Korzár logo Korzár
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Dnes varí Zuzana Frenglová

Zuzka Frenglová absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave v roku 1984. Hneď nastúpila do Novej scény a uplatnila sa najmä v komediálnych

úlohách. Priestor dostala aj v rozhlase, televíznych a dabingových štúdiách, ale aj vo filme. Jednou z jej najvýraznejších úloh bolo stvárnenie titulnej postavy v televíznom filme o prvej slovenskej ochotníckej divadelnej herečke s názvom "Anička Jurkovičová".

Do košickej televíznej kuchyne však neprišla hrať, ale variť, i keď samu seba považuje za novopečenú kuchárku, ktorá sa snaží o to, aby bolo pre ňu varenie zábavnou záhadou. A aká je jej najobľúbenejšia kuchárska kniha? Neverili by ste, ale je to telefónny zoznam. Práve on ju vždy zachráni, pretože v ňom nájde čísla svojich priateliek, ktoré jej ochotne poradia. Dokonca si kvôli sebazdokonaľovaniu v kuchyni zaobstarala aj bezdrôtový telefón, aby mohla inštrukcie vychádzajúce zo slúchadla ihneď realizovať. A čuduj sa svete, výsledok býva väčšinou úspešný.

Zuzka neostáva iba pri tradičných jedlách a surovinách, ale rada experimentuje. Aj preto sa rozhodla v našom štúdiu pripraviť dva recepty z baklažánov. Táto vynikajúca zelenina, plody ktorej dozrievajú na slnku, je u nás ešte stále nedocenená. A to aj napriek tomu, že vo Východnej Indii, kde je jej vlasť, ju poznali a používali už v 4. storočí nášho letopočtu. Baklažány obsahujú rastlinné bielkoviny, mnoho vitamínov, napr. A, B, ale aj draslík a sodík, a, samozrejme, vlákninu. Navyše neobsahuje žiaden cholesterol, ba dokonca ho svojimi účinkami pomáha znižovať. Ak sa rozhodnete opekať ho na oleji, dôležité je nakrájať baklažán asi na 1 cm hrubé kolieska a nechať dobre osolené odstáť v sitku aspoň 30 minút. Baklažán sa tak zbaví horkej šťavy a potom ho už len stačí obaliť v múke a na rozohriatom oleji opiecť z oboch strán. Takto upravený výborne chutná s jogurtovo-cesnakovou omáčkou.

Zuzka Frenglová je poetická duša, a tak svoje recepty nazvala: Baklažánová pochúťka a Baklažánová loďka. Skôr, než vám ich ponúkneme, ešte malý aperitív. Ako tvrdí Zuzana, pre ňu je najlepším aperitívom dobrý vtip, dnes vám ponúka tento: ""Stretnú sa dvaja priatelia. Jeden hovorí druhému: Vieš čo, s tým alkoholom je to strašné, hrozne rozväzuje jazyk. Druhý sa nedôverčivo zatvári a hovorí: Ale nevrav, veď moja žena vôbec nepije!"

Baklažánová pochúťka

Potrebujeme: 1 veľký baklažán, cesnak, olej, čierne mleté korenie, soľ, vegetu.

Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a popicháme vidličkou preto, aby počas pečenia z nich vytiekla horká šťava. Plech vystelieme alobalom, uložíme doň pripravené baklažány a dáme ich do vyhriatej rúry asi na 20 minút. Potom ich vyberieme, ošúpeme a naškrabeme ostrým nožíkom podobne, ako tatársky biftek na celkom jemno. Môžeme ich aj pomlieť. K takto roztlačenému baklažánu pridáme prelisovaný cesnak, asi lyžicu oleja, čierne mleté korenie, soľ a vegetu. Dôkladne premiešame a necháme odstáť v chladničke. Používame ako nátierku na biely chlieb alebo na hrianky.

Baklažánová loďka

Potrebujeme: 2 baklažány, 100 g šampiňónov, 200 g tvarohu, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie, vegetu, 1 stredne veľkú cibuľu, olej, 200 g tvrdého syra.

Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a pozdĺžne rozrežeme. Dužinu vyberieme pomocou lyžice a pokrájame ju na drobno. K dužine pridáme tvaroh, nadrobno nakrájané šampiňóny, na jemno narezanú cibuľku, pretlačený cesnak, vegetu, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a čierne mleté korenie. Všetko dôkladne premiešame a naplníme pripravené polovičky baklažánov. Uložíme ich na vymastený plech a zasypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút a podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť vám želajú herečka Zuzana Frenglová a autorka relácie Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hudbou proti holorubom.
  2. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 667
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 601
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 581
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 180
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 001
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 984
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 280
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 039
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 915
  10. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 5 767
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice: Alena Zsuzsová, Miroslav Marček, Tomáš Szabó a Marian Kočner.

Najvyšší súd nemusí riešiť celý prípad.


16 h
Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Bol obvinený zo zneužívania právomoci a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti.


a 2 ďalší 3 h
Respirátor.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 441 obetí.


a 4 ďalší 13 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop