovaná kapustová šťava. Všeobecne môžeme povedať, že kapusta má posilňujúci vplyv na organizmus, normalizuje črevnú mikroflóru. podporuje činnosť tráviacich a močových ústrojov, upravuje stolicu, zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a je vhodným zdrojom vitamínov pri ich nedostatku. Zistil sa aj ochranný vplyv na sliznicu, a preto sa odporúča pri prevencii a liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov (protivredový faktor, tzv. vitamín U).
Odvar osladený medom je vhodný na uľahčenie odkašlávania. Proti črevným parazitom sa užíva 20 až 50 gramov šťavy, alebo primerané množstvo čerstvých listov. Na liečbu a prevenciu žalúdočných a dvanástnikových vredov sa odporúča vypiť 3 krát denne 10 až 15 gramov šťavy pol hodiny pred jedením. V zahraničí sa kapustová šťava na liečebné účely spracúva priemyselne.
Toxickosť: Aj dobrého veľa škodí. Platí to aj o kapuste. Jej nadmerné dlhodobé užívanie môže byť určitým rizikovým faktorom, pretože môže zabrzdiť tvorbu metabolicky aktívnych hormónov štítnej žľazy.
Autor: Anna Macková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.