podstatne lepšie a to vďaka iným stravovacím návykom.
Je známe, že juhoeurópania jedia viac čerstvého ovocia a zeleniny. Ich strava obsahuje viac balastných látok a menej tuku. V severnej a strednej Európe je väčšia spotreba mäsa oproti južnej, kým podiel ovocia a zeleniny v strave je nižší. Špeciálna protirakovinová diéta nejestvuje, lenže racionálne zostavený jedálniček výrazne znižuje riziko ochorenia. Hlavným problémom nášho jedálneho lístka je veľká spotreba cukru a tuku. Vyvážená strava by mala obsahovať maximálne 30 percent tuku, 80 percent uhľohydrátov a 10 percent bielkovín (proteínov). Národný zvyk slanina, údené klobásy a mäso nášmu zdraviu neprospievajú a so stravou chudobnou na balastné látky urýchľujú vznik rakoviny.
Čo by sme mali najčastejšie jesť? Celozrnný chlieb a pečivo, všetky druhy hlúbovín, mrkvu, papriku, paradajky, čerstvé ovocie, za studena lisované rastlinné oleje, nízkotučné kyslomliečne výrobky. Čo by sme mali obmedziť? Grilované mäso, aj rybacie, nad otvoreným ohňom, údené a presolené mäso, alkohol. Zvyk je síce železná košeľa, preto pozor, aby nezhrdzavela a naše zdravie s ňou.
Konečne by sme mali opraviť porekadlo: "Iný kraj, iný mrav" a zmeniť stravovacie zvyklosti našich prarodičov. Na rozdiel od nich neorieme, nestíname stromy nekosíme a preto nemáme taký výdaj energie, aby sme ju dopĺňali výdatnými jedlami, ktoré máme tak radi, hoci sú pre náš organizmus pohromou. Raz začať musíme!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.