úlohách. Priestor dostala aj v rozhlase, televíznych a dabingových štúdiách, ale aj vo filme. Jednou z jej najvýraznejších úloh bolo stvárnenie titulnej postavy v televíznom filme o prvej slovenskej ochotníckej divadelnej herečke s názvom "Anička Jurkovičová".
Do košickej televíznej kuchyne však neprišla hrať, ale variť, i keď samu seba považuje za novopečenú kuchárku, ktorá sa snaží o to, aby bolo pre ňu varenie zábavnou záhadou. A aká je jej najobľúbenejšia kuchárska kniha? Neverili by ste, ale je to telefónny zoznam. Práve on ju vždy zachráni, pretože v ňom nájde čísla svojich priateliek, ktoré jej ochotne poradia. Dokonca si kvôli sebazdokonaľovaniu v kuchyni zaobstarala aj bezdrôtový telefón, aby mohla inštrukcie vychádzajúce zo slúchadla ihneď realizovať. A čuduj sa svete, výsledok býva väčšinou úspešný.
Zuzka neostáva iba pri tradičných jedlách a surovinách, ale rada experimentuje. Aj preto sa rozhodla v našom štúdiu pripraviť dva recepty z baklažánov. Táto vynikajúca zelenina, plody ktorej dozrievajú na slnku, je u nás ešte stále nedocenená. A to aj napriek tomu, že vo Východnej Indii, kde je jej vlasť, ju poznali a používali už v 4. storočí nášho letopočtu. Baklažány obsahujú rastlinné bielkoviny, mnoho vitamínov, napr. A, B, ale aj draslík a sodík, a, samozrejme, vlákninu. Navyše neobsahuje žiaden cholesterol, ba dokonca ho svojimi účinkami pomáha znižovať. Ak sa rozhodnete opekať ho na oleji, dôležité je nakrájať baklažán asi na 1 cm hrubé kolieska a nechať dobre osolené odstáť v sitku aspoň 30 minút. Baklažán sa tak zbaví horkej šťavy a potom ho už len stačí obaliť v múke a na rozohriatom oleji opiecť z oboch strán. Takto upravený výborne chutná s jogurtovo-cesnakovou omáčkou.
Zuzka Frenglová je poetická duša, a tak svoje recepty nazvala: Baklažánová pochúťka a Baklažánová loďka. Skôr, než vám ich ponúkneme, ešte malý aperitív. Ako tvrdí Zuzana, pre ňu je najlepším aperitívom dobrý vtip, dnes vám ponúka tento: ""Stretnú sa dvaja priatelia. Jeden hovorí druhému: Vieš čo, s tým alkoholom je to strašné, hrozne rozväzuje jazyk. Druhý sa nedôverčivo zatvári a hovorí: Ale nevrav, veď moja žena vôbec nepije!"
Baklažánová pochúťka
Potrebujeme: 1 veľký baklažán, cesnak, olej, čierne mleté korenie, soľ, vegetu.
Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a popicháme vidličkou preto, aby počas pečenia z nich vytiekla horká šťava. Plech vystelieme alobalom, uložíme doň pripravené baklažány a dáme ich do vyhriatej rúry asi na 20 minút. Potom ich vyberieme, ošúpeme a naškrabeme ostrým nožíkom podobne, ako tatársky biftek na celkom jemno. Môžeme ich aj pomlieť. K takto roztlačenému baklažánu pridáme prelisovaný cesnak, asi lyžicu oleja, čierne mleté korenie, soľ a vegetu. Dôkladne premiešame a necháme odstáť v chladničke. Používame ako nátierku na biely chlieb alebo na hrianky.
Baklažánová loďka
Potrebujeme: 2 baklažány, 100 g šampiňónov, 200 g tvarohu, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie, vegetu, 1 stredne veľkú cibuľu, olej, 200 g tvrdého syra.
Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a pozdĺžne rozrežeme. Dužinu vyberieme pomocou lyžice a pokrájame ju na drobno. K dužine pridáme tvaroh, nadrobno nakrájané šampiňóny, na jemno narezanú cibuľku, pretlačený cesnak, vegetu, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a čierne mleté korenie. Všetko dôkladne premiešame a naplníme pripravené polovičky baklažánov. Uložíme ich na vymastený plech a zasypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút a podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.
Dobrú chuť vám želajú herečka Zuzana Frenglová a autorka relácie Jarmila Uhríková.
Autor: Jarmila UHRÍKOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.