Korzár logo Korzár
Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Dnes varí Zuzana Frenglová

Zuzka Frenglová absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave v roku 1984. Hneď nastúpila do Novej scény a uplatnila sa najmä v komediálnych

úlohách. Priestor dostala aj v rozhlase, televíznych a dabingových štúdiách, ale aj vo filme. Jednou z jej najvýraznejších úloh bolo stvárnenie titulnej postavy v televíznom filme o prvej slovenskej ochotníckej divadelnej herečke s názvom "Anička Jurkovičová".

Do košickej televíznej kuchyne však neprišla hrať, ale variť, i keď samu seba považuje za novopečenú kuchárku, ktorá sa snaží o to, aby bolo pre ňu varenie zábavnou záhadou. A aká je jej najobľúbenejšia kuchárska kniha? Neverili by ste, ale je to telefónny zoznam. Práve on ju vždy zachráni, pretože v ňom nájde čísla svojich priateliek, ktoré jej ochotne poradia. Dokonca si kvôli sebazdokonaľovaniu v kuchyni zaobstarala aj bezdrôtový telefón, aby mohla inštrukcie vychádzajúce zo slúchadla ihneď realizovať. A čuduj sa svete, výsledok býva väčšinou úspešný.

Zuzka neostáva iba pri tradičných jedlách a surovinách, ale rada experimentuje. Aj preto sa rozhodla v našom štúdiu pripraviť dva recepty z baklažánov. Táto vynikajúca zelenina, plody ktorej dozrievajú na slnku, je u nás ešte stále nedocenená. A to aj napriek tomu, že vo Východnej Indii, kde je jej vlasť, ju poznali a používali už v 4. storočí nášho letopočtu. Baklažány obsahujú rastlinné bielkoviny, mnoho vitamínov, napr. A, B, ale aj draslík a sodík, a, samozrejme, vlákninu. Navyše neobsahuje žiaden cholesterol, ba dokonca ho svojimi účinkami pomáha znižovať. Ak sa rozhodnete opekať ho na oleji, dôležité je nakrájať baklažán asi na 1 cm hrubé kolieska a nechať dobre osolené odstáť v sitku aspoň 30 minút. Baklažán sa tak zbaví horkej šťavy a potom ho už len stačí obaliť v múke a na rozohriatom oleji opiecť z oboch strán. Takto upravený výborne chutná s jogurtovo-cesnakovou omáčkou.

Zuzka Frenglová je poetická duša, a tak svoje recepty nazvala: Baklažánová pochúťka a Baklažánová loďka. Skôr, než vám ich ponúkneme, ešte malý aperitív. Ako tvrdí Zuzana, pre ňu je najlepším aperitívom dobrý vtip, dnes vám ponúka tento: ""Stretnú sa dvaja priatelia. Jeden hovorí druhému: Vieš čo, s tým alkoholom je to strašné, hrozne rozväzuje jazyk. Druhý sa nedôverčivo zatvári a hovorí: Ale nevrav, veď moja žena vôbec nepije!"

Baklažánová pochúťka

Potrebujeme: 1 veľký baklažán, cesnak, olej, čierne mleté korenie, soľ, vegetu.

Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a popicháme vidličkou preto, aby počas pečenia z nich vytiekla horká šťava. Plech vystelieme alobalom, uložíme doň pripravené baklažány a dáme ich do vyhriatej rúry asi na 20 minút. Potom ich vyberieme, ošúpeme a naškrabeme ostrým nožíkom podobne, ako tatársky biftek na celkom jemno. Môžeme ich aj pomlieť. K takto roztlačenému baklažánu pridáme prelisovaný cesnak, asi lyžicu oleja, čierne mleté korenie, soľ a vegetu. Dôkladne premiešame a necháme odstáť v chladničke. Používame ako nátierku na biely chlieb alebo na hrianky.

Baklažánová loďka

Potrebujeme: 2 baklažány, 100 g šampiňónov, 200 g tvarohu, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie, vegetu, 1 stredne veľkú cibuľu, olej, 200 g tvrdého syra.

Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a pozdĺžne rozrežeme. Dužinu vyberieme pomocou lyžice a pokrájame ju na drobno. K dužine pridáme tvaroh, nadrobno nakrájané šampiňóny, na jemno narezanú cibuľku, pretlačený cesnak, vegetu, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a čierne mleté korenie. Všetko dôkladne premiešame a naplníme pripravené polovičky baklažánov. Uložíme ich na vymastený plech a zasypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút a podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť vám želajú herečka Zuzana Frenglová a autorka relácie Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  2. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  4. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  5. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  6. Trenčín potrebuje nový impulz!
  7. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  8. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 20 962
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 974
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 14 360
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 785
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 561
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 1 920
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 1 851
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 1 837

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  2. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  4. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  5. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  7. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  8. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 32 521
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 773
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 532
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 854
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 494
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 663
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 408
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 235
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  2. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  4. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  5. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  7. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  8. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 32 521
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 773
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 532
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 854
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 494
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 663
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 408
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 235
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu