pôsobila na scéne Slovenského národného divadla. Ťažisko jej tvorby je síce v divadle, avšak vytvorila aj niekoľko filmových a televíznych postáv, ktoré dokresľujú jej herecký profil. Často zobrazovala ženy túžiace po životnom šťastí, čitatelia Korzára si možno spomenú napr. na Nepokojnú lásku. Dnes už pani Anna Javorková odovzdáva svoje skúsenosti aj mladým a pedagogická práca na Konzervatóriu ju mimoriadne teší.
Do košickej televíznej kuchyne prijala pozvanie, aby tu za asistencie Borisa Farkaša pripravila dve lacné, racionálne dobré recepty. Má rada jednoduchú kuchyňu Liptova tak, ako ju varievala jej mamička. Nakŕmiť 7 detí nebolo jednoduché a preto u nich prevládali polievky, prívarky a cestovinové jedlá.
Pani Anna Javorková je manželkou režiséra Vladimíra Strniska a mamičkou takmer dospelej dcéry Helenky. Zaujímali sme sa o to, či sa aj ona dala zlákať múzou umenia. Pani Anna je mama, ktorá prenecháva voľbu dcére. Tá divadlu rozumie, ale v tom, čo v živote bude robiť, sa rozhodne sama, tak, ako kedysi jej mama - Anna.
A aké je motto života tejto významnej herečky? Vyjadruje ho táto krásna pravda: "Keď túžiš po láske, dávaj lásku. Keď chceš mať priateľov, buď priateľom. Keď chceš milosrdenstvo, buď milosrdný. Keď túžiš po kráse, skrášľuj svet okolo seba pre druhých."
Kyslá polievka
Potrebujeme: 2 kg kyslej kapusty, cibuľu, mrkvu, masox, maslo, hladkú múku, červenú papriku, ryžu (alebo zemiakové fliačky), údenú domácu klobásu (údenú rybu), sušené huby.
Postup: Kyslú vodu riedime čistou vodou. Pridáme cibuľu, mrkvu, masox, sušené huby. Povaríme, pridáme ryžu a údenú rybu. Zahustíme zásmažkou. Keď nepoužijeme ryžu, k polievke dávame zemiakové fliačky.
Zemiakové fliačky: 2 - 3 surové zemiaky postrúhame, pridáme hladkú múku a soľ. Cesto rozvaľkáme a narežeme fliačky, ktoré varíme osobitne v slanej vode.
Ovseno-rybie fašírky
Potrebujeme: ˝ l ovsených vlociek, ˝ l prevarenej vody s 2 lyţičkami vegety, so?, čierne mleté korenie, majorán, cibuľa, cesnak, 70 g strúhaného syra eidam, petržlenovú vňať, rozdrtené rybie filé, strúhanku.
Postup: Ovsené vločky namočíme do prevarenej vody, ktorú sme ochutili vegetou. Necháme odstáť a nabobtnať, potom ich zlejeme, vytlačíme, pridáme rybie filé nakrájané na kúsky, strúhaný syr, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, čierne mleté korenie, majorán, nastrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak, Z tejto zmesi formujeme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji. Ovseno-rybie fašírky výborne chutia s varenými zemiakmi.
Dobrú chuť vám želá Anna Javorková a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Autor: Jarmila URHÍKOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.