Korzár logo Korzár

Dnes varí Zuzana Frenglová

Zuzka Frenglová absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave v roku 1984. Hneď nastúpila do Novej scény a uplatnila sa najmä v komediálnych

úlohách. Priestor dostala aj v rozhlase, televíznych a dabingových štúdiách, ale aj vo filme. Jednou z jej najvýraznejších úloh bolo stvárnenie titulnej postavy v televíznom filme o prvej slovenskej ochotníckej divadelnej herečke s názvom "Anička Jurkovičová".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do košickej televíznej kuchyne však neprišla hrať, ale variť, i keď samu seba považuje za novopečenú kuchárku, ktorá sa snaží o to, aby bolo pre ňu varenie zábavnou záhadou. A aká je jej najobľúbenejšia kuchárska kniha? Neverili by ste, ale je to telefónny zoznam. Práve on ju vždy zachráni, pretože v ňom nájde čísla svojich priateliek, ktoré jej ochotne poradia. Dokonca si kvôli sebazdokonaľovaniu v kuchyni zaobstarala aj bezdrôtový telefón, aby mohla inštrukcie vychádzajúce zo slúchadla ihneď realizovať. A čuduj sa svete, výsledok býva väčšinou úspešný.

SkryťVypnúť reklamu

Zuzka neostáva iba pri tradičných jedlách a surovinách, ale rada experimentuje. Aj preto sa rozhodla v našom štúdiu pripraviť dva recepty z baklažánov. Táto vynikajúca zelenina, plody ktorej dozrievajú na slnku, je u nás ešte stále nedocenená. A to aj napriek tomu, že vo Východnej Indii, kde je jej vlasť, ju poznali a používali už v 4. storočí nášho letopočtu. Baklažány obsahujú rastlinné bielkoviny, mnoho vitamínov, napr. A, B, ale aj draslík a sodík, a, samozrejme, vlákninu. Navyše neobsahuje žiaden cholesterol, ba dokonca ho svojimi účinkami pomáha znižovať. Ak sa rozhodnete opekať ho na oleji, dôležité je nakrájať baklažán asi na 1 cm hrubé kolieska a nechať dobre osolené odstáť v sitku aspoň 30 minút. Baklažán sa tak zbaví horkej šťavy a potom ho už len stačí obaliť v múke a na rozohriatom oleji opiecť z oboch strán. Takto upravený výborne chutná s jogurtovo-cesnakovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Zuzka Frenglová je poetická duša, a tak svoje recepty nazvala: Baklažánová pochúťka a Baklažánová loďka. Skôr, než vám ich ponúkneme, ešte malý aperitív. Ako tvrdí Zuzana, pre ňu je najlepším aperitívom dobrý vtip, dnes vám ponúka tento: ""Stretnú sa dvaja priatelia. Jeden hovorí druhému: Vieš čo, s tým alkoholom je to strašné, hrozne rozväzuje jazyk. Druhý sa nedôverčivo zatvári a hovorí: Ale nevrav, veď moja žena vôbec nepije!"

Baklažánová pochúťka

Potrebujeme: 1 veľký baklažán, cesnak, olej, čierne mleté korenie, soľ, vegetu.

Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a popicháme vidličkou preto, aby počas pečenia z nich vytiekla horká šťava. Plech vystelieme alobalom, uložíme doň pripravené baklažány a dáme ich do vyhriatej rúry asi na 20 minút. Potom ich vyberieme, ošúpeme a naškrabeme ostrým nožíkom podobne, ako tatársky biftek na celkom jemno. Môžeme ich aj pomlieť. K takto roztlačenému baklažánu pridáme prelisovaný cesnak, asi lyžicu oleja, čierne mleté korenie, soľ a vegetu. Dôkladne premiešame a necháme odstáť v chladničke. Používame ako nátierku na biely chlieb alebo na hrianky.

SkryťVypnúť reklamu

Baklažánová loďka

Potrebujeme: 2 baklažány, 100 g šampiňónov, 200 g tvarohu, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie, vegetu, 1 stredne veľkú cibuľu, olej, 200 g tvrdého syra.

Postup: Baklažány dôkladne umyjeme a pozdĺžne rozrežeme. Dužinu vyberieme pomocou lyžice a pokrájame ju na drobno. K dužine pridáme tvaroh, nadrobno nakrájané šampiňóny, na jemno narezanú cibuľku, pretlačený cesnak, vegetu, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a čierne mleté korenie. Všetko dôkladne premiešame a naplníme pripravené polovičky baklažánov. Uložíme ich na vymastený plech a zasypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút a podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť vám želajú herečka Zuzana Frenglová a autorka relácie Jarmila Uhríková.

Autor: Jarmila UHRÍKOVÁ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  2. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  3. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  5. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  6. eFleet Day 2025: Poznáme program a prezentujúcich
  7. S Kauflandom môže pomôcť každý, štartuje zbierka potravín
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom
  1. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  2. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  3. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  4. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  5. Knižnice získavajú novú príležitosť
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Pravda o 50 % zľavách BUBO? Koľko ich vlastne je? 12 076
  2. Slováci oddnes nakupujú exotiku s BUBO za 50%. 8 751
  3. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 7 495
  4. Hodnotenie profesionála: Cestovali sme po Kanárskych ostrovoch 5 166
  5. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 4 791
  6. Ísť do kúpeľov je IN 4 692
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 449
  8. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu