plesňové, bylinkové, tvrdé i mäkké druhy, pribúdajú francúzske aj talianske. Typickým talianskym syrom je mozarella. Viete, že podľa pôvodnej receptúry sa vyrábala z byvolieho mlieka? Dnes ju pripravujú z kravského mlieka a zvláštnu chuť ako z byvolieho má vďaka špeciálnemu procesu syrenia a prídavku kyseliny citrónovej. Špeciálnym syrením ibaže pri vysokých teplotách dosahujú smotanovú krémovú konzistenciu syru mascarpone práve ten má veľmi rád Luciano Pavarotti. K veľmi kvalitným a vysoko oceneným syrom patrí čerstvý syr ricotta, vyrobený z mlieka, srvátky a kyseliny mliečnej, pričom má len 12 percent tuku. Je vhodný na redukčnú diétu. A nielen on, všetky syry sú zdravé. A naše sa vyrovnajú švajčiarskym. Takú pochúťku, akou je syr musíme aj vhodne skladovať, aby svojou typickou vôňou nezamoril celý byt a nenapáchli ním potraviny v chladničke. To dokáže aj Plesnivec (je vynikajúci vyprážaný), hoci je v alobale a ešte v papierovej krabičke. Treba ho dať ešte do umelohmotnej alebo sklenenej dózy. Najideálnejšou ochranou syrov je praktický sklenený "zvon". Na okrúhlom podnose z dreva pôsobí aj atraktívne. Ak nemáme práve zásobu syra, pod zvon môžeme dať sladké koláče alebo slané pečivo z lístkového cesta, ktorému tak predĺžime životnosť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.