Korzár logo Korzár

Aj smažiť treba vedieť

Skúsenosti získavame postupne vo vlastnej kuchyni aj z vyprážania či smaženia. Tým, ktorí ich ešte nemajú, alebo by si chceli rozšíriť znalosti o

tomto spôsobe prípravy jedál, ponúkame sedem rád, ako treba správne smažiť na oleji. Ak sa zaobchádza s olejom podľa týchto osvedčených pravidiel, kvalitný olej preukázaných pravidiel, kvalitný olej preukáže svoju kvalitu a vydrží oveľa dlhšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. SPRÁVNA TEPLOTA: Zásadne nesmažíme pri teplote tuku vyššej ako 180 stupňov Celzia. Preto nepodceňujme kontrolu termostatu vo fritéze aj na šporáku.

2. POZOR NA VODU: Vyvarujme sa pri smažení napr. hranolčekov vody, pretože výrazne znižuje kvalitu oleja. Pred smažením alebo fritovaním potraviny dobre osušíme, mrazené výrobky zbavme námrazy, či zmrznutej vody. Vysypať mrazené hranolky z vrecka so spústou ľadových kryštálikov priamo do fritézy, je pre olej "vražedný" čin. Ani fritéza nesmie obsahovať vodu z posledného umývania.

SkryťVypnúť reklamu

3. MNOŽSTVO: Nevypláca sa smažiť ani fritovať veľké množstvo. Tuk totiž pri vložení veľkého množstva potravín stráca rýchlejšie teplotu a tým sa znehodnocuje. Okrem toho pokrmy nasajú tuk a tým budú mastnejšie. Vo fritovacej nádobe musí všetko voľne plávať v tuku.

4. ČISTENIE TUKU: Kým z panvice smažení tuk vylievame, vo fritéze ho musíme filtrovať po každom fritovaní, aby sa zbavil usadených zvyškov jedál, predovšetkým obaľovaných. Pravidelne filtrovaný tuk vydrží o niečo dlhšie. Ak tuk vo fritéze začne dosluhovať, neotáľajme a vymeňme ho.

5. ŠETRENIE: Meniť iba časť tuku alebo starý dopĺňať novým sa rozhodne neodporúča. Čerstvý olej sa v použitom veľmi rýchlo znehodnotí a tak vyjde nazmar. Ak už chceme (a je to nutné) olej vymeniť, potom všetok.

SkryťVypnúť reklamu

6. ÚSCHOVA TUKU: Aby tuk na smaženie dlho vydržal, musíme ho chrániť pred ničivým pôsobením svetla a vzduchu. Uskladníme ho na tmavom, chladnom a suchom mieste. Fritézu po smažení a vychladnutí tuku môžeme prikryť.

7. ČAS ZAHRIEVANIA: Fritézu by sme nemali zahrievať zbytočne dlho a ak to nie je nevyhnutné. Rozhodne sa vyplatí vypínať ju medzi dvoma smaženiami a znižovať tak celkovú dobu smaženia. Tuk zahrievaný postupne a nie na viac ako 180 stupňov Celzia bude dlhšie použiteľný.

Autor: K/som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aplikácia, čo mamičkám aj študentom šetrí nervy aj peniaze
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 280
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 5 021
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 490
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 4 135
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 4 008
  6. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 2 712
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 537
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 800
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu